Güvenilirlik Analizi HK.

e.asln

Öğrenci
Merhabalar,

Yüksek lisans tezim için kullandığım ölçekte yer alan 12 ifade olumlu ve 8 ifade olumsuz ve olumsuz ifadeleri ters kodlayarak değiştirdim. Sorularım şöyle:

1. Bir ölçekte olumsuz ifadeler varsa olumsuz ifadelerin ters kodlanması mı gerekiyor bu bir kural mıdır? Ölçeğin Türkçe uyarlamasında ve aynı konuyla ilgili yapılan diğer çalışmalarda da buna dair bir bilgi yok. Yaptığım yanlış mıdır?

2. Güvenilirlik analizi yapılırken item kısmına olumlu+olumsuz (olumsuzları değiştirmediğim) toplam 20 ifadeyi mi ekleyeceğim (cronbach alfa değeri 0,71 çıkıyor), yoksa item kısmına olumlu ifadelerle ters kodladığım olumsuz ifadeleri mi ekleyeceğim ( cronbach alfa değeri 0,371 çıkıyor)?

3. Son olarakta testleri yapmaya başlarken olumsuz ifadelerin ters kodlanmış haliyle mi testleri yapacağım?

Yardımlarınız İçin Şimdiden Çok Teşekkür ederim..

A

Akademik Forum

Guest
Adı "güvenirlik" analizi.

Tümü için cevap vereyim. Olumlu - olumsuz kodlama diye bir şey yok. Ölçeğin alt grupları vardır. Siz ya ölçeğin alt grupları ya tümü ya da her ikisi için de cronbach alırsınız. .70 üstü ise güvenilirdir, bazı kaynaklarda bu .60'a kadar düşer.

akademia55

Öğrenci
soruların cevaplarını neden ters kodladın anlamadım dostum öncelikle.

soruları sorarsın sorduğun şekilde SPSS girersin. Sonra ver elini analizler.

cronba alpha yaparsın, sana güvenirliğini verir.

msnln

Öğrenci
Almış olduğunuz ölçek sorularında recode edilmiş ters sorular varsa, yani ölçüm yapılırken genelin aksine ters yönde varsa; o sorular recode yapılır. Son durumda ilk olumlu sorular ile recode edilmiş sorular beraber alınarak güvenilirlik analizi yapılır. Değer 0,70'in üzerinde ise kullanmış olduğun ölçeğin güvenilir olduğu söylenebilir.

Sizin bu anlattığım durumda sonuç 0,371 çıkmış. Bu kötü bir sonuç. Soruların cevaplayıcılar tarafından anlaşılıp anlaşılmaması noktasında bir sıkıntı olmuş olabilir. Pretest yapmış mıydınız? En azından o zaman sorun yaşanmadan önce durumu el koyma imkanı doğabilirdi.
Merhabalar,

Yüksek lisans tezim için kullandığım ölçekte yer alan 12 ifade olumlu ve 8 ifade olumsuz ve olumsuz ifadeleri ters kodlayarak değiştirdim. Sorularım şöyle:

1. Bir ölçekte olumsuz ifadeler varsa olumsuz ifadelerin ters kodlanması mı gerekiyor bu bir kural mıdır? Ölçeğin Türkçe uyarlamasında ve aynı konuyla ilgili yapılan diğer çalışmalarda da buna dair bir bilgi yok. Yaptığım yanlış mıdır?

2. Güvenilirlik analizi yapılırken item kısmına olumlu+olumsuz (olumsuzları değiştirmediğim) toplam 20 ifadeyi mi ekleyeceğim (cronbach alfa değeri 0,71 çıkıyor), yoksa item kısmına olumlu ifadelerle ters kodladığım olumsuz ifadeleri mi ekleyeceğim ( cronbach alfa değeri 0,371 çıkıyor)?

3. Son olarakta testleri yapmaya başlarken olumsuz ifadelerin ters kodlanmış haliyle mi testleri yapacağım?

Yardımlarınız İçin Şimdiden Çok Teşekkür ederim..