Farklı alanda akademik kariyer

CemalYuksel

Öğrenci
Hocalarım merhabalar, ben turizm bölümü lisans öğrencisiyim tarih alanına ilgim olması sebebiyle tarih bölümünde yüksek lisans yapmak istiyorum buradan da doktora devam edip akademik kariyer planlıyorum... fakat lisans bölümüm olan turizm ileride bana engel teşkil eder mi endişeliyim çünkü araştırma görevliliği ya da öğretim görevliliği de düşünmekteyim...

Değerli görüşlerinizi paylaşıp yardımcı olursanız çok sevinirim

teşekkürler

Yds 27 mart; 62,5
Ales 8 Mayıs; 75 (Sözel)

korozifortam

Araştırma Görevlisi
Karışık bir durum.
Kağıt üstünde engel değil ama pratikte bölümünüz engel yaratacaktır. Bir kere Turizm çıkışlı olarak Tarih bölümünde yüksek lisans yaparsanız siz Osmanlıca'yı anlamaya çalışırken, Tarih bölümü mezunları Osmanlıcaya tamamen hakim olacaklar ve geriden başlayacaksınız onlara göre. Bu da iki hatta üç kat emek vermenizi gerektirecek.
Bu benim için problem değil derseniz eğer, Tarih bölümünde araştırma görevlisi olan bir arkadaşım vasıtasıyla çok iyi bildiğim bir durum var. ALES'ten 90'a yakın bir puan ve YDS'den 85 civarı bir puan ile küçücük, minnacık bir üniversiteden kadro alabildi. Yani ALES ve YDS'nizi biraz yükseltmeniz gerekiyor. Hem zaten Tarih bölümü araştırma görevlisi ilanlarında %99 "Tarih bölümü lisans mezunu olmak ve aynı alanda yüksek lisans yapıyor ve ya yapmış olmak" şartlı ilanlar çıkar. Bu da sizin başvurmanızı imkansız hale getirir.

Asla yapamazsınız demiyorum ama çok çok zor yapabilmeniz.

Umarım arzularınızı yerine getirebilirsiniz.

CemalYuksel

Öğrenci
Ah hocam o kadar istiyordum ki... zamanında bir hata yaptık turizm yazdık açıkta kalmıyalım diye....
Ne diyelim hayırlısı olsun
Teşekkür ederim ilginize
İyi çalışmalar

_Whisper_

Öğrenci
Dostum eğer akademik kadro istiyorsan pek tavsiye etmiyorum. Yukarıdaki arkadaşın söylediği olay çok doğru. Çünkü ben de benzeri bir durumdayım. Kamu Yönetimi lisans okudum. Şu anda Uluslararası İlişkiler yüksek lisans okuyorum. Aslında alanlar çok benzer, senin düşündüğün alanlardan çok daha benzer ama akademisyenlik konusunda çok problem oluyor. Çünkü ilanlar şu şekilde çıkıyor:

1) Kamu yönetimi lisans mezunu olmak / Kamu yönetimi yüksek lisans okuyor veya mezun olmak

2) Uluslararası İlişkiler lisans mezunu olmak / Uluslararası İlişkiler yüksek lisans okuyor veya mezun olmak

Yani ben ikisine de başvuramıyorum. Üstelik iki alanda da okumama rağmen. kısacası lisans okuduğun bölümde yüksek lisans yaparsan çok daha fazla yere başvuru yapma şansın oluyor. Elbette bazı kadrolar lisansı hiç önemsemeden direk "Uluslararası İlişkiler yüksek lisans okuyor olmak" şeklinde çıkıyor. Bunlara başvurabiliyorum. Ama dediğim gibi ilanların %80'i lisans-yüksek lisans aynı bölümü zorunlu kılıyor.

1-2 aya tezimi bitireceğim kısmetse ama sadece bu sebepten dolayı yeniden yüksek lisans okumak niyetindeyim. Bu defa aynı hatayı yapmayacağım lisans bölümümle aynı alanda okuyacağım. Sana gelince dostum; eğer ki kadro istiyorsan "kesinlikle bunu yapma!!!" derim. Ama çok seviyorsan, okumak istiyorsan sen bilirsin. Bil ki bu senin için kadro almak anlamında bir risk olacak.

Benden söylemesi :) Allah doğru kararı almayı nasip etsin dostum.

CemalYuksel

Öğrenci
Hocam çok teşekkür ederim... doğrudur yani riske atmaya gerek yok hatta bugün tarih bölümü lisans açıköğretime falan baktım acaba 2.5 ya da 3 yılda bitirebilir miyim diye ama hiçbir ders eşleşmiyor öte taraftan kadro direk iptal dediğiniz gibi yani iş sıkıntılı napalım nasip değilmiş turimden devam edicez tarihe de bir hobi olarak bakıcaz hocam çok teşekkürler tekrardan

Ink Bottle

Moderator
Öncelikle şunları araştırın bence.

1) Tarih acaba sizin için hobi mi yoksa gerçekten yüksek lisans yapmak istediğiniz alan mı? Zira ben de mühendislik doktora öğrencisi olarak taa lisanstan beridir psikolojiye ilgi duyarım. Okuduğum psikoloji kitaplarının sayısını bilmiyorum, roman okur gibi okurum ama bunun benim için sadece bir ilgi alanı olduğunun farkındayım. Psikoloji eğitimi almayı kesinlikle istemem. Tarih için de benzer durum geçerlidir. Pek çok kişi tarihe ilgi duyar, tatilinde bile tarih kitapları okuyanlar vardır ama mesela "kim tarih eğitimi almak ister" diye sorulsa onlara bu kişilerin çoğu olumsuz cevap verir. Öncelikle bunu netleştirin. Kesin olarak okumak istediğinizden emin olun.

2) Bunu netleştirdikten sonra tarih yüksek lisansa hangi bölümlerden öğrenci kabul edildiğine bir bakın. Sizin bölümünüz var mı acaba? Yoksa zaten yapacak bir şey yok. Varsa da zaten doğrudan yüksek lisansa başlatmazlar önce bilimsel hazırlık okuturlar. 5-10 tane tarih lisans dersini alırsınız bilimsel hazırlıkta bunları geçerseniz yüksek lisans eğitimine başlarsınız.

Dezavantajı olur mu sorusuna gelince, elbette olur ama çok istiyorsanız mecburen bu zorluklara katlanmayı da göze alacaksınız. Gerekirse bursla falan doktoranızı bitirip yardımcı doçentliğe kadar öğrenci kalmayı bile göze alacaksınız. Biraz da şans faktörü işin içine giriyor burada.

TAUL

Öğrenci
Tek yol aöf'den tarih lisans bölümü okuyup yüksek lisansını yapmak. Ben de uluslararası ilişkiler bitirdim. Yüksek lisans tez aşamasındayım. AÖF'den ikinci üniversite kapsamında tarih okuyorum ki yüksek lisans yapayım diye tarihten. Zaman kaybı ama eğer istek varsa lisans okumaya değer bence. Gerçekten istiyorsanız başaracağınıza inanıyorsanız yapın. ALES ve YDS ye de girin. Her yolu deneyin. Başarılar.

birgulgokk

Öğrenci
Merhabalar; bende yüksek lisans yapan bir turizmciyim ve sizi çok iyi anlıyorum..Ama kadro arayışı içinde olan ve tüm ilanları takip eden birisi olarak da size kesinlikle yapmayın derim. Çünkü sizinde bildiğiniz gibi alanımız multidisipliner bir alan olduğu için yıllarca İBF mezunları kadrolarımızı işgal etti ve ediyorlar da..Zaten halimiz bu kadar zorken yüksek lisansınızı tarihte yapmayı başarabilirseniz bile turizmde şansınız çokkkk düşük akademik kariyer için..O yüzden bazı üniversitelerde yeni başlatılan yasal girişimlerde lisans+yüksek lisans ve doktorası turizm olan adayların önü açılmaya çalışılıyor..
Bu arada benim turizmci bir arkadaşım sizin gibi tarihe olan ilgisi nedeniyle aynı ikilemi yaşadı.. Bizde riske atmadan orta karar bir yol ararken şunu bulduk: Tezinde dark(hüzün turizmi) çalıştı ve danışmanlığını bölüm başkanımızın desteğiyle tarih profesörü olan değerli bir hocamız aldı. Şuan fazlasıyla mutlular :)
Demem o ki sizde riske atmak istemezseniz en azından tarih ve turizmi kesiştirerek kendinize kısmi mutluluklar oluşturun derim :) Tarihsiz turizm olmaz nasılsa dimi :) Seçenek çok diye düşünüyorum..

Yardımcı olabileceğim birşey olursa çekinmeden sorabilirsiniz..
Allah yardımcınız olsun..

TAUL

Öğrenci
sanat tarihi alanında da yapabilirsiniz aslında

:encouragement:

- - - Güncellendi - - -

Ben o kadar ilan takip ediyorum hiç görmedim lisans+yüksek lisans ve doktorası turizm olan adayların turizmcilerin önünün açık olduğunu.Yani akademik kadro ilanlarında hiç rastlanacak bir görülücek bir durum değil. Herkes okuduğu alan yada disiplinler birbirine yakınsa yan dal olarak yapar. Mesela Uluslarararası çıkışlı dili yüksek se gelir tarihten uzmanlık yapar, yapabilir. Çok saçma geldi bana sizin bu durumununuz. Önü açık olan kişiler içn en önemli kıstas YDS puanı yüksek olan hemen arkasında ALES'İ gno vsyüksek olan kişilerdir. Ben de tarihi seviyorum bu bağlamda sağlam bir alt yapı için zamanı da göz önüne alarak AÖF den tarih lisans okuyorum.ama uluslararası ilişk. çıkışlıyım. Eğer çok istiyorsanız AÖF'DEN lisansını okuyun sanat tarihi alanında da yapabilirsiniz ama gerçekten sanat tarihine yılllarını verenlerin hakkını yemek istemem tabi

- - - Güncellendi - - -

Merhabalar; bende yüksek lisans yapan bir turizmciyim ve sizi çok iyi anlıyorum..Ama kadro arayışı içinde olan ve tüm ilanları takip eden birisi olarak da size kesinlikle yapmayın derim. Çünkü sizinde bildiğiniz gibi alanımız multidisipliner bir alan olduğu için yıllarca İBF mezunları kadrolarımızı işgal etti ve ediyorlar da..Zaten halimiz bu kadar zorken yüksek lisansınızı tarihte yapmayı başarabilirseniz bile turizmde şansınız çokkkk düşük akademik kariyer için..O yüzden bazı üniversitelerde yeni başlatılan yasal girişimlerde lisans+yüksek lisans ve doktorası turizm olan adayların önü açılmaya çalışılıyor..
Bu arada benim turizmci bir arkadaşım sizin gibi tarihe olan ilgisi nedeniyle aynı ikilemi yaşadı.. Bizde riske atmadan orta karar bir yol ararken şunu bulduk: Tezinde dark(hüzün turizmi) çalıştı ve danışmanlığını bölüm başkanımızın desteğiyle tarih profesörü olan değerli bir hocamız aldı. Şuan fazlasıyla mutlular :)
Demem o ki sizde riske atmak istemezseniz en azından tarih ve turizmi kesiştirerek kendinize kısmi mutluluklar oluşturun derim :) Tarihsiz turizm olmaz nasılsa dimi :) Seçenek çok diye düşünüyorum..

Yardımcı olabileceğim birşey olursa çekinmeden sorabilirsiniz..
Allah yardımcınız olsun..

Ben o kadar ilan takip ediyorum hiç görmedim lisans+yüksek lisans ve doktorası turizm olan adayların turizmcilerin önünün açık olduğunu.Yani akademik kadro ilanlarında hiç rastlanacak bir görülücek bir durum değil. Herkes okuduğu alan yada disiplinler birbirine yakınsa yan dal olarak yapar. Mesela Uluslarararası çıkışlı dili yüksek se gelir tarihten uzmanlık yapar, yapabilir. Çok saçma geldi bana sizin bu durumununuz. Önü açık olan kişiler içn en önemli kıstas YDS puanı yüksek olan hemen arkasında ALES'İ gno vsyüksek olan kişilerdir. Ben de tarihi seviyorum bu bağlamda sağlam bir alt yapı için zamanı da göz önüne alarak AÖF den tarih lisans okuyorum.ama uluslararası ilişk. çıkışlıyım. Eğer çok istiyorsanız AÖF'DEN lisansını okuyun sanat tarihi alanında da yapabilirsiniz ama gerçekten sanat tarihine yılllarını verenlerin hakkını yemek istemem tabi

- - - Güncellendi - - -

Yukarıda dediğim gibi tek yolu yöntemi AÖF Tarih bölümü lisans programını okumaktan geçiyor. Sağalm bir alt yapı ile gelmek gerekiyor. AÖF ne kadar etkili olur bilemem ama en azında derslere vakıf olur, tarih için gerekli olan kaynakları tarih metodolojisini, Osmanlı Türkçesini, öğrenirsiniz. Her şey size bağlı azim ve isteğe başarılar

Esbal

Öğrenci
İng.öğrt.de yl

Merhaba, ben İtalyan dili edebiyatı mezunuyum. Formasyonum var. Özel okulda ing.öğrt.yapıyorum. Ama akademik kariyere geçmek özellikle ing.öğrt.de yl istiyorum. Yada eğitim bilimlerinde.. Nasıl yapılır yapılırmı şartlar nedir araştırıyorum ama tam durumumla alakalı bi bilgiye rastlamadım. Sizlerin bilgisinden faydalanabilirmiyim?

Son düzenleme:

Gamze

Administrator
Merhaba, ben İtalyan dili edebiyatı mezunuyum. Formasyonum var. Özel okulda ing.öğrt.yapıyorum. Ama akademik kariyere geçmek özellikle ing.öğrt.de yl istiyorum. Yada eğitim bilimlerinde.. Nasıl yapılır yapılırmı şartlar nedir araştırıyorum ama tam durumumla alakalı bi bilgiye rastlamadım. Sizlerin bilgisinden faydalanabilirmiyim?

Okulların yüksek lisans ilanlarını inceleyin mezuniyet şartları orada belirtilir. Mesela Gazi Üniversitesi'nde Eğitim alanında, sanırım eğitim teknolojilerinde (yanlış hatırlıyor olabilirim bölümü) ilan şartında herhangi bir lisans bölümünden mezun olmak gibi bir ibare vardı. Bu gibi ilanlar olursa yüksek lisansa başvurabilirsiniz.

Akademisyenlik için ilan şartları ya o alandan mezunu olmak şeklinde oluyor (İngilizce öğretmenliği mezunu olmak gibi) ya da o alandan lisansüstü eğitim istiyor. Ancak bu alanlardan birinde yüksek lisans yaparsanız ve akademisyen ilanı lisans şartı koşmadan şu alanda yüksek yapıyor olmak şeklinde olursa başvurabilirsiniz. Bu sayfadan da üniversitelerin akademik kadro ilanlarını görebilirsiniz: https://yoksis.yok.gov.tr/ilansayfa/

Esbal

Öğrenci
Ales e girmeden özel öğrencilik statüsü diye bir durum varmış, diploma yada derece verilmiyor yazıyor nasıl bir yl prog.kapsamında oluyor o halde çözemedim. Farklı alan olduğu için yani italyancadan bir başka alanda yl istediğim için bana uygun olanı bu sanırım, birde devlet yada özel farketmiyo ücretlimi oluyor bu yl?

Gamze

Administrator
Ales e girmeden özel öğrencilik statüsü diye bir durum varmış, diploma yada derece verilmiyor yazıyor nasıl bir yl prog.kapsamında oluyor o halde çözemedim. Farklı alan olduğu için yani italyancadan bir başka alanda yl istediğim için bana uygun olanı bu sanırım, birde devlet yada özel farketmiyo ücretlimi oluyor bu yl?

Özel öğrencilikte tam anlamıyla öğrenci olmuyorsunuz. Kredi başı ücreti vererek bir ya da birden fazla ders alabiliyorsunuz. Her okulun istediği ücret farklı oluyor; mesela Ankara Üniversitesi kredi başı 40 TL, ODTÜ kredi başı 250 TL istiyor. Dersleri verince bu derslerin sertifikasını alıyorsunuz. Yüksek lisans yapmış sayılmazsınız.