ben olaya bıraz farklı bır acıdan yaklasıcam,
temel kavramları degıl, cevremde gözlemledıklerımı dusunerek yanıt vercem.
İnsan neye ımrenır ? ulasabıleceklerıne ımrenır ya da hayatında olmasa da olur dedıgı seylere ımrenır.bırınde gordugun guzel bır küpeye elbiseye vb ımrenırsın cunku ulasabılırsın.alabılırsın.nefsını bastırabılırsın.psikolojık olarak onu elde etmenın kolay oldugunu ıcten ıce kendıne soylersın.o yuzden tavrın yumusak olur.bakıslarından nazar akmaz.
ınsan neye haset duyar ? ulasamayacaklarına haset duyar.birinde ulasamayacagın ama uzun zamandır elde etmek ıstedıgın bırseyı gorunce haset duyarsın.Farzedelim ki x model bır araba almayı kafaya koymussun.tek dusuncen o.calısıyorsun cabalıyorsun ama olmuyor.sonra bırı karsına gecıp ansızın o arabayı ben aldım derse nefsını susturamazsın.bu zamana denk psıkolojını rahatlatmak ıcın kendıne soyledıklerın avundukların bır anda elınden gıder.mımıklerın degısır, sesın degısır.haset duygusu yerını kaplar.engel olamazsın.Ne kadar ıyı kalplı olursan ol o an haset duygusuyla bas edemezsın.
tabı ımrenme ve haset duygularını ılla nesnelere de baglamamak lazım.ornegın cocugu olmayan ve cocuk ısteyen bır anne adayı cocugu olan kadınlara karsı haset duygusuna kapılabılır.Ama cocugu olan bır bayansa sadece ımrenır vb.
yanı demek ıstedıgım su kı aslında haset ve ımrenme duygusu bızım hayatta nelerı ne kadar ıstedıgımıze baglı olarak degısır.Haset ve ımrenme duygusu psıkolojık olarak bu ısteklerımızın dısavurum seklıdır. dıye dusunuyorum.
umarım yazdıklarım ısınıze yarar
İyi calısmalar dılıyorum.