Doktora Mezuniyet Süreci

bulut80

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba,

Özel sektörde çalışan 38 yaşında bir mühendisim. 6 yıl önce doktora çalışmalarıma başladım ve dün itibari ile 4. tez izleme kurulu sınavına girdim.
Danışman Hocamın tez önerisinde belirlenmiş çerçevenin dışına çıkan isteklerine yetişebilmek için yoğun bir tempoda çalıştım ve sonuç itibari ile de tezi tamamladım. Son gerçekleşen toplantıda, Kurul üyeleri, uluslararası bir derginin onayı olmadan (makale yayınlamadan) tez savunması yapılamayacağını iddia ederek, ingilizce makale yazma ve makaleyi uluslararası bir dergiye gönderme şartı koştular. Enstitütün yönetmeliğini okudum ve böyle bir şart olmadığını gördüm. Danışman Hocamın aşağılayıcı, azarlayıcı ve suçlayıcı etik dışı davranışları ve en önemlisi gerekli rehberliği yapmaması beni fazlasıyla yıprattığından dolayı bu son istekleri fazlasıyla ağır geldi. Arkadaşlar lütfen samimiyetime inanın ve bu durumda neler yapabileceğim konusunda tavsiyelerde bulunun.

Saygılarımla.

Tarko

Doçent
Türkiye'de de faaliyet gösteren "uluslararası" dergiler var. Belli bir ücret karşılığında eğer makale çok kötü değilse yayınlıyorlar. Etik bulmuyorum ama koşulları dikkate alarak bu dergilerden bir tanesini tercih edebilirsiniz. Uluslararası olması İngilizce yazılmasını gerektirmiyor. Yayın ve hakem kurulunda belirli sayıda yabancı akademisyen bulunması uluslararası sayılması için yeterli kabul ediliyor. Örnek http://www.asosjournal.com/Defaultx.Aspx?ID=35 bu dergi sosyal bilimlerde ama kısa bir araştırmayla alanınızla ilgili benzer dergileri bulabilirsiniz.

Tarko

Doçent
Kurul üyeleri doğru söylemiş, savunmaya girmek için yayın yapma şartı getirildi doktorada. İlla yayınlanmasını beklemenize de gerek yok. Dergi editöründen "çalışmanız yayınlanmak üzere kabul edilmiştir." gibi bir yazıyı ıslak imzalı almanız yeterli olur.

bulut80

Öğrenci
Bazı üniversitelerin doktora yönetmeliklerinde yayın şartı yazıyor, ona diyecek bir şey yok. Benim sorunum benim üniversitemin yönetmeliğinde yayın şartı olmamasına rağmen yayın yapılmasının dikte edilmesidir. Bunun hukuki karşılığının ne olduğudur. Bana göre yasal dayanağı olmayan keyfi bir istektir.

Tarko

Doçent
Bazı üniversitelerin doktora yönetmeliklerinde yayın şartı yazıyor, ona diyecek bir şey yok. Benim sorunum benim üniversitemin yönetmeliğinde yayın şartı olmamasına rağmen yayın yapılmasının dikte edilmesidir. Bunun hukuki karşılığının ne olduğudur. Bana göre yasal dayanağı olmayan keyfi bir istektir.

Hocam bu şart yönetmelikle değil senato kararıyla alınıyor. Dolayısıyla mevcut yönetmelik güncel olmayabilir.

Yalnız benim bildiğim kadarıyla bu şart çoğu üniversitede "2013 ve sonrası" girişlileri kapsıyor. Enstitüyle konuştunuz mu? Sizin için bu şart gerekli olmayabilir.

bulut80

Öğrenci
Hocam sordum, sorun da tam burada zaten. Enstitü, makale yazmanıza gerek yok diyor. Ben de diyorum ki, tez savunmasına girmeme izin vermiyorlar bunun yerine zorla makale yazdırıyorlar. Hocanızla anlaşın diye bir karşılık alıyorum.
Tez savunmasına girsem ve başarısız olsam, danışman hoca değişikliği yapabilirim ve yeni bir konu üzerinde çalışabilirim, çünkü 6 yarıyılım daha var.
Makale yazarak vakit kaybedeceğim ve üstüne üstlük senin tezin orjinal değilmiş deyip doktora sürecimi de olumsuz sonuçlandırabilirlecekler.

Ne yapmalı bilemiyorum.

Tarko

Doçent
Hocam sordum, sorun da tam burada zaten. Enstitü, makale yazmanıza gerek yok diyor. Ben de diyorum ki, tez savunmasına girmeme izin vermiyorlar bunun yerine zorla makale yazdırıyorlar. Hocanızla anlaşın diye bir karşılık alıyorum.
Tez savunmasına girsem ve başarısız olsam, danışman hoca değişikliği yapabilirim ve yeni bir konu üzerinde çalışabilirim, çünkü 6 yarıyılım daha var.
Makale yazarak vakit kaybedeceğim ve üstüne üstlük senin tezin orjinal değilmiş deyip doktora sürecimi de olumsuz sonuçlandırabilirlecekler.

Ne yapmalı bilemiyorum.

Gerçekten zor bir durum hocam. Danışman hocanız tez hakkında ne düşünüyor acaba? Yani makale yayınlayınca savunmada sorun çıkarmayacaklarsa eyvallah ama hem makale yayınlatıp hem savunmada bırakmak çok art niyetli bir yaklaşım olur.

Benim tavsiyem makaleyi bir şekilde yayınlatın ve doktora savunmasına varsa güvendiğiniz hocalarınızı, arkadaşlarınızı hatta yakın veya üyesi olduğunuz sendika yetkililerini de davet ederek en azından bilimsel olmayan saiklerle tezinizin reddedilmesi ihtimalini azaltın. Doktora savunmaları izleyicilere açık olmak zorunda. Bu durumu jüriyi baskı altına almak için kullanabilirsiniz. Yine de savunmada kalırsanız yeniden şansınızı denersiniz ama şu aşamada vazgeçmek emeklerinizi zayi edecektir.