Konuya cevap cer

Merhaba,

Bence haset ve imrenmek zaten çok farklı 2 duygu. Haset (TDK'nın da açıkladığı gibi) kıskançlık, çekememezlik anlamına gelir. Tamamen negatif bir duygu ve bence karşımdakinde olmasın bende olsun anlamından ziyade bende olsa bile karşımdakinde de olmasın düşüncesine işaret ediyor. İmrenmek ise  gıpta etmek,beğenilen bir kişi veya şeye benzemeyi istemek. Tanımları yazıldığında bile başka dünyalara ait 2 kavram olduğu ortaya çıkıyor. Haliyle bu 2 zıt duyguya sahip insanların tepkileri de 2 zıt tepki olacaktır. Haset ve imrenmek sözcüklerini de doğru bulmadım,haset eski bir sözcük olduğuna göre imrenmek yerine gıpta etmek sözcüğü daha iyi dururdu. Deneyim demişsiniz: Haset biri bu kızı sadece makyaj güzelleştiriyor derken karşısındakine karşı kıskançlık,çekememezlik duygusuna sahip. Kendisi güzel aslında ama kendisinden başka güzel kız olmasını çekemiyor. Gıpta eden biri ah bu kıza makyaj ne kadar yakışıyor,keşke bana da yakışsa böyle der,o kız gibi olmak ister. Hatta özenir bile diyebiliriz.

Benim düşüncelerim bunlar,

Kolaylıklar dilerim:)