Disiplinlerarası ne demek?

yaman391

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar,

Benim tam olarak öğrenmek istediğim bir konu vardı. Malumunuz üniversitelerin yüksek lisans alımları devam etmekte. Başvuru kabul şartları ve kontenjanlarını incelerken anabilim dallarında disiplinlerarası diye bir ibare geçiyor. Mesala Heaplamlı Bilimler Anabilim Dalı için bu ibare söz konusu. Bu ne demek oluyor? Bu konuda yardımcı olursanız çok memnun olurum.

Teşekkürler.

gumrah

Öğrenci
Birden çok bilim dalını içinde barındıran ancak yüzde yüz bir bilim dalına ait olmayan ve kendi özerkliğini ilan etmiş bilim dalına denir hocam. mesela iktisat disipliner bir bilimdir , hukuk disipliner bir bilimdir ancak maliye disiplinlerarası bir bilimdir

korozifortam

Araştırma Görevlisi
Tam olarak gumrah hocamın anlattığı gibi.
Örneğin, ben malzeme mühendisiyim ve benim alanımda disiplinlerarası bir bölüm. Eğer bir üniversitede bu isimde lisans programı yoksa bile yüksek lisans programı açılabilir. Bu yüksek lisans programındaki derslere alakalı olduğu her disiplinden bir hoca girebilir. Kimya mühendisliği, biyomühendislik, elektrik-elektronik mühendisliği ve hatta gıda mühendisliği gibi. Bu program da disiplinlerarası olarak adlandırılır.

yaman391

Öğrenci
Cevaplarınız için teşekkür ederim. hemen hemen tahmin ettiğim gibi. Lakin bir çok anabilim dalı(disiplinlerarası) için lisans eğitimi ülkemizde henüz yok sanırım.

A

Akademik Forum

Guest
Tam olarak gumrah hocamın anlattığı gibi.
Örneğin, ben malzeme mühendisiyim ve benim alanımda disiplinlerarası bir bölüm. Eğer bir üniversitede bu isimde lisans programı yoksa bile yüksek lisans programı açılabilir. Bu yüksek lisans programındaki derslere alakalı olduğu her disiplinden bir hoca girebilir. Kimya mühendisliği, biyomühendislik, elektrik-elektronik mühendisliği ve hatta gıda mühendisliği gibi. Bu program da disiplinlerarası olarak adlandırılır.

Ben de gıda mühendisiyim bunu bilmiyordum. Siz bunu yazınca mezuniyet töreninde Malzeme mühendisliğinden bir hoca ile tanışmıştım, malzeme mühendisliği esasen fizik ve kimyanın katkılarıyla oluşmuş bir bölümdür gibi birşey demişti o geldi aklıma. Demek disiplinlerarası demek istiyordu :)

A

Akademik Forum

Guest
Yüksek lisans

disiplinlerarası tezli yüksek lisans yapanlar hangi doktora programlarına başvurabilirler ve disiplinlerarası yükseklisans yapmak daha avantajlımıdır

S

Sosyopotik

Guest
Disiplinlerarası yukseklisans Hk.

Merhabalar. Malumunuz Yüksek lisans alımları başladı. Disiplinlerarası yukseklisans in avantajları, eksileri nedir veya normalden farkı nedir? Şartlardan bu programa başvuru yapabiliyorum ama aslen kendi dalımda yl yapmak istiyorum basvurduktan sonra geçiş yapılabilir miyim? Hemen cevap verirseniz çok sevinirim yarın son gün