Doktora Yaparken Maaş Alınır mı?

pst_dgl_fizikci

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar üniv.den bu sene mezun oldum normalde mezun olduktan sonraki planlarım askere gidip iş bulmaktı ama bu son dönem tez hocam tabiri caizse aklımı çeldi benim yüksek lisans yapmamı ve devamını getirmemi istiyor ayrıca ben herhangi bir talepte bulunmadığım halde beni Doç. ünvanlı bir hocayla birlikte üniversitenin teşvik projesine yazmış(sağolsun) bende ilk başlarda önüme böyle bir kapı açılmışken değerlendireyim dedim ama şimdi doktara hakkında bildiklerimin yanlış olduğunu söyleyen bir kaç kişi ile konuştum ve kafam çok karıştı ne yapacağımı bilmiyorum..
Ben doktorayı kazandıktan sonra doktoralık süresi boyunca her ay sabit bir miktar maaş gibi bir gelirinin olacağını zannediyordum(araştırma görevlisi veya asistan olmadan) ama yeni öğrendiğim bilgilere göre araştırma görevlisi veya asistan olunmadan başlanılan doktoralığa, doktoralık süresince eğer çıkarsa bursların haricinde hiçbir gelirin olmuyormuş eğer gerçekten böyleyse bu işleri bırakacam çünkü araştırma görevlisi olmak için YDS den en az 80 85 alınması gerekiyormuş ve benim için neredeyse imkansız en azından önümüzdeki 3 4 yıl boyunca..
yökün sitesini kendi üniversitemin sitesini falan baya bi araştırdım ama net bir bilgiye ulaşamadım o yüzden sizlere soruyorum doktora süresince araştırma görevlisi veya asistan olunmadan maaş bağlanıyor mu? bağlanmıyorsa araş. gör. veya asistan olmanın şartları nelerdir nasıl kazanılır.
Yardımcı olursanız çok minnattar olurum

sidneh

Profesör
Doktora boyunca çıkan burslar dışında hiçbir geliriniz yok evet. Araştırma görevlisi olabilmek için ALES'ten 70, dilden de 50 almalısınız, en az.

pst_dgl_fizikci

Öğrenci
Teşekkür ederim hepinize dediğim gibi bir kaç ay öncesine kadar akademik kariyerle ilgili hiç bir planım hayalim olmadığı için bu konularla daha önce ilgilenmedim ve bu konuda çok fazla bilgi eksikliğim var o yüzden cehaletimi maruz görün ve asistanla ara. gör. arasında ki temel farklılık nedir, asistan nasıl ne zaman olunur, asistan olunca maaş/kadro gibi resimi işlemler oluyor mu? belki bunları hocama sormamı beklersiniz ama bilgisizliğimden çekindiğim için ona soramadım o ne dediyse tamam dedim:nevreness:

Mr December

Baş Editör
Teşekkür ederim hepinize dediğim gibi bir kaç ay öncesine kadar akademik kariyerle ilgili hiç bir planım hayalim olmadığı için bu konularla daha önce ilgilenmedim ve bu konuda çok fazla bilgi eksikliğim var o yüzden cehaletimi maruz görün ve asistanla ara. gör. arasında ki temel farklılık nedir, asistan nasıl ne zaman olunur, asistan olunca maaş/kadro gibi resimi işlemler oluyor mu? belki bunları hocama sormamı beklersiniz ama bilgisizliğimden çekindiğim için ona soramadım o ne dediyse tamam dedim:nevreness:

Hocanıza sormayın bence :)
Kadronun adı araştırma görevliliğidir ama bizlere asistan demek daha kolay geldiği için ve halkın dilinde de asistan olarak yerleştiği için asistan olarak anılıyoruz.
Araş görlüğün çeşitleri var : 50d 33a (ÖYP kadrosu da 33adır).
50d'de maksimum çalışılacak süre 6+1 yıldır ve kadro bulamazsanız ilişiğiniz kesilir.
33a kadrolarda emekli olana kadar araştırma görevlisi olarak çalışabilirsiniz.

pst_dgl_fizikci

Öğrenci
Hocanıza sormayın bence :)
Kadronun adı araştırma görevliliğidir ama bizlere asistan demek daha kolay geldiği için ve halkın dilinde de asistan olarak yerleştiği için asistan olarak anılıyoruz.
Araş görlüğün çeşitleri var : 50d 33a (ÖYP kadrosu da 33adır).
50d'de maksimum çalışılacak süre 6+1 yıldır ve kadro bulamazsanız ilişiğiniz kesilir.
33a kadrolarda emekli olana kadar araştırma görevlisi olarak çalışabilirsiniz.

Çok sağolun hocam bilgilendirmeleriniz için.
Yani araştırma görevlisi ile asistan aslında aynı ünvanlar peki ben şöyle bir şey duymuştum lisans bittikten sonra yük. lisansa başlarken aynı anda asistanlığa, YL bittikten sonra doktoraya başlarken araştırma görevliliğine başvuru yapılabiliyor.. samırım bu bilgi yanlış değil mi? yani doktora okurken veya bitirdikten sonra araştırma görevliliğine başvurulabilir ama YL okurken asistan olunamaz mı?

C

ch.accepted

Guest
Asistanlık ile alınan eğitimin bir ilgisi yok. Dr bitene kadar öğrenci olarak devam edebilirsiniz isterseniz.
Asistan olmak için ayrıca başvuru yapmanız yerlesmeniz gerek.

Size tavsiyem forumda arama yapın sıkça sorulan sorulara vs. bakın. Forumda bu konularda sayfalarca yazı mevcut.

Bir şeyi de eklemeden geçemeyeceğim. Nickinizde yazdığınız gibi fizikçi olduğunuzu varsayıyorum. Fizik kadrolarının çok nadir açıldığını bizzat yakın arkadaşlarından biliyorum. Zaten sitedeki fizik bölmü forumuna bakarsanız ÖYP konusunda durumunu da görürsünüz. Akademiye devam edecekseniz bu faktörleri de göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. Başarılar.

Son düzenleme:

eczak

Yardımcı Editör
Üniversiteyi kazandığınızda bir lisans programına yerleştirilmiş olursunuz. Üniversite öğrencisi yani lisans öğrencisi olarak başlarsınız. Üniversite bittiğinde eğitime lisansüstü olarak devam edersiniz. Lisansüstü eğitim yüksek lisans ve doktoradır. Doktora eğitimin son aşamasıdır. Yüksek lisans ve doktora eğitimi boyunca öğrenci olmanız devam eder. Bu aşamada aynı zamanda lisans mezunusunuzdur. Lisans diplomanızla farklı işlerde çalışabilirsiniz. Mühendislik yapabilir, avukat olabilir, eczane açabilirsiniz. Araştırma görevliside üniversitede çalışan akademik personeldir. Öğretim üyesi dışında kalan öğretim elemanı kadrosunda bulunmaktadır. Öğretim üyesi olarak yetiştirilmesi planlanarak alınan, amacı öğretim üyesi olmak olan yrd. doç, doç, prof. basamaklarından bir önceki akademik kadrodur.
Lisanstan sonra devlete yerleşmek için kura veya kpss gerektiği gibi veya özel sektörde çeşitli kurumların alım yapması gibi, üniversitelerde mevcut durumdaki ihtiyacına göre araştırma görevlisi kadrosu açar ve ALES , dil, not ortalaması gibi puanlar ile yazılı sözlü mülakat ile sizi bu kadroya alır. 657 sayılı devlet memurları kanunun içerisindeki 2547 sayılı özel kanuna göre çalışmaya başlarsınız.
Araştırma görevlisi ile doktora arasındaki ilişki ise, bir mimarın tasarım yapması, bir maliyecinin denetim yapması nasıl iş tanımında yer alıp onun bir yükümlülüğünü oluşturuyosa, araştırma görevliside doktora yapmalıdır.

A

Akademik Forum

Guest
Hayırlı günler dilerim. Ben bu sene üniv. sınavına girdim. Tercihlerim yarın başlıyor. Edebiyat istiyorum. Bitirdikten sonra üniv.de kalıp kariyer yapmak veya özel kuruluşlarda öğretmenlik yapmayı düşünüyorum. Hacettepe ve İstanbul üniv. Yazmayı düşünüyorum tercihlerime. Sizce ne yapmalıyım ?