İyi günler arkadaşlar,
BOUN Yüksek Lisansı kazanan hocalarımdan tavsiye almak istiyorum.
Acaba Ales ve Yabancı Dil Yeterlilikleri nasıldı, ayrıca bilim sınavında zorlandılar mı?
Aydınlatırsanız çok sevinirim.
Merhaba ;
planlanan bilim alanı tanımlanmamış!..
düşünce olarak ta eksikleriniz/belki hatalarınız var çünkü;
boun daki öğrenciler (yalnız t.c. deki profiller arasındaki mukayeseye göre) "çok çalışan" öğrenciler dir.ama zeki olduğunu söyleyemiyorsunuz.tüm dünyadaki okullar içinde bu böyledir.ispatı da zor değildir şöyle diyeyim ;
yarın bi bakmışsınız AIDS hastalığının tedavisi keşfedilmiştir ama bu keşfi yapan hiç bilmediğiniz bir okulda bulunan bilim kişisi tarafından yapılmıştır.hatta genelde bu olur yani..
mülakatta zorlarlar mı demişsiniz (bilim alanı tanımlanmamış (!))..valla boun öğrenci işleri nin yaptığı hata nedeni ile başvuru tarihini kaçırdım bu okulun, bende düşünmüştüm çünkü. ama koça girdim...hiçbir fark yoktu.
hatta birazda tutarsızdılar. yani aslında baksan , hemen hepsi aynı , hangi okula gidereseniz gidin, mülakatı geçmeniz sizin alana ne kadar hakim olduğunuza , nasıl bir karaktere sahip olduğunuza (aşırı heyecanlanırsanız istenmeyen şeyler olabilir,bilmiyorum) birazda şansınıza bağlı açıkçası..aa evet torpil ...(sonlarına bakın metnin)
örneğin koçun yaptığı mülakatta ,ben o gün her zamankinden daha şık gitmişti,m sanırım (yani her zaman şıkkımdır da
) neyse ama heyecan mı? ne heyecanı ...hoca heyecanlamdıysa ben heyecanlanmamışımdır
yani şöyle oldu : baktı diksiyon süper sanki haber sunumu yapılıyor , hiç saçı olmayan müstakbel hoca gülümseyerek ..
şşey biraz daha samimi konuşabilirz sanıırm değil mi ,böyle resmi...
böyle demişti. bende tabii..diyip birazdaha yüksek sesle konuştum yalnızca (hocaya ,tanımadığım insana kanka gibi de davranamazdım heralde ) neyse ..
yani ama sorular çok daha kolaydı bazı okullara göre ,hakkaten çok kolaydı ...ben cvpladım ..yalnız benimki reddedildi. daha sonuçlar açıklanmadan ben prof.dr. varga kalantarovla görüşmüştüm ve bekliyordum reddi ,çünkü bana "sizin ilgi alanınız benimkilerle uyuşmuyor sempati bey,bilimsel çalışmalarınızda başarılar dilerim"
oraya gelenler arasında proje gerçekleştimiş olanlar mevcut idi. bende BAP çalışması ile gitmiştim. ancak anladığım kadarıyla bu çalışmayı da yapamayacaklarını düşündüler ,ağır ve pahalı bi çalışma anladığım kadarıyla.
yan ama sorular filan kolaydı , yani şu ana kadar 4 okula başvurmuştum biri kazanılmış sanıyorum en ağır sorular marmaranın bilim sınavında soruldu. kazandığım okulda mülakatta yöneltilen sorularda ağırdı ancak marmaranın ki kadar değil. gelgelelim marmara da da pek saygınlık yok ,hatta ..yani ben cevapladım soruları ,ancak değerlendirmeye alınmamış kimsenin adam gibi.. torpil denince aklıma çağdışı bazı çağrışımlar geliyor ama üzülerek şunu söyleyebilirm hem marmarada hem koçta bu oldu sanki..
koçta hocanın "sizin ilgi alanınız benimkilerle uyuşmuyor" demesi bir gerekçe olamaz . çünkü alana hakim olduğumu da gösterdim ve söyledim.. zaten...
yani zaten .."bizde diğerleriyle alan itbariyle aynı konuma sahibiz" dediler dolaylı yoldan ..
son birşey söyleyeceğim :"
iyi üniversite dediğiniz ,yalnızca kampüsü güzel, pırıl pırıl bahçesinde gölgelikli ağaçları olan ,tertemiz görkemli yapıları olan yer değildir aslında , iyi üniversite adam gibi bilim yapılan ,bilimsel çalışmalarla meşgul olunan bir/her okuldur."
bazı diğer bağlamlar :
Acaba Ales ve Yabancı Dil Yeterlilikleri nasıldı
sınavına girmediğimi söyledim. ancak boun genel olarak sayısal alanlarda , ales:70 ,yds için toefl ibt :80 (koç aynı) veya ielts ve yds ilgili puan türlerini başvuru için kabul etmektedir. referans zorunlu değildir bounda ,sizin isteminize bağlıdır.
bahar yarıyılında başvuracaksanız takvimine dikkat etmenizi öneririm zira sanıyorum işlemlere en hızlı/erken başlayan okul ve ayrıca muhtemelen bunyesindeki bazı enstitüler tc deki hiçbir okulda bulunmuyordur. (bilkent te olabilir bilmiyorum sabancı da ilginç neyse çok da umrumda sen ne yaptın ne buldun ,bilimsel olarak ne keşfettin dikkatimi çeken şey bu açıkçası ama onuda boun yapabiliyor mu..)
alese hatta yds ye bakarak "kalite" arayan biri veya okul varsa ona biraz rahat olmasını ,rahat nefes almasını ,biraz dinlenmesini gevşemesini kış mevsimini unutmasını felan öneriyorum
symo++