GSS Prim Borcu

purpura

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar,

Şu anda YL yapıyorum. ALES ve YDS puanlarım güzel. Atama bekliyordum. Haliyle doktoraya da başvuru yapmak istiyorum.
Fakat devlet benden ayda 200 liraya yakın resmen haraç gibi prim borcu alıyor. Yaşım 26..
Evimiz var. Annem ve babam emekli bu yüzden ne olursa olsun ayda 150 lira küsür ödemem gerekecek. Reklamlardaki gibi devletin karşıladığı bir şey yok sanki.. eğer ciddi anlamda kuru ekmeğe muhtaç durumda birisi değilseniz.

Devlet yılda benden 2000 lira para alırken ve kadro beklerken, nasıl ben bu yükü kaldıracağım. 25 yaşını geçtik diye suç mu işliyoruz yani biz anlamakta zorlanıyorum. Benim durumumda olan çok arkadaş vardır eminim. Buna bir çözüm bulunabilir mi?

Evimiz barkımız var ve kız kardeşim henüz evlenmedi diye onun aldığı maaştan ben prim ödemek zorunda değilim. Çünkü kardeşlerimin dahi aldığı maaş bu hesaplamaya katılıyor. Hayatımda böyle bir şey görmedim..

Ben bu şartlarda nasıl YL ve Doktora yapacağım belki de 2-3 sene kadro almadan... Şaka gibi gerçekten..

Son düzenleme:

Ink Bottle

Moderator
Merhaba arkadaşlar,

Şu anda YL yapıyorum. ALES ve YDS puanlarım güzel. Atama bekliyordum. Haliyle doktoraya da başvuru yapmak istiyorum.
Fakat devlet benden ayda 200 liraya yakın resmen haraç gibi prim borcu alıyor. Yaşım 26..
Evimiz var. Annem ve babam emekli bu yüzden ne olursa olsun ayda 150 lira küsür ödemem gerekecek. Reklamlardaki gibi devletin karşıladığı bir şey yok sanki.. eğer ciddi anlamda kuru ekmeğe muhtaç durumda birisi değilseniz.

Devlet yılda benden 2000 lira para alırken ve kadro beklerken, nasıl ben bu yükü kaldıracağım. 25 yaşını geçtik diye suç mu işliyoruz yani biz anlamakta zorlanıyorum. Benim durumumda olan çok arkadaş vardır eminim. Buna bir çözüm bulunabilir mi?

Evimiz barkımız var ve kız kardeşim henüz evlenmedi diye onun aldığı maaştan ben prim ödemek zorunda değilim. Çünkü kardeşlerimin dahi aldığı maaş bu hesaplamaya katılıyor. Hayatımda böyle bir şey görmedim..

Ben bu şartlarda nasıl YL ve Doktora yapacağım belki de 2-3 sene kadro almadan... Şaka gibi gerçekten..

Hocam vaktinde ben de ona epey uğraştım, hatta forumda bu konuda bir konu da açmış olmalıyım emin değilim fakat bir çözüm bulamayarak işsiz olduğum zamanlara yönelik parayı (yaklaşık 3 yıl önce 500 tl'ye yakın bir şey) toplu olarak ödemek zorunda kaldım işe girince, çünkü her geçen gün faiz işliyordu. Gerçekten çok üzücü ve çok can sıkıcı bir durum, size hak veriyorum.

Son düzenleme:

ran

Doçent
Merhaba,

Görüyorum ve artırıyorum. Çalışmadığım dönemlerin borcunu ödedim. İşe girdikten sonra yine borç çıktı. Niye böyle oldu dedim. "Geliriniz arttığı için primleriniz maaşınıza göre yeniden hesaplanmış" cevabını aldım. Yani çalışmadığım dönemki borcumu, şu anki maaşımla yeniden hesaplamışlar. Yok borç siliniyormuş, yok şöyle çok iyiymiş, böyle ballı kaymakmış... Geçiniz efendim, geçiniz...

Ne yazık ki, şu anki yasaya göre ödemek zorundasınız. Umarım bu yanlıştan dönerler diyeceğim ama şimdiye kadar dönmedilerse, bundan sonra da dönmezler. Dönmeleri için bir nedenleri yok zira.

NOT: Borcu ödemedim, ödemeyeceğim. Çünkü ben borcumu zaten ödedim. Sonradan borç çıkarmayı sadece tefeciler yapar diye bilirdim!

A

Akademik Forum

Guest
gss den nasıl kurtulurum...

arkadaşlar aynı durumlardayız 25 yaşını geçen arkadaşlar ikametgahınızı değiştirin orda tekrar gelir testine tabi tutulacak ve en azından bundan sonra bu parayı geliriniz olmadığı gerekçesiyle alamayacaklar. Ailenizle ikametgahınız aynı olduğu sürece kaçış yok

fecri_ati

Öğrenci
arkadaşlar aynı durumlardayız 25 yaşını geçen arkadaşlar ikametgahınızı değiştirin orda tekrar gelir testine tabi tutulacak ve en azından bundan sonra bu parayı geliriniz olmadığı gerekçesiyle alamayacaklar. Ailenizle ikametgahınız aynı olduğu sürece kaçış yok

İkametinizi değiştirdikten sonra tekrar gelir testi yaptırdığınızda geliriniz "G 0" Çıksa dahi ancak bundan sonraki süreçte para ödemezsiniz. Eskiden kalan borçlarınız yapılandırılarak taksitlere bölünür ve ödemek zorunda kalırsınız. Yok ben ödemem falan filan diyorsanız yanılıyorsunuz. İleride işe girdiğinizde maaşınızdan faiziyle birlikte keserler.

- - - Güncellendi - - -

Dün geçirilen torba yasayla birlikte üniversite öğrencileri okulu bitirdikten sonra 2 sene sigorta primi ödemeyecekler. şu anda borcu olanlar o 2 sene içerisindeki borçlarını sgk ya başvurarak sildirebilirler.

sinan453

Öğrenci
Merhaba,

Evet bir mağdur da benim. Dökülen dökülene... Arkadaşın biri ikametinizi değiştirn demiş bu hakikaten iyi bir çözüm. Eğer imkanın varsa ikametinizi ailenizle olmayan bir yerde gösterirseniz SGK sizin tek başınıza yaşadığınızı düşünüp ona göre hesaplama yapıyormuş. (Mal mal bunlar. Pazara götürüp satacaksın!) Yoksa evdekilerin maaşlarını üst üste toplayıp ona göre para çıkarıyor. Bi de eve gelip bakıyorlar falan. 2 sene önce benden günlerce küfür yediler hala da aklıma geldikçe sövüyorum.
Neyse benim de var 600 civarı. İşe girdim YL yaparken. Bir süre de daha devam etti. Sonra işe girdikten bir süre sonra borç yazmayı bıraktılar. ha ödermiyim o parayı hayatta ödemem. Büyük konuştum bi kere. Maaşımdan kesme ihtimali de var biliyorum. Lanet olsun istemiyorum sağlık sigortanızı desen de zorla sigortalıyorlar. Bırakın kenarda ölüyüm daha iyi yeter ya.

kcaliskan

Öğrenci
İkametinizi değiştirdikten sonra tekrar gelir testi yaptırdığınızda geliriniz "G 0" Çıksa dahi ancak bundan sonraki süreçte para ödemezsiniz. Eskiden kalan borçlarınız yapılandırılarak taksitlere bölünür ve ödemek zorunda kalırsınız. Yok ben ödemem falan filan diyorsanız yanılıyorsunuz. İleride işe girdiğinizde maaşınızdan faiziyle birlikte keserler.

- - - Güncellendi - - -

Dün geçirilen torba yasayla birlikte üniversite öğrencileri okulu bitirdikten sonra 2 sene sigorta primi ödemeyecekler. şu anda borcu olanlar o 2 sene içerisindeki borçlarını sgk ya başvurarak sildirebilirler.

Verdiğiniz bilgiyi ne yazıkki SGK telefon hattında teyit ettiremedim. Gidip borcunu sildiren bir tanıdığınız var mı?
.27 yaşımı doldurdum. Aralıksız olarak 2010 dan beri lisans + YL olmak üzere öğrenciligim mevcut. 2 senedir de borç birikiyor su an 5400 küsur. Yani silinmeye başladı mı diyosunuz? Bu arada aralık õyp ile atandım subat 22 den beri resmi olarak atamam gerçekleşmesine ragmen hala daha gss işliyor. Az önce baktım 31.05.2016 borcu dahi işlenmiş !

fecri_ati

Öğrenci
Verdiğiniz bilgiyi ne yazıkki SGK telefon hattında teyit ettiremedim. Gidip borcunu sildiren bir tanıdığınız var mı?
.27 yaşımı doldurdum. Aralıksız olarak 2010 dan beri lisans + YL olmak üzere öğrenciligim mevcut. 2 senedir de borç birikiyor su an 5400 küsur. Yani silinmeye başladı mı diyosunuz? Bu arada aralık õyp ile atandım subat 22 den beri resmi olarak atamam gerçekleşmesine ragmen hala daha gss işliyor. Az önce baktım 31.05.2016 borcu dahi işlenmiş !

Hocam tam olarak resmiyete kavuşması için bir yerden daha geçmesi gerekiyormuş sanırsam. Bu hafta içi kesinliğe kavuşacaktır. Sizin 25 yaşına kadarki borçlarınız tamamen silinecektir. 25 yaşından öyp ile atandığınız tarihe kadarki olan bölümde ise gelir testi yaptırdığınızda çıkan gelirinize göre ödeme yapacaksınız. ÖYP ile atandıktan sonra sigortalı olduğunuz için o kısımdaki borçlarıda kesinlikle sileceklerdir. Çok saçma ve uydurma bir sistem olduğu için şu anda size borç yazması gayet normal hocam. Bu sistem kesinlikle değişecek de şimdi iteleyebildiğimiz kadar iteleyelim diye düşünüyor arkadaşlar. Hayatında hastaneye uğramamış insanlar her ay devlete faizli bir şekilde borçlu duruma giriyor. Enteresan gerçekten.

kcaliskan

Öğrenci
Hocam tam olarak resmiyete kavuşması için bir yerden daha geçmesi gerekiyormuş sanırsam. Bu hafta içi kesinliğe kavuşacaktır. Sizin 25 yaşına kadarki borçlarınız tamamen silinecektir. 25 yaşından öyp ile atandığınız tarihe kadarki olan bölümde ise gelir testi yaptırdığınızda çıkan gelirinize göre ödeme yapacaksınız. ÖYP ile atandıktan sonra sigortalı olduğunuz için o kısımdaki borçlarıda kesinlikle sileceklerdir. Çok saçma ve uydurma bir sistem olduğu için şu anda size borç yazması gayet normal hocam. Bu sistem kesinlikle değişecek de şimdi iteleyebildiğimiz kadar iteleyelim diye düşünüyor arkadaşlar. Hayatında hastaneye uğramamış insanlar her ay devlete faizli bir şekilde borçlu duruma giriyor. Enteresan gerçekten.

Evet. 2013 yılından beri (25 yaşımı tamamladim.) her ay G2 kategorisinden prim işliyor. Anne ve babamın emekliliği dışında geliri yok. Miras ev (4 kişiye bölünecek) dışında 1 otomobil var yalnızca. 2kez itiraz ederek yeniden hrsaplanmasini talep ettim değişmedi. 2010 lisans girisliyim. Aralıksız olarak 2014 mezuniyeti ardından yükseğe başladım. Malum 2013 ten itibaren prim başladı. Oysa ki yasada yükseköğretime kayıtlı öğrenciler diye geçtiği lisans yüksek lisans ve doktorayi da kapsıyor olması gerekli. İşsiz evlat primi diye boşa denmiyor. Odemedim ödemeyeceğim. Çok şükür henüz hastaneye adımımi atmamis olmama ragmen 5400 TL borcum var. Şubatta oyp ile atandım prim hala devam ediyor. Şubat mart nisan.. mayıs bile kesilmiş. Devlet eliyle haraç diye buna denir

agoodperson

Öğrenci
Arkadaşlar güncel durumunuz nedir bu konuda? Benim durumum şu şekilde:

Temmuz ayında 25 yaşımı doldurdum. Eylülde doktoraya başladım. Gelir testi ve GSS yaptırmadım. E devlet ve sgk tahsilat sitesinden baktığımda borcum gözükmediği için GSS yaptırmamaya devam ediyorum. 5 ay geçti hala borç görünmüyor. Bu süreçte hiçbir sağlık kuruluşuna gitmedim, gitmemeye direniyorum. 4 kişilik bir aileyiz, ev babamın, bir 25-30 bin TLlik arabası, bir de 2750 TL emekli maaşı var. Gidip gelir testi yaptırsam her ay 50-100 TL arası bir para alacaklar ki ben bunu ödeyemem. Ailemden de alamam.

Sistemde borç görünmediği için nispeten rahatım fakat bir yandan da korkuyorum. Yakın zamanda öğretim elemanı kadrosu alırsam sanırım sigorta kapsamına geçiyorum zaten. Hiç GSS kaydı yaptırmadığım için geçmişe dönük bir borç çıkar mı emin değilim. Çıksa da, zaten şu an benim gibi birçok kişi vardır, şu ana kadar birçoğunun borcunu sildiler, yine silerler diye umut ediyorum bir yandan da.

Benimle benzer durumda olanlar var mı? Yahut bu durumla ilgili yakın zamanda bir tecrübe edinenler?
Teşekkür ederim.