Aynı anda 2 anabilim dalında yüksek lisans

millet

Öğrenci
Herkese merhabalar

İki anabilim dalında yüksek lisans yapılmasıyla ilgili sabitlenmiş bir konu bulunmakta ancak yapılan son değişikliğe göre o başlıkta yazılanlar kafa karıştırıcı olacağı için sorumu yeni konu açarak sormaya karar verdim.
20 Nisan 2016 tarihinde yayınlanan yönetmeliğe göre ( Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü ) bu tarihten sonra 2 alanda yüksek lisans yapmak kaldırılmış durumda. Bunu da ilgili yönetmeliğin 35 (6) maddesindeki "Tezsiz yüksek lisans programları hariç, aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez." yazısından anlıyoruz. Ancak geçici madde 1 (2) ye göre "Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıtlı olan öğrenciler hakkında 35 inci maddenin altıncı fıkrası uygulanmaz." maddesi yer almaktadır.

Benim aklıma takılan konu şu; halihazırda farklı 2 anabilim dalında yüksek lisans yapmaktayım. Şu anki yarıyılda herhangi bir sorunum yok gibi görünüyor. Ancak önümüzdeki sene ders kaydı yapacağım için programa tekrar kayıt yapmış gibi mi oluyorum yoksa geçici madde beni kurtarıyor da 6 yarıyıl daha her iki anabilim dalında da yüksek lisans eğitimime devam edebilir miyim?

finduilas

Profesör
Herkese merhabalar

İki anabilim dalında yüksek lisans yapılmasıyla ilgili sabitlenmiş bir konu bulunmakta ancak yapılan son değişikliğe göre o başlıkta yazılanlar kafa karıştırıcı olacağı için sorumu yeni konu açarak sormaya karar verdim.
20 Nisan 2016 tarihinde yayınlanan yönetmeliğe göre ( Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü ) bu tarihten sonra 2 alanda yüksek lisans yapmak kaldırılmış durumda. Bunu da ilgili yönetmeliğin 35 (6) maddesindeki "Tezsiz yüksek lisans programları hariç, aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez." yazısından anlıyoruz. Ancak geçici madde 1 (2) ye göre "Bu Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıtlı olan öğrenciler hakkında 35 inci maddenin altıncı fıkrası uygulanmaz." maddesi yer almaktadır.

Benim aklıma takılan konu şu; halihazırda farklı 2 anabilim dalında yüksek lisans yapmaktayım. Şu anki yarıyılda herhangi bir sorunum yok gibi görünüyor. Ancak önümüzdeki sene ders kaydı yapacağım için programa tekrar kayıt yapmış gibi mi oluyorum yoksa geçici madde beni kurtarıyor da 6 yarıyıl daha her iki anabilim dalında da yüksek lisans eğitimime devam edebilir miyim?

Ders kaydi yapmak tekrardan kayit yapmak demek degildir, yani yapabilirsiniz.

raikony

Öğrenci
Herkese merhabalar

Hocam sizden farklı olmak üzere aynı konuda benim de kafama takılan bir soru var? Bu konu için YÖK iletişim merkezini aramama rağmen net bir cevap alamadım. Fakat sizin sorunuzun cevabını aldım.

Ben de sizin gibi birden fazla yüksek lisansa kayıtlıyım. Bunlardan birinden Şubat ayında mezun oldum ve mezun olduğum yüksek lisans alanından 2016-2017 Güz döneminde doktoraya başlayacağım. Yönetmelikten önce herhangi bir sıkıntım yoktu. Fakat şimdi diğer yüksek lisanslara olan kaydımdan dolayı nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum. Acaba doktoraya başlayabilmem için yönetmelikten önce kayıt yaptırdığım yüksek lisanslarımı sildirmem mi gerekiyor yoksa yönetmelikten önce kayıt yaptırdığım için sildirmeden doktoraya başvuru yapıp devam edebilir miyim?

YÖK iletişim merkezine bu soruyu sorduğumda; "-Yönetmelik yayınlanmadan önce kayıt yaptıran adaylarda sıkıntı yok. Birden fazla yüksek lisanslarını devam ettirebilirler." şeklinde cevap verdiler. Fakat ben, "-Hanımefendi benim sormak istediğim bu değil. Ben şu an birden fazla yüksek lisansa kayıtlıyım ve bunlardan birini Şubat 2016'da bitirdim; bitirdiğim yüksek lisans üzerine doktora yapmak istiyorum, diğerlerini sildirmem gerekiyor mu, gerekmiyor mu?" diye tekrardan sorduğumda bana verilen son cevap "-Biz bu konuda bir şey bilmiyoruz, enstitülere sorun." oldu. Hey Allah'ım ne günlerdeyiz! Enstitünün üstünde Rektörlük, Rektörlüğün üstünde YÖK varken ve ben sorumu en yüksek merciye sorduğumda, o beni en alt merciye yolluyorsa, bu nasıl iştir demekten kendimi alamıyorum.

Neyse. Hocam sizin için bir sıkıntı yok. 6 yarıyıl daha her iki yüksek lisansınıza (veya varsa her iki doktoranıza; veya varsa hem yüksek lisans hem de doktoranıza) devam edebiliyorsunuz. Bu arada benim soruma cevap bulabilen biri olursa lütfen beni aydınlatsın.

symo++

Kısıtlanmış Üyelik
Bundan bir önceki yönetmeliğe göre atılma yok idi hatta , (uzatmazdım da dondurdum şahsen alanada eleştirilerim vardı neyse) enstitü ; "zaman sınırı yoktur , isterseniz 7 yıl devam edin atılmazsınız , yalnızca azami süre geçtikten sonra harcınızı yatırırsınız ve öğrencilik haklarından yararlanamazsınız" demişti.

ancak 20.04.16 tarihli yönetmeliğe göre hem sizin sorduğunuz soru hemde eski öğrenciler hakkında benim kanaatim ,azami süreyi aşmamış olmak kaydı ile , azami süreniz dolana kadar size ilişik kesme yaptırmayacakları yönünde, hatta ben bizim enstitü henüz hiçbir açıklama yapmadığından durumu resmi bir dilekçe ile faks gönderrerek sorguladım bugun. mailime cevaplayacaklardır.çıktığında ben paylaşırım

yalnız şahsi düşüncem , bu akademik dönemin aslında o kadar zor olmadığı ancak özellikle erkek arkadaslarımızın eğer ilişikleri kesilecek olursa , muhtemelen zorla askere alınacaklarını düşündüklerinden (ki buda hiç hoş değil,bana kalsa askerlik zorunluda olmamalı) stres oluyorlar. ondan dolayı benim önerim ,illaki durumu ağırbaşlılıkla gözden geçirdikten sonra ben öncelikli olarak askerliği aradan çıkarmalarını öneriyorum. askerlik bittikten sonra ilişik kesilmesinin bana göre çok bi anlamı olmayacaktır , çünkü zaten düzensiz ,tutarsız ve birçok yerinde mantıkla uyuşmayan ögeler içeren bir eğitim sistemindeyiz.ayrıca bence daha sonra kaldığınız yerden devam etme şansınız da olacaktır,tabii bu ülkeyi tümden terketmek de mantıklıdır , takdir sizindir.

birde öğrenci işleri, yüksek öğretim kurulu iletişim merkezi , ösym çağrı merkezi , bu yerleri arayıp bilgi almaya çalışmak bence çok doğru değil. zaten son ikisi ya çevrimdışı oluyor boş yere zamanınızı alabiliyor,bunun yerine yazılı yönetmelik ve kılavuzları okuyup buna göre davranmak çok daha mantıklı aslında. ilk söylediğimde de öğrenci işlerini aradım ,ve yaptığı hatalı bilgilendirme yüzünden tam bir ders dönemini kaybettim.duyum ve söylemlere de inanmamak lazım.yazılı bir bilgilendirme talebinde bulunabilirsiniz. bu daha güvenlide olur.

ayrıca kendinize iyi davranın.(bir sorun yaşıyorsanız ve türkiyede iseniz sorunun sebebinin sizinle ilgili olmama ihtimali her zaman yüksek bir olasılık) :)
tüm hayatınızda başarılar dilerim.

Son düzenleme:

millet

Öğrenci
Bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim.
[MENTION=60375]raikony[/MENTION] sizin durumda olan birçok insan vardı eminim. Umarım mağdur olmadan en kısa sürede bir cevap bulabilirsiniz. Sorunlara çözüm bulması gereken insanların bilgisizliği bizleri bu hale getiriyor maalesef...

A

Akademik Forum

Guest
Değerli arkadaşlar peki aynı anda tezli ve Tezsiz yuksek lisans bir arada yapılabiliyor mu

A

Akademik Forum

Guest
Hocam sizden farklı olmak üzere aynı konuda benim de kafama takılan bir soru var? Bu konu için YÖK iletişim merkezini aramama rağmen net bir cevap alamadım. Fakat sizin sorunuzun cevabını aldım.

Ben de sizin gibi birden fazla yüksek lisansa kayıtlıyım. Bunlardan birinden Şubat ayında mezun oldum ve mezun olduğum yüksek lisans alanından 2016-2017 Güz döneminde doktoraya başlayacağım. Yönetmelikten önce herhangi bir sıkıntım yoktu. Fakat şimdi diğer yüksek lisanslara olan kaydımdan dolayı nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum. Acaba doktoraya başlayabilmem için yönetmelikten önce kayıt yaptırdığım yüksek lisanslarımı sildirmem mi gerekiyor yoksa yönetmelikten önce kayıt yaptırdığım için sildirmeden doktoraya başvuru yapıp devam edebilir miyim?

YÖK iletişim merkezine bu soruyu sorduğumda; "-Yönetmelik yayınlanmadan önce kayıt yaptıran adaylarda sıkıntı yok. Birden fazla yüksek lisanslarını devam ettirebilirler." şeklinde cevap verdiler. Fakat ben, "-Hanımefendi benim sormak istediğim bu değil. Ben şu an birden fazla yüksek lisansa kayıtlıyım ve bunlardan birini Şubat 2016'da bitirdim; bitirdiğim yüksek lisans üzerine doktora yapmak istiyorum, diğerlerini sildirmem gerekiyor mu, gerekmiyor mu?" diye tekrardan sorduğumda bana verilen son cevap "-Biz bu konuda bir şey bilmiyoruz, enstitülere sorun." oldu. Hey Allah'ım ne günlerdeyiz! Enstitünün üstünde Rektörlük, Rektörlüğün üstünde YÖK varken ve ben sorumu en yüksek merciye sorduğumda, o beni en alt merciye yolluyorsa, bu nasıl iştir demekten kendimi alamıyorum.

Neyse. Hocam sizin için bir sıkıntı yok. 6 yarıyıl daha her iki yüksek lisansınıza (veya varsa her iki doktoranıza; veya varsa hem yüksek lisans hem de doktoranıza) devam edebiliyorsunuz. Bu arada benim soruma cevap bulabilen biri olursa lütfen beni aydınlatsın.
Kayıtlı olduğunuz yüksek lisanstan şubat ayında mezun olduğunuza göre yeni yönetmeliğin çıktığı 20 nisanda iki programa birde kayıtlı değilsiniz. Dolayısıyla güz döneminde mezun olduğunuz anabilim dalından doktora yapmak için kayıt yapamazsınız bana göre çünkü iki lisans üstü programa kayıt yapılamaz yeni yönetmeliğe göre.