Cari Akademik Kadro Alımlarında Fen-Edebiyat Mezunlarına Yapılan Haksızlık

Hilmi hoca

Kısıtlanmış Üyelik
Değerli arkadaşlar,

Ben Celal Bayar Üniversitesi Kimya Bölümü'nde doktora yapıyorum. Uzun zamandır akademik kadro almak için uğraşan bir insanım. Ancak şunu anladım ki maalesef ülkemizde kendi hakkı ile güzel yerlere gelebilen insanların sayısı çok azaldı. Şunu sormak istiyorum bir çok bölümden farklı türlerde akademik kadro ilanları çıkarken neden Fizik, Kimya ve Biyoloji gibi bölümlerde kadro açılmıyor? Hep aynı bahane öne sürülüyor, bu bölümlerdeki öğretim elemanlarının sayısının çok olduğundan o nedenle alım yapılmasına gerek olmadığı ifade ediliyor. Yahu böyle bir saçmalık olabilir mi? Fizik, Kimya ve Biyoloji; Temel Doğa Bilimleridir ve Dünya'nın her yerinde büyük önem verilen bilimlerin başında gelir. Nasıl saçma bir sistemin içerisindeyiz açıkçası ben anlamakta güçlük çekiyorum. Benim yaşım 30, bu yaşta 2 adet SCI makalede adım geçiyor, 1 ulusal ve 1 uluslar arası bildirim var, doktoramı yapıyorum, kanser araştırmaları konusunda a sınıfı olan SCI bir dergide hakemlik yapıyorum ama gel gelelim kadrom yok. Eminim ki ben ve benim gibi bir çok insan bu şekilde bu haksızlıklara uğruyor. Bu düzen böyle gelip böyle gitmemeli, biz geleceğin akademisyenleri ve yöneticileri olarak bu duruma bir dur demeliyiz diye düşünüyorum.
 

Aguney

Öğrenci
Hocam, söylediğin bölümlerde çoğu üniversite yıllardır öğrenci alamıyor. Çünkü öğrenci özellikle mühendislik bölümlerini tercih etmekte. Bırakın öğretim elemanı alımını, çoğu üniversitede bu bölümlerin kapanması gündemde. Yüzlerce doktorasını tamamlamış insan yrd. doç. kadrosu bekliyor. Ama bölümlere öğrenci gelmediği için Yök kadro vermiyor.

Bu sorunu aşmak için bölümlerin mühendisliklere dönüştürülmesi gündemde, hatta bazı üniversiteler bunu yaptı bile. Örneğin Polimer Mühendisliği gibi. Böylece yeni bölüm aşarak kadro sorunu aşılmaya çalışılıyor. Ama şu durumda, Fizik, Kimya, Biyoloji gibi bölümlerde Anadolu üniversiteleri için kadro beklemek hayal gibi.... Maalesef durum bu.
 

Hilmi hoca

Kısıtlanmış Üyelik
Bu durum tam anlamı ile YÖK'ün uyguladığı saçma sapan ve keyfi bir dayatmadır değerli arkadaşım. Böyle bir durum kesinlikle kabul edilemez. Bana göre bu konuda kesinlikle YÖK'e baskı yapmak gerekir. Nedir yani biz akademik kariyerimizi YÖK'ün kafasına göre belirlediği kurallara göre mi şekillendiricez! Yahu komedi bir ülkede yaşıyoruz, tam anlamıyla komedi. Öğrenci gelmiyor diye bir insan senelerce kadro bekler mi ya! Amerika'da ve Avrupa'da bu ülkede olanları anlatsan adamlar açar bir tarafı ile güler, böyle bilim mi olur Allah aşkına. Banane gelen öğrenciden ben ne yapayım öğrenciyi, ister gelir ister gelmez, ben araştırmalarıma bakarım kardeşim.
 
Son düzenleme:
Üst