Danışman memnuniyetsizliği

kuramci

Araştırma Görevlisi
Merhaba arkadaşlar,
ben tez dönemimdeyim ve yüksek lisansımın da 4. dönemi. Danışmanımdan son derece şikayetçiyim. Tez dönemi başladığında konuyu belirlememe bile yardımcı olmadı. Konuyu kendim belirledikten sonra da bir arpa yol alamadım. Son derece gamsız, vurdumduymaz bir kişilik. Tezimin anketinin ölçeğini belirledim, anketi hazırladım(soruları hazırlarken bile arş. gör olduğum okuldaki hocalar yardım etti), sonra tıkandım kaldım. Sağlık çalışanları üzerine anketi uygulayacaktım, başaramadım. Kendisi de bana nasıl yapmam gerektiğine dair bilgi vermiyor. Bana "akademik personel üzerine yap, Türkiye geneli olsun, herkese mail at" dedi. Bu bana über saçma geldi ama dediğini yaptım, 300 mail attım, 10 kişi dönüş yaptı hepi topu. Şimdi ben sağlık çalışanları üzerine bu anketi yapmak istiyorum, çünkü diğer türlü çalışmam içime sinmiyor. Devlet hastanesinin birine gidip izin almam gerekmiş, bunu da bir başka hocadan öğrendim. Nasıl izin alacağıma, neler yapmam gerektiğine dair bilgi verebilir misiniz? Bir de sorular çalışanların yöneticilerinden ve çalışma ortamından memnuniyetini sorgulayan sorular. Bu konuda problem çıkar mı? İzin verilmemesi gibi.

yakamoz

Öğrenci
Benim danışmanım da sizin anlattığınız gibi acayip vurdumduymaz bir insan. Bunu bazı arkadaşlar ile paylaştığımda ise şaşırtıcı yorumlar alıyorum. "Ne güzel işte karışmayan bir danışma, keşke benimki de öyle olsa.." vs. Her şeyi öğrenciye bırakan bir danışmanın danışman olma mantığı ne o zaman? İlla ki bir yerde yönlendirme yapması gerekiyor diye düşünüyorum. Size de kolay gelsin hocam..

nanofly

Öğrenci
Sanırım, aşırı koruyucu aile yapımızın etkileri. Her tarafta destek, pışpışlama bekliyoruz. Ama doktora seviyesine gelen öğrenci, lisans ve yüksek lisan bitirmiş öğrencidir. Tamamen farklı bir alanda bile olsa o zamana kadar aldığı bilimsel eğitimin oluşturduğu altyapı ile araştırmalarını sürdürebilir Phd comics karikatürlerinden anladığım kadarıyla yurt dışında da farklı özelliklerde danışmanlar var. Bir öğrenci ülkemizde ya da herhangi bir ülkede, doktora seviyesine geldiğinde eksik yönleri kalmış olabilir. Bu eksiklikleri tamamlayıp tamamlamak tamamen hocanın insanlık anlayışına kalmış. Şahsen ben hoca olduğumda, araştırmalarımla zaman geçirmeyi, bir öğrencinin kendisi düzeltmesi gereken eksiklerle vakit geçirmekten, insanlık için, daha yararlı bulacağım. Benim için iyi danışman, sadece, öğrencinin yoluna taş koymayan danışmandır.

kuramci

Araştırma Görevlisi
Sanırım, aşırı koruyucu aile yapımızın etkileri. Her tarafta destek, pışpışlama bekliyoruz. Ama doktora seviyesine gelen öğrenci, lisans ve yüksek lisan bitirmiş öğrencidir. Tamamen farklı bir alanda bile olsa o zamana kadar aldığı bilimsel eğitimin oluşturduğu altyapı ile araştırmalarını sürdürebilir Phd comics karikatürlerinden anladığım kadarıyla yurt dışında da farklı özelliklerde danışmanlar var. Bir öğrenci ülkemizde ya da herhangi bir ülkede, doktora seviyesine geldiğinde eksik yönleri kalmış olabilir. Bu eksiklikleri tamamlayıp tamamlamak tamamen hocanın insanlık anlayışına kalmış. Şahsen ben hoca olduğumda, araştırmalarımla zaman geçirmeyi, bir öğrencinin kendisi düzeltmesi gereken eksiklerle vakit geçirmekten, insanlık için, daha yararlı bulacağım. Benim için iyi danışman, sadece, öğrencinin yoluna taş koymayan danışmandır.

İşte benimki taş da koyuyor. Anketi gidip izin alarak yapmamı istemiyor. Mail atacakmışım online anket olarak. Çalıştığım okulda dekan bunu duyunca danışmanıma gerizekalı dedi. Pışpışlamak değil kastettiğim, akıl vermek, yol göstermek. Literatür taramasının ilk başlığını yazıp gönderdim. İndirip okumamış bile. Sıfır ilgi var. Tezi yazıp bitirip alın bitirdim deyip masasına mı bırakayım? Bu mudur danışmanlık? Benim için enerjisini tüketmeyecekse benim danışmanlığım üzerinden maaş almayı da bıraksın.

yakamoz

Öğrenci

Hocam, konuyu açan hocam "yüksek lisans" tezi yazdığını belirtmiş. Ben de henüz yüksek lisans aşamasındayım. Yüksek lisans eğitimimi tamamlamadığım için, doktora aşamasında "araştırmalarımı sürdürmeyi" kendi çabalarımla yapıp yapamayacağım konusunda bir şey diyemiyorum. Ancak şu aşamada danışmanımın, istediğini yap deyip kenara çekilmesindense beni biraz olsun yönlendirmesini yeğlerim. Öğrencinin kendisinin tamamlayacağı eksiklikler tabii ki olacaktır ve bunu öğrenci kendisi tamamlamalıdır, ve pek tabii ki kendi tamamlayamadığı eksiklikler de olacaktır ki ve bu yüzden bu eğitimlerde her öğrencinin birer danışmanı olur.
Danışmanlar kendi araştırmaları ile de zaman geçirecek elbette, ancak bu işin bir usta çırak ilişkisine benzediği de unutulmamalı.

sueno

Kısıtlanmış Üyelik
MERHABALAR Sn. [MENTION=28420]kuramci[/MENTION] ;

lütfen bu şekilde serzenişlerde bulunmayınız... sizin de hatalarınız var ,ve iletişimde yöntemsel olarak hatalı davranmaktasınız!..

şöyleki;

danışmanınız konumundaki kişi anladığım kadarıyla çok saygın değil yada yeterli değil, ancak birde şöyle düşünmeniz gerekmekte :

SİZ YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİSİSİNİZ.. HER NE KADAR ÜLKEMİZDE BU BU ŞEKİLDE KABUL GÖRMESEDE YADA İŞLEMESE DE , SİZİN BİLİMSEL DÜŞÜNCELERE YÖNELMİŞ BİR PROFİLİNİZİN OLMASI , ÜRETİM ,ARAŞTIRMA GELİŞTİRME YAPMANIZ BEKLENMEKTEDİR.

yani buraya yazmış olduğunuz veya yazmadıklarınız da dahil ,kendinizin tek başınıza çalışması BEKLENEN bir eylem..

ayrıca şöyle hatalarınız var serzenişlerinizde ;

diyorsunuz ki (bu konuda başka başlığınızı da gördüm ondan ) ,danışman yeterli değil, yardımcı olmuyor yada vizyonu dar ..

peki bir de şöyle düşünün vizyonu geniş olsaydı ,size o beklediğiniz şekilde mi davranacaktı ..ÇOK YANILIYORSUNUZ ...

kaliteli bi,r akademisyen in yetişmesi zaten o kadar kolay değil, türkiye şartlarında ise bu daha zor ,dolayısyla size bunlara ekstradan daha fazla iş yükü de yüklenecekti..

yani şunlar yüksek ihtimal dahilinde olacaktı (açık ve net söyleyeyim)

o vizyonu geniş dediğiniz profesör .dr kişi nin kendi yetiştirdiği birkaçtane prof.dr akademisyen var olsa ,kendisine atıflar yapılmış olan , o akademisyen hakkında siz bu şekilde düşünecek olsaydınız , (ki bide danışmanınız olsa )

o sizinle ilgilenmeyecekti..ama hiç bununla sınırlı kalmayacaktı.. onun yetiştirdği öğrencilerinden de ders alamayacaktınız , işlerinizi o okulda hiç olmadığı kadar zorlaştırmış olacaktınız yani..

AYRICA ;

Aslında şunu yapabilirdiniz, madem bilgi düzeyi düşük diyorsunuz yada ..şeklinde tanımlıyorsunuz/-sanız, bilgi zaten çok kıymetli ve gün geçtikçe de kıymet kazanmakta olan bir meta..o zaman şunları yapabilirdiniz yada halen yapabilirsiniz..

onunla arkadas olmayı deneyin, iletişimde başarılı olabilirseniz (saygı ve hitap çok önemli ayrıca çalıştığınızı görmeli) onunla arkadas olabilir ,alışverişe çıkabilir yemeğe çıkabilirsiniz, yani bu üstte ve daha önceki diğer başlığınızda bahsetmiş olduğunuz nitelikteki tez danışmanınız için yapmanızı önerdiğim ve yapılabileceğinden emin olduğum en güzel önerim bu ...

lütfen yanlış anlamayın ama ben doğruları söyleyerek yalnızca size yardımcı olmaya çalıştım..

lütfen rahat ve sakin bir kafayla güzelce çalışın

başarılar dilerim..

sempati/sympathy

Son düzenleme:

nanofly

Öğrenci
TÜBİTAK İlk Kez ?Danışman Teşviği? Uygulamasına Başlıyor | Akademik Personel 2016-2017
Koşturan, sabahlara kadar uyumadan araştıran kişi öğrenci, teşviği alan hoca. Tepem attı. Öğrenciyi düşünen yok. Öğrenci, maddi manevi ne kadar ezilse, zaten görevini yapmak zorunda. Hoca zaten hiç bir şey yapmadan danışman parası alıyor. Şimdi bir de öğrencinin çalışmasını ilk isim olarak yayınlarsa bu düzende öğrencinin yapabileceği bir şey yok. Doıktoranın temeli öğrencidir, danışman değil.Olanaklarımı zorlayıp yurtdışında doktora yapmadığım için Allah salaklığımın cezasını çektiriyor.

Son düzenleme:
A

Akademik Forum

Guest
merhabalar.
ülkemizde akademik araştırmacı; gecesini gündüzüne katan, gideceği yolu gerek emekleyerek gerek sürünerek kendi bulan kişidir. çabanızı takdir ediyorum. Lakin bahanelere takılmayınız.
tez önerinizde belirlediğiniz yöntem ışığında öğrenci işleri gerekli kurumlardan sizin için uygulama izin yazısı alır. gerekli evraklar adresinize gönderilir. bu süre 2 ayı bulur. eğer süreci hızlandırmak adına elden evrak takibi yapacaksanız, öğrenci işlerinden almanız gereken evrağı ilgili kuruma götürürsünüz. fakat başta da yazdığım gibi tez öneriniz de hangi kurumda uygulama yapacağınızı belirtmiş olmanız gerekir. aksi takdirde yaptığınız çalışmalar bilimsel olarak kabul edilmeyebilir.

size bir diğer çıkış yolu olarak anket şirketlerini tavsiye edebilirim. ülkemizde birçok kişi anket uygulama işinde profesyonel yardım alıyor. ücreti biraz fazla bulunmakla birlikte gayet kurtarıcı.