Cloze Test Cloze Test-3 By saithoca

saithoca

Doçent
It is hard to imagine today, but for most of humankind's evolutionary history, multiple humanlike species shared the earth. As (1) ---- as 40,000 years ago, Homo sapiens lived alongside several kindred forms, including the Neandertals and tiny Homo floresiensis. For decades, scientists (2) ---- exactly how H. sapiens originated and came to be the last human species standing. Thanks (3) ---- large part to genetic studies in the 1980s, one theory emerged as the clear front-runner. In this view, anatomically modern humans arose in Africa and (4) ---- across the rest of the Old World, completely replacing the existing archaic groups. Exactly how this novel form became the last human species on the earth is mysterious. (5) ---- it happened, the newcomers seemed to have eliminated their competitors without interbreeding with them.

1.

A) recently
B) lately
C) currently
D) temporarily
E) wistfully

2.

A) are being debated
B) were debated
C) have debated
D) must be debating
E) had debated

3.

A) at
B) to
C) by
D) in
E) for

4.

A) made out
B) put out
C) spread out
D) ruled out
E) wiped out

5.

A) Even so
B) However
C) As a result
D) To this end
E) On the other hand

saithoca

Doçent
Why is nobody dying for doing this cloze test? Is it because this one has escaped your attention? :) Let me remind you about it then.

cinnamon

Öğrenci
1. İlk baktığımda cevabın "lately" olduğunu düşündüm. "Recently" son zamanlarda; "currently" halihazırda, şu anda; "temporarily" geçici olarak, kısa bir süreliğine anlamlarında kullanılır; ancak soruda "40 bin yıl önce" deniliyor yani geçmişten bahsediliyor. "Wistfully" nin anlamını bilmiyorum ama burada kullanılmayacağına eminim (kulak dolgunluğu). Ne var ki "lately" de tek başına son zamanlarda, geçenlerde anlamını taşıyor ve "resently" ile eş anlamlı olarak kullanılabilir. Burada "as.....as" kalıbına dikkat edilmesi gerektiği kanaatindeyim. Lately bu kalıpla kullanıldığında ".... kadar önce" anlamına gelecektir.

2. Soruda baştan sona kadar past simple kalıbı kullanılıyor. Dolayısıyla da bu soruda da geçmişe yönelik bir zaman kullanılmalı. "For decades" zaman zarfı işimizi kolaylaştırıyor, demek ki geçmişte belirli bir süreyle devam eden bir eylem var dolayısıyla past perfect tense kullanılmalı ve cevap "e" olmalı.

3. "Thanks to" bir kalıptır ve "bir şeyin sayesinde" anlamına gelir.

4. Cümleyi çevirelim: "Bu görüşe göre, modern insanlar anatomik olarak Afrika'da ortaya çıkmış ve halihazırda var olan eski grupların tamamiyle yerini alarak geriye kalan Eski Dünyaya (yayılmışlardır). (kullanılacak phrasal verb bu boşluğa gelecek).

make out un birçok anlamı vardır ve en yaygın kullanımı "bir şeyi başarmak, üstesinden gelmektir. Dolayısıyla cümleye uygun değil.
put out, dışarı çıkarmak dağıtmak bozmak gibi anlamlara gelir, buraya uymaz.
rule out, elemek, ortadan kaldırmak, hükümsüz kılmak anlamlarına gelir, uymaz.
wipe out, silmek yok etmek öldürmek temizlemek anlamlarına gelir, uymaz.

spread out ise yayılmak, yaymak anlamlarına gelir, bu bağlama uygundur..

5. ....... it happened - "nasıl olduysa" anlamını taşıyor. cevap "however" olmalı. Tam bir açıklamam yok ancak içgüdüsel olarak sanki geriye kalan bütün seçeneklerden sonra tam bir cümle gelmeli yani "as a result it happened" gibi bir cümle dilbilgisel olarak mümkün değil gibi.

saithoca

Doçent
Sevgili cinnamon lütfen ilk 3 soruya bir daha bakın olmamış. bir de "however" neden doğru diye yaptığınız açıklamada hepsinden sonra tam cümle gelir demişsiniz however dan sonra da geldiği oluyır. buna da bir kez daha bakın lütfen.

cinnamon

Öğrenci
Hocam ilk sorudakilerin hiçbirinin anlamını uyduramadığımı söylemiştim. As..as kalıbından yola çıkarak bir şeyler bulmaya çalıştım. En mantıklısı yine "lately" gibi.
2. soruda kesinlikle perfect tense kullanılmalı, bu durumda cevap ya "have debated" ya da "had debated" olur. Şöyle bir mantık yürütmeye çalıştım. On yıllarda bilim adamları ..... üzerine tartıştılar. Nihayet 80li yıllarda ortaya bir teori çıktı. Dolayısıyla geçmişte olmuş iki olay var, biri diğerinden önce olmuş o yüzden de hala "had debated" olması gerektiğini düşünüyorum.
3. soruda hata yapmışım "thanks in large part to sth" bir kalıpmış yine "bir şeyin sayesinde" anlamına gelen. Dolayısıyla cvp "in" olmalı.

saithoca

Doçent
Hocam ilk sorudakilerin hiçbirinin anlamını uyduramadığımı söylemiştim. As..as kalıbından yola çıkarak bir şeyler bulmaya çalıştım. En mantıklısı yine "lately" gibi.
2. soruda kesinlikle perfect tense kullanılmalı, bu durumda cevap ya "have debated" ya da "had debated" olur. Şöyle bir mantık yürütmeye çalıştım. On yıllarda bilim adamları ..... üzerine tartıştılar. Nihayet 80li yıllarda ortaya bir teori çıktı. Dolayısıyla geçmişte olmuş iki olay var, biri diğerinden önce olmuş o yüzden de hala "had debated" olması gerektiğini düşünüyorum.
3. soruda hata yapmışım "thanks in large part to sth" bir kalıpmış yine "bir şeyin sayesinde" anlamına gelen. Dolayısıyla cvp "in" olmalı.

Sevgili cinnamon,

1- Birinci soru için eğer "as LATE as" veya "as EARLY as" olsa olurdu. As lately as değil :) Şimdi buna bir kez daha bakın lütfen.

2-İkinci soru için de şöyle düşünün : Bilim adamları homosapienlerin nasıl ortaya çıktığını sonradan tartışır. Öncesinde bu insanlar ortaya çıkmış olmaları gerekir ki, biz acaba nasıl ortaya çıktıları tartışabilelim. Siz önce tartışmışsınız sonra onlar ortaya çıkmış olmuş eğer Past Perfect doğru cevap derseniz :)

Örnek :

a- We had decided that their house was too expensive for us to rent. [INCORRECT]

b- We decided that their house would be/was too expensive for use to rent. [CORRECT]

Bu örneğe bakın daha net anlayacaksınız.

Başka bir örnek :

1-The new members claimed that they had been mistreated by the manager [CORRECT]

2- The new members had claimed that they were mistreated by the manager. [INCORRECT]

İşte ösym bunu sorgulamaktan bir türlü vazgeçmedi. Sonsınavda yine vardı yine olacak gibi duruyor. İlk eylem ikinci eylem buna çok dikkat etmek lazım.

saithoca

Doçent
However
no matter how yani noun cloze herhlade

However difficult a question may be, there is always someone who can answer it correctly.

No matter how difficult a question may be, there there is always someone who can answer it correctly.

Kırmızı işaretli kısım bir noun clause dur ama yukarıdaki soruda however dan sonra gelen Noun Clause değil.