Konuya cevap cer

Elbette buna dair bilimsel bilgi ortaya koyacak bir donanımım yok ama öznel görüşlerimi paylaşabilirim eğer işinize yararsa.

Bence imrenmede kişinin odağı kendisiyken hasette karşısındakidir. Yani imrenen insan "ay ne güzel ne mutlu inşallah bana da olur, darısı başıma" derken haset duyan insan "Hak etmiyordu bence, onun yerine herhangi biri kazanabilirdi bu başarıyı" der. Birinde kendine yönelik iyi dilek varken ikincisinde karşısındakine yönelik hoşnutsuzluk olur.

Bir de imrenmede daha çok paylaşımcılık, "her ikimizin de istediği olsun" demek varken hasette "onun olmasın benim olsun" söylemi var sanki.

Örnek: Okul sayılı öğrencisini  yurt dışı projesine gönderiyor. Ayşe de Fatma da seçilmemiş. Ayşe "çok güzel, gidenlere ne mutlu, keşke bir kontenjan daha olsaydı ben de yanınızda gelseydim" diyor. Fatma ise "Onların yerine ben seçilmeliydim" diyor. Bu durumda Ayşe'ninki açık biçimde imrenme bence. Fatma'ya bunu söyleten ise haset gibi görünüyor çünkü "onda olmasın bende olsun" diyerek başkasına verilmiş hakka göz dikme durumu var.

İlk aşamada bunlar geldi aklıma.