Cari Usül Kadrolarda Anabilim Dalı-Bölüm-Alan Farkı

horozigo

Araştırma Görevlisi
Arkadaşlar merhaba, aramaya inandım ancak bulamadım. Öyp için var ancak cari usül için böyle bir başlığa denk gelmedim. Belirtmek istediğim şu; Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalında yüksek lisans yapıyorum. Ancak bölüm olarak Siyaset Bilimi. Cari usül araştırma görevlisi alımlara başvururken birkaç kez sıkıntı yaşadım. Örnek veriyorum, "Siyaset ve Sosyal Bilimler alanında yüksek lisans yapıyor olmak" şartlı bir ilana başvurum kabul edilmedi. Ancak Siyaset ve Sosyal Bilimler bildiğim kadarıyla bölüm.

Peki, "Siyaset Bilimi alanında yüksek lisans yapıyor olmak" denilen bir ilana başvuru yapabilir miyim? Bizim bölüm için bu konu çok karışık. Bilen arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

A

Akademik Forum

Guest
Genel olarak şöyle: Fakülteler, bölüm ve anabilim dalı olarak dallara ayrılır. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi. Bu bölümün Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı var. Yüksek lisans ve doktora programları ise enstitüler bünyesinde açılır. Enstitülerde fakülte bölümleri anabilim dalı başlığında toplanır. Örneğin sizin belirttiğiniz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Anabilim Dalı. Fakültedeki Bölümün anabilim dalları ise enstitüde yüksek lisans ya da doktora programıdır: Örneğin, Siyaset ve Sosyal Bilimler Anabilim Dalı, Siyaset ve Sosyal Bilimler yüksek lisans programı veya Siyaset ve Sosyal Bilimler Doktora Programı.
"Siyaset ve Sosyal Bilimler alanında yüksek lisans yapıyor olmak" şartlı bir ilan, bu yüksek lisans programı öğrencisi olmanız şartını gerektirir. Sizin kayıtlı olduğunuz program ise Siyaset Bilimi ve Kamu yönetimi programı. Dolayısıyla şartı karşılamıyorsunuz. "Siyaset Bilimi" alanı daha genel bir ifade olduğu için olabilir görünüyor. Ancak sizin alandan değilim kesin bir şey söyleyemem.
Ancak, bu durum, YÖKün yüksek lisans ve doktora programı açılabilmesi için getirdiği kriterlerden kaynaklanan bir sorun. Bölümlerin anabilim dallarında yeterli öğretim üyesi olmadığında bölüm anabilim dalları program açamadığından tüm bölüm tek bir program olarak yüksek lisans açıyor. Ancak bazı üniversiteler bu kriterleri öğretim üyesi yönünden karşıladığı için anabilim dalları bazında program açabiliyor ve ilanı o şekilde veriyor.

A

Akademik Forum

Guest
pioneer centrum

Hocam benim de benzer bir sorum olacak.

Başvurduğumuz ilanlarda "Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Anabilim dalında yüksek lisans veya doktora yapıyor olmak" şartı var.

Ancak öğrendiğimize göre Metalurji ve malzeme mühendisliği anabilim dalındakileri de ön değerlendirmeye alıyorlar. Daha önce bir çok kez metalurji ve malzeme anabilimdalı kadrolarına yaptığımız başvuru, şartı sağlamıyoruz diye kabul edilmedi, fakat bazı üniversiteler buna uymuyor. Bu konuda kime danışabiliriz kime şikayet edebiliriz?