Devlet Üniversitesi ile Vakıf Üniversitesi arasındaki temel farklar nelerdir ?

theamele

Öğrenci
Arkadaşlar bazı sorularım var madde madde yazayım cevaplayan olursa çok memnun olurum

1-Devlet Üniversitesi ile Vakıf Üniversitesinde çalışan öğretim görevlileri arasında kanuni hukuki olarak hakları olarak fark var mıdır ?
2-Özel Üniversitelerin keyfine göre çıkarma durumu var mıdır ?
3-Devletteki bir öğretim görevlisi ile Vakıf üniversitesindeki öğretim görevlisinin çalışma tempoları aynı mıdır ?
4-Mobbing hangi boyutlarda oluyor ?
5-İkinci öğretim dersleri ne sıklıkla olur çalışanı çok zorluyor mu ?
6-Vakıf üniversitesinde göreve başlayıp daha sonra istifa edip hemen devlet üniversitesine geçilebiliyor mu ?
7-Son sorum bu kadrolar belli periyotlarda sözleşmeli gibi mi oluyor yoksa daimi kadrolu memur gibi mi ?
 

finduilas

Profesör
1- Hayir yok.
2- Sozlesmenize bagli.
3- Universiteye gore degisir.
4- Bknz 3.
5- Bknz 3.
6- Bknz 2.
7- Vakif unide de devlet unide de ogretim gorevlisi icin daimi kadro yoktur. Kadro karsiligi sozlesmelidir ve sozlesme bittiginde cok olaganustu bir durum olmadigi surece yenilenir.
 

suleymanevsen

Öğrenci
Genel olarak ciddi farklar var
Maaş olarak ciddi fark var
Ek ders olayı devlette 12 saatten sonra ek ders iken özelde coğu yerde 25-30 saate kadar ek ders vermeyen çok yer var( 12 den sonra verenler varmi bilmiyorum)
Çalışma saatleri devlette genelde hafta içi 3 yada 4 gün gidiyorsun saatler biraz daha esnek olabilir ama bu tamamen yönetime bağlı
Özelde genelde 8-5 mesai uygulanır
Mobing olayı yönetime bağlı
Sözleşme olayı özelde sözleşme yenilememe biraz daha esnek devlette olağanüstü bir suç vb olmadığı sürece otomatik yenilenir
İkinci öğretim olayı her üniversitede yok üniversite göre tempo değişir
 

Hmtcn

Öğrenci
Hukuki olarak devlet üniversitesinde çalışıyorsanız idare mahkemesine, vakıfta çalışıyorsanız iş mahkemesine başvurmanız beklenir herhangi bir sorun yaşadığınızda. Mesai üniversite yönetimi ile alakalı.Devlette 4 gün giden arkadaşım da var özelde 3 gün ya da tam tersi.Üniversitesinin ne olduğu değil idarenin , ya da bölüm program başkanı müdür vs bakış açısı önemli.Maaşlarda öncesinde ciddi fark vardı ancak son kanun değişikliği ile herhangi bir fark kalmadı. Üstelik devletin belirlemiş olduğu taban maaştan daha yüksek alma imkanınız da var kaliteli bir üniversiteyse.
 
Maltepe Üniversitesi akademisyenlere zorla evrak imzalatarak akademisyenleri işten çıkarıyor. Rektör Prof. Dr. Şahin Karasar imzalı belgede covid-19 nedeniyle ekonomik küçülme gerekçesi gösterilerek iş aktiniz fesh edilecektir deniliyor. Tebliğ olarak imza istenen evrakta işten çıkarma yasağına karşı bir işlem yapıldığı görülmektedir. Final notlarının girildiği günün hemen arkasından bu işlemin yapılmak istenmesi de planlı bir yıldırma hareketi olduğunu göstermektedir.
 

Yıldım

Öğrenci
Daha detaylı yazmak istedim. 2 devlet üniversitesi gördüm (yani eğitimlerimi buralarda aldım) 4 ayrı vakıf üniversitesinde çalıştım. Tanıdığım bildiğim ve gördüklerim ışığında sorularını tel tel açıklıyorum.
1) Evet kesinlikle var en basitinden vakıf üniversitesi ile anlaşmazlığa düştüğünde başvurduğu yer iş mahkemesi devlet üniversitesinde ise idare mahkemesi. SSK primlerin aynı yatmaz. Vakıfta isen işçi statüsünde olduğundan sosyal güvenlik kesinti daha fazladır.
2) Evet var keyfine göre değil kılıfını rahat bulur çıkarır. En iyi ihtimalle işe iade mahkemesini kazanırsın okulda başlatmamaya kararlıysa yasal prosedürdeki tazminatı verir başlatmaz. İlla başlatacak diye bir zorunluluk yok mahleme başlat derse en fazla dediğim gibi bir miktar daha tazminat alırsın.
3) kesinlikle Vakıfta 7 gün 24 saat çalışırsın performans kılıcını tepemde sallandırır dururlar.
4) devlette de Vakıfta da var ama Vakıfta mobing in katmerli en dibi var.
5) bir gelde gör 😄 ikinci öğretim dersi vermek ne ki onca şeyin arasında onu sorun edesin!
6) Evet. Ama iş kanununa göre bazı yerine getirme gereken ödevler var onlara dikkat etmelisin.
7) vakıflar yıllık süreli sözleşme yapar. Performans ve sözleşme de hep aba altından sopa olarak gösterilir.

Akademi de kıyım var.!
 
Üst