Birkaç tane önemli sorum var

Mirage28

Öğrenci
Ben üniversite 2.sınıf öğrencisiyim bu haziranda bitirip 3.sınıf olucam ve ilerisi için akademik kariyer hedefliyorum.Bu nedenle sizlere bu konu hakkında sorularım olucak, cevaplarsanız sevinirim:

1- Ales ve YDS için şimdiden hazırlanıyorum çıkmış soruları çözüyorum ben bu sınavlara 3.sınıftan itibaren girsem iyi olur mu ? Ve Bu sınavların şuanda geçerlilik süreleri nedir ? 3.sınıf veya 4.sınıfta girip aldığım sonuçlarla mezun olur olmaz yüksek lisans için başvuru yapabilir miyim ?

2- Mezun olur olmaz askere gidip geldikten sonra mı yüksek lisans yapıyım yüksek lisans bitirdikten sonra mı ? Eğer ilk soruda sorduğum süreler konusunda fazlalık varsa 3 ve 4.sınıftan sınavlara girip mezun olunca askere gidip geldikten sonra bu aldığım puanlarla yüksek lisans başvuru hakkım var mı ?

3- Ben akademik kariyer için hangi alanda yapıcağımı belirlemiş durumdayım ve hedefim kesin ancak bu hedefi gerçekleştirmek için Ales ve YDS sınavlarına girmem gerekiyor bazı üniversitelerin yüksek lisans şartlarına baktım 55 Ales, 50 YDS istiyor benim sınavlardan bunlardan daha yüksek puanlar almam gerekiyor mu ?

4- Yüksek lisans yaptıktan sonra araştırma görevlisi olarak başvurduğum bir üniversitede hem araştırma görevlisi hem doktora yapabilmem mümkün mü?

5- Ortalama konusunda lisans ortalaması 2.90-80-70/4 üzerinden olması ilerisi için bana çok olumsuzluk yaratır mı ?

6- Son olarak ÖYP tam olarak nedir ? Şuan için geçerliliği var mı ? Eğer yoksa ileride tekrar önümüze çıkar mı ?

Bu konularda çok fazla bilgim olmadığı için bana elinizden geldiğince açıklayıcı cevaplar verirseniz sevinirim.

rekuye

Öğrenci
1) üçüncü sınıftan itibaren girmende fayda var çıkmış soruları çözmek konu eksiğin yoksa iyidir ancak denemede çöz. ALES 3 yıl. Dil sınavı ise yüksek lisans başvuruları için başvuracağın enstitüye bağlı bizim enstitü 3 yıl demisti bir alımında daha sonra 5 yapti. ancak Arastirma görevliliği için sınırsız diye biliyorum . Evet 3 ve 4 de aldığın puanlarla yl başvurusu yaparsin.
2) direk yL ye başla. Sonrakileri cevaplamak gerek yok bu nedenle.
3) evet gerekir veya gerekmeyebilir. Şimdi bazı üniversiteler ales, dil, akademik ortalama, mülakat veya sınav puanina göre öğrenci alır. Yani üniversiteler bir önceki cümledeki puanların tamamını veya birkaçını kullanarak öğrenci alır. Örneğin bir dil ALES akademik ortalama kullanarak öğrenci alır bir diğeri ALES ve mülakata göre alır. Hangi üni ye başvuru yapacaksan onun şartlarına bak ve ona göre davran. Birde kontenjan önemli 3 kişi alınacaksa diğerlerini elemen için ALES ve dil yüksek olmalı.
4) [ ön bilgi : yüksek yaparkende Aras gör olabilirsin şartlanma :)] Aras gör. Olduğun univ. de eğer doktora programı varsa yaparsın doktora. Yoksa gitgel yaparak veya görevlendirme ile doktora olan bir uniye gidersin .
5) sorun olmaz ama ortalama önemlidir. Birçok yerlerde ortalama kullanılır. Tabi Aas gör alımında yl ye başlarken falan. Unutma ALES düşükse değişir yani yükseltisin ama ortalama değişmez. Damga gibi sirtindadir. :). Seni isterlerse alırlar istemezler ise almazlar. Yl de çok çalışırsın. Ortalamanın normal düşük değil bence.
6) oyp bitti. Benim bildiğim.

Mirage28

Öğrenci
1) üçüncü sınıftan itibaren girmende fayda var çıkmış soruları çözmek konu eksiğin yoksa iyidir ancak denemede çöz. ALES 3 yıl. Dil sınavı ise yüksek lisans başvuruları için başvuracağın enstitüye bağlı bizim enstitü 3 yıl demisti bir alımında daha sonra 5 yapti. ancak Arastirma görevliliği için sınırsız diye biliyorum . Evet 3 ve 4 de aldığın puanlarla yl başvurusu yaparsin.
2) direk yL ye başla. Sonrakileri cevaplamak gerek yok bu nedenle.
3) evet gerekir veya gerekmeyebilir. Şimdi bazı üniversiteler ales, dil, akademik ortalama, mülakat veya sınav puanina göre öğrenci alır. Yani üniversiteler bir önceki cümledeki puanların tamamını veya birkaçını kullanarak öğrenci alır. Örneğin bir dil ALES akademik ortalama kullanarak öğrenci alır bir diğeri ALES ve mülakata göre alır. Hangi üni ye başvuru yapacaksan onun şartlarına bak ve ona göre davran. Birde kontenjan önemli 3 kişi alınacaksa diğerlerini elemen için ALES ve dil yüksek olmalı.
4) [ ön bilgi : yüksek yaparkende Aras gör olabilirsin şartlanma :)] Aras gör. Olduğun univ. de eğer doktora programı varsa yaparsın doktora. Yoksa gitgel yaparak veya görevlendirme ile doktora olan bir uniye gidersin .
5) sorun olmaz ama ortalama önemlidir. Birçok yerlerde ortalama kullanılır. Tabi Aas gör alımında yl ye başlarken falan. Unutma ALES düşükse değişir yani yükseltisin ama ortalama değişmez. Damga gibi sirtindadir. :). Seni isterlerse alırlar istemezler ise almazlar. Yl de çok çalışırsın. Ortalamanın normal düşük değil bence.
6) oyp bitti. Benim bildiğim.

Peki ben 3.sınıfta ve 4.sınıfta ales ve ydsye girecem hangi sonuç geçerli olucak ? En son girdiğim sınav mı geçerli olucak ? Yoksa 3.sınıf da girdiğim sınav mı ? Bir de ales ve yds için sınırlama yok dimi istediğim kadar girebilirim.

TheMachine

Öğrenci
Peki ben 3.sınıfta ve 4.sınıfta ales ve ydsye girecem hangi sonuç geçerli olucak ? En son girdiğim sınav mı geçerli olucak ? Yoksa 3.sınıf da girdiğim sınav mı ? Bir de ales ve yds için sınırlama yok dimi istediğim kadar girebilirim.

Sen hangisini sonucunu verirsen o geçerli olur. Tabi belli bir geçerlilik süresi var. 3 seneden eski olanlar genelde kabul edilmez. Geleneksel olarak en yüksek alınan puan verilir. İstediğin kadar sınavlara girebilirsin parasını ödemek koşuluyla.

Mirage28

Öğrenci
Sen hangisini sonucunu verirsen o geçerli olur. Tabi belli bir geçerlilik süresi var. 3 seneden eski olanlar genelde kabul edilmez. Geleneksel olarak en yüksek alınan puan verilir. İstediğin kadar sınavlara girebilirsin parasını ödemek koşuluyla.

O zaman ben 4.sınıfta girip aldığım sonuçlar iyi olursa mezun olur olmaz askere gitsem 5 ay sonra gelip bir üniversitenin yüksek lisans programına başvurabilirim dimi ?