Farklı Bölümden Yüksek Lisans Yapmak

bozben

Öğrenci
Istanbul Üniversitesi turizm işletmeciliği bölümünden mezun oldum. Bölüm iktisat fakültesine bağlı ağırlıklı olarak iktisat dersleri aldık. Benim de niyetim iktisat yüksek lisansı yapmak. ancak üniversitede kalmak gibi bir isteğim de var yüksek lisans ile lisans bölümüm farklı olduğu için kadro bulmada zorlanır mıyım?

J

Journey..

Guest
Araştırma Görevlisi olmak için artık yüksek lisans şartı var. Yani eğer İktisat alanında yüksek lisans yapacaksanız çoğunlukla iktisat bölümü mezunlarıyla yarışacaksınız demektir. Çünkü genellikle mezunlar kendi alanları ya da yan dallarına ilişkin bölümlerde yüksek lisans yapmayı tercih ediyorlar. Olayı bir örnek üzerinden açıklamam gerekirse üniversiteler araştırma göreliliği için iktisat anabilim dalında en az yüksek lisans yapıyor olmak şartı ile ilana çıkacaktır. Rakipleriniz çoğunlukla iktisat bölümünü bitirmiş kişilerden oluşacaktır ki iktisat bölümünün çoğu üniversitede olduğunu ve rakiplerin yüksek puanlara sahip olduğunu düşünürsek bu durum sizi oldukça zorlayacaktır. Bir de lisans mezuniyetinizin iktisat alanında olmadığını düşünürsek kazanma ihtimaliniz bir hayli azalacaktır. Size nacizane tavsiyem kendi alanında yapmanız. Ancak karar verici sizsiniz. Durumunuzun artılarını ve eksilerini iyice düşünerek karar verin. Bölümünüzün hangi üniversitelerde olduğuna. Bölümünüze ilişkin ilan sıklığına ve alırken hangi şartları istediğini ortaya koyup iktisat bölümü ile kıyaslamanız karar vermenize yardımcı olacaktır. Kolay gelsin.

KitapKurdu

Öğrenci
Hocamızın biri bize derste iken şöyle tavsiyede bulunmuştu; Arkadaşlar sakın haa! Başka alandan yüksek lisans yapmayın hem zor oluyor hemde akademisyen olurken problem çıkıyor diye belirtmişti. Hocamızın sanırım bu konuşmadaki kast ettiği şu, Örneğin İİBF den bir bölümden mezunsun ama gidip mühendislik fakültesi yada fen edebiyat fakültesine ait alandan yapıyorsunuz hem dersler problem oluyor hemde akedemisyen olman problem oluyor demek istedi sanırım.
Başarılar, iyi çalışmalar.

parafiskalite

Yardımcı Editör
Turızm Isletmecılıgı mezunu olan hocalarım genelde Isletme uzerıne yuksek lısans ve doktora yaptılar. Iktısat cok farklı bır kulvar cunku. Alana hakım olmanız ve lısansınızın devamı olması nıtelıgınde Isletme daha uygun gıbı gozukuyor.
Farklı ornekler de mevcut, Iktısattan mezun olup, Psıkolojı yuksek lısans yapıp, Pazarlama’da doktora yapmak gıbı :) Bu durum akademıde cok hos karsılanmamakla beraber karsılastıgımız bır sey.

Akademik yönden zor olmakla birlikte yapılabilir. Ancak kadro ilanlarında genellikle aynı alan ya da aynı alanın anabilim dallarından birinde yüksek lisans yapıyor olma şartı oluyor. Örnek İşletme lisans mezunu ve işletme alanında yüksek lisans ya da işletmenin anabilim dallarından biri örneğin yönetim organizasyon gibi. Diğer türlü de olur tabii. Kişi önce kadro bulur ilan da ona uygun çıkar.

A

Ahsgshdjdns

Guest
Alındışı yüksek lisans

İnşaat Mühendisliği son sınıftayım ama yüksek lisansımı bilgisayar mühendisliğinde yapmak istiyorum, bu durumda bitirdiğim zaman Bilgisayar mühendisi olarak çalışma imkanım olur mu