Bütünleşik Doktora (Lisansa Dayalı Doktora)

Oldboy

Akademikpersonel.org
Merhaba, Lisansa dayalı doktora nedir? Avantajları nelerdir? Basvurmak icin hangi şartlar gerekir?

Bütünleşik doktora programlarını araştırmanız gerekir, her bölümde olmuyor. Daha doğrusu birçok bölümün bütünleşik doktora programı bulunmamakta. ALES 80 puan ve YDS 55 puan asgari şartları bulunmakta.

Anadoluasli

Öğrenci
Cevabiniz icin tesekkur ederim.Ben hem sınıf öğretmenliği hem isitme engelliler öğretmenliği mezunuyum. Anadolu üniversitesi eğitim fakültesi lisansa dayali doktora programi için kontenjan açmış. Basvuru için not ortalamasına da dikkat ediyorlar mi? Yüksek lisansta olduğu gibi yds şartını süreç içerisinde tamamlasam kabul etmezler mi?

Oldboy

Akademikpersonel.org
Cevabiniz icin tesekkur ederim.Ben hem sınıf öğretmenliği hem isitme engelliler öğretmenliği mezunuyum. Anadolu üniversitesi eğitim fakültesi lisansa dayali doktora programi için kontenjan açmış. Basvuru için not ortalamasına da dikkat ediyorlar mi? Yüksek lisansta olduğu gibi yds şartını süreç içerisinde tamamlasam kabul etmezler mi?

Asgari şartlar üniversitenin değil, YÖK'ün belirlediği şartlardır. Bu tarz lisansa dayalı doktora programlarına başvurular fazla olur. Asgari şartları sağlamaktan öte yüksek puanlara sahip olmak gerekir.

sgk152535

Öğrenci
Bütünleşik doktora dünyada o kadar da tanınan bir olay değil. İngilterede var demişlerdi ama DR yaptım deseniz YL yi nerede ne hakkında yaptın deseler nasıl açıklanacak? Çoğu okulda olsa da çoğu hoca tarafından hoş bakılmıyor.

Sent from my iPad using Tapatalk

parafiskalite

Yardımcı Editör
Bütünleşik doktora dünyada o kadar da tanınan bir olay değil. İngilterede var demişlerdi ama DR yaptım deseniz YL yi nerede ne hakkında yaptın deseler nasıl açıklanacak? Çoğu okulda olsa da çoğu hoca tarafından hoş bakılmıyor.

Evet sartlarından zıyade yuksek lısans+doktora yapmanın ayrı bır tecrubesı oluyor. Mesela tez, makale ve arastırma acemlıgımızı yuksek lısansta atlatmıs, doktoraya baslarken bır tık daha tecrubelı olmus oluyoruz.
Ben yuksek lısans yaparken ortalamanın yuksek olması ıle tez donemıne gecmeden doktoraya dırekt gecıs hakkımız oldugunu duymustum arastırmıstım, Bogazıcı Unı’de vardı o zamanlar bu sıstem. Kendı unıversıtemde yoktu, ıyıkıde yokmus olsa kesın dırekt doktoraya gecmıs olacaktım. Ama sımdı uzerıne calıstıgım bır konu, yuksek lısans tezım var.
Bence saglam bır akademı ıcın adım adım bu basamakları cıkmak gerek. Sonucta yuksek lısansta da farklı hocalardan farklı deneyımler, farklı dusunceler kazanmıs oluyoruz.
Sındıre sındıre okuması daha hos :)

finduilas

Profesör

Dunyada gayet taninan bir durum yalniz. Ozellikle Amerika'da cogu okulda lisansustu egitim basvurunuzu doktora olarak yapiyorsunuz. Eger yuksek lisans da yapacagim derseniz doktoraya devam etmek sartiyla size kabul veriyorlar. Iki senenin sonunda tez hazirlayip yuksek lisans diplomanizi alip doktoraya devam ediyorsunuz. Ya da hic tez isine girmeden direkt doktoraya devam ediyorsunuz. YL'yi nerde, ne hakkinda yaptiniz derlerse yapmadim, direkt doktoradan basladim dersiniz, aciklanamayacak bir sey yok. Ha yuksek lisansin kazandirdiklari cok baska, ben de once yuksek lisans yapilmasi taraftariyim ama o apayri bir mevzu.