Hocam ilk isim olmak istiyor.

fzt.y

Öğrenci
Herkese merhaba yüksek lisans tezimi uzun emekler sonucunda bitirdim. Tezimden bir yayın yapacağız fakat danışmanım ilk isim olacağını söyledi. Beynimden vurulmuşa döndüm. Çünkü 1 sene boyunca gecemi gündüzüme katıp veri topladım. Verilerden sonra istatistik tablolarını tek tek yaptım ki yaklaşık 30 tablo var. Tabii ki danışmanım da bana danışmanlık yaptı fikir verdi fakat aktif olarak sahada hiç bulunmadı.
Hocama ilk isim olmak istediğimi söylemem uygun olur mu yoksa bu onun doğal bir hakkı mı?

Şimdiye kadar ilişkimiz gayet iyiydi ona bunu nasıl söylemem gerektiğini bilemiyorum.

eczak

Yardımcı Editör
Herkese merhaba yüksek lisans tezimi uzun emekler sonucunda bitirdim. Tezimden bir yayın yapacağız fakat danışmanım ilk isim olacağını söyledi. Beynimden vurulmuşa döndüm. Çünkü 1 sene boyunca gecemi gündüzüme katıp veri topladım. Verilerden sonra istatistik tablolarını tek tek yaptım ki yaklaşık 30 tablo var. Tabii ki danışmanım da bana danışmanlık yaptı fikir verdi fakat aktif olarak sahada hiç bulunmadı.
Hocama ilk isim olmak istediğimi söylemem uygun olur mu yoksa bu onun doğal bir hakkı mı?

Şimdiye kadar ilişkimiz gayet iyiydi ona bunu nasıl söylemem gerektiğini bilemiyorum.

hocam merhaba, zor bir durum olduğunu düşünüyorum. Hocanız yrd. doç. veya doç. mu acaba. yükseltilme kriterleri nedeniyle ilk isim olmak istiyor olabilir. Normal olanı sizin isminizin birinci isim olması, tüm çalışmayı ve tezi yazan olarak; ancak fikir ve yürütmede akademik danışmanınız olduğu için ve kısmende olsa deneysel çalışmalarda yardım edip yorumlayıp izlediği için onun ilk isim olması da normal.
hocanın kendini sona koyup "senior" yazar olması daha uygun düşüyor. nasıl söylenir ne yapılır bilemiyorum. Aslında çeşitli yardımcı doçent atama kriterlerini falan gösterirseniz çoğunda ilk isim olan bir endeksli yayın isteniyor, ihtiyacınız olabileceğini düşünüp belki ikna olur.

fzt.y

Öğrenci
hocam merhaba, zor bir durum olduğunu düşünüyorum. Hocanız yrd. doç. veya doç. mu acaba. yükseltilme kriterleri nedeniyle ilk isim olmak istiyor olabilir. Normal olanı sizin isminizin birinci isim olması, tüm çalışmayı ve tezi yazan olarak; ancak fikir ve yürütmede akademik danışmanınız olduğu için ve kısmende olsa deneysel çalışmalarda yardım edip yorumlayıp izlediği için onun ilk isim olması da normal.
hocanın kendini sona koyup "senior" yazar olması daha uygun düşüyor. nasıl söylenir ne yapılır bilemiyorum. Aslında çeşitli yardımcı doçent atama kriterlerini falan gösterirseniz çoğunda ilk isim olan bir endeksli yayın isteniyor, ihtiyacınız olabileceğini düşünüp belki ikna olur.
Cevabınız için teşekkürler. Doğru tahmin ettiniz hocam yardımcı doçent. Onu da anlamaya çalışıyorum doçent olmak istiyor.
İsmini sona yazıp senior olarak ekleme fikri çok hoşuma gitti kendisine teklif edeceğim. Bunu kabul ederse alacağı puan nasıl değişir hocam.

A

Akademik Forum

Guest
Cevabınız için teşekkürler. Doğru tahmin ettiniz hocam yardımcı doçent. Onu da anlamaya çalışıyorum doçent olmak istiyor.
İsmini sona yazıp senior olarak ekleme fikri çok hoşuma gitti kendisine teklif edeceğim. Bunu kabul ederse alacağı puan nasıl değişir hocam.

Böyle şeylere aslında izin vermemek lazım. Hocanız danışmanlık yapmakla yükümlü. Eğer hocanızın adını ilk olarak yazarsanız bu akla sizin çaba ve yeterliğinize dair sorular getirir. Ben yaptım ettim diyorsanız, hocanızın adının geçmesi bile sakıncalı. Ah bu bizim hocalar, zamanında hocam 5 bildiriyle aynı kongreye katılacaktı, hepsinde de adı ilk sırada ! Kongreden uyarı geldi bir kişi 3 ten fazla bildiriyle katılamaz diye. Aslında hiçbirinin konusundan bile haberdar değildi. İşte usta-çırak usulü akademisyen yetiştirme tam da budur. Prof hocaların yayınlarına bakın, içinde Arş. Gör. veya öğrencilerle beraber yaptığı çok fazla çalışma varsa bilin ki hoca hazıra konmuştur. İstisnalar yüzde 2 yi bile geçemez. YÖKDİL de çıktı, niye acaba? Olmayan dili yettirmeye çalışma !!! Siz siz olun etik dışı şeylerden uzak durun. Alışkanlık yapar, kabullenir ve benimsersiniz sonra. Doçent olmak istemesi mazeret olamaz bu isteğe, çalışsın o zaman, daha çok çalışsın, yapsın.

fzt.y

Öğrenci
Haklısınız gerçekten ilk isim olmak benim hakkım. Sosyal hayatta kısık seslerden değilimdir hakkımı yedirtmem fakat beni bu kadar tereddüte düşüren şey hocamla aramı bozmak istemememdir. Yüksek lisans bitiyor doktora başlıyor bir 4 sene daha beraber olacağız. İşleri yokuşa sürebilir.
Kendisiyle düzgünce konuşacağım. İnşallah anlayışlı davranır.
Bugün bu mesajları okuyan yarının hocaları ve yahut şu anda danışmanlık yapanlar. Lütfen bu konulardaki hassasiyetinizi kaybetmeyin.
Asistanını dersine mi sokuyorsun ver kardeşim hakkını. Ücreti neyse hesapla Tez mi yaptırdın ilk isim tez sahibi olmalı.

Bunu hiç anlamıyorum. Neden bazı alanlarda danışmanların tezlerden çıkan yayınlarda ismini koymak gerekiyor? Bırakınız ilk isim olmayı, kendi ismini bile yazdırması ayıp. Yukarıda da dendiği gibi görevi zaten danışmanlık yapıp öğrencisine yol göstermek. Hiç bir şey onu mazur gösteremez. Doçentlik kriterlerini bir zahmet kendisi sağlasın. Yönettiği tezlerden puan alıyor zaten. Bir de üstüne yayından puan. Ne güzel dünya.
Tabii her alanın kendine özgü bir çalışma düzeni vardır. Ne bileyim bizde danışman sadece tezin kapağında danışman olarak yer alır. Sonrasında yayın aşamasında eser tümüyle tez sahibinindir.

parafiskalite

Yardımcı Editör
Yapılmak ıstenılen sey cok yanlıs aslında. Sorunu okurken "kendılıgınden bu hassasıyetı gostermeyen bır ınsan konusuldugunda ne gıbı bır tepkı verır acaba" dıye dusunmedım degıl. Sonucta ortada bır emek var. Ama emekten baskın gelen, karsı tarafın konumunu menfaatıne kullanması gıbı hos olmayan bır davranıs da var. Bu tarz durumlarla karsılasmadıgım ıcın olayın buyugu de kucugu de tuhafıma gıdıyor.
Umarım yenı yetısen nesıl daha vıcdanlı ve hassas olur. Oncelıgımız kendımız degıl ogrencımız olmalı. Onun sevkını kırmak yerıne ıyıce sevklendırmemız ve empatı yapmamız gerekır, karsımızdakı kısı de bır akademısyen adayı nıhayetınde. Bu dusunceyı aklımızdan cıkarmadıgımız surece her sey olması gerektıgı gıbı gıder.
Danısmanın da hayırlısı nasıp olsun herkese 😊

Bazinga

Öğrenci
Benim bildiğim, danışman öğrencisiyle bir yayın yayınladığında, bu yayında danışman birincil yazar kabul edilir, doçentlik başvurularında böyledir. Sanıyorum ki, sizin isminizin ilk veya ikinci sırada olması danışmanın puanını etkilemeyecektir.

eczak

Yardımcı Editör
Bunu hiç anlamıyorum. Neden bazı alanlarda danışmanların tezlerden çıkan yayınlarda ismini koymak gerekiyor? Bırakınız ilk isim olmayı, kendi ismini bile yazdırması ayıp. Yukarıda da dendiği gibi görevi zaten danışmanlık yapıp öğrencisine yol göstermek. Hiç bir şey onu mazur gösteremez. Doçentlik kriterlerini bir zahmet kendisi sağlasın. Yönettiği tezlerden puan alıyor zaten. Bir de üstüne yayından puan. Ne güzel dünya.
Tabii her alanın kendine özgü bir çalışma düzeni vardır. Ne bileyim bizde danışman sadece tezin kapağında danışman olarak yer alır. Sonrasında yayın aşamasında eser tümüyle tez sahibinindir.

Hocam danışmanın ismini koymak avantajdır. Hem o alanda çalışan hem bir dr. ünvanlı, bazı çalışmaları olan birinin yer alması, daha yüksek puanlı dergilerde yayınlamak için, eleştiri sayısını azaltmak için veya gelen eleştirilere verilen cevapların bilimsel nitelik kazanması için iyi bir şeydir. ama bu hırsa dönüşüp ilk isim ben olacağıma dönmemeli.

Hocam danışmanın ismini koymak avantajdır. Hem o alanda çalışan hem bir dr. ünvanlı, bazı çalışmaları olan birinin yer alması, daha yüksek puanlı dergilerde yayınlamak için, eleştiri sayısını azaltmak için veya gelen eleştirilere verilen cevapların bilimsel nitelik kazanması için iyi bir şeydir. ama bu hırsa dönüşüp ilk isim ben olacağıma dönmemeli.
Bu her alan için geçerli değil. Bizde herkes kendi yaptığı çalışmayı yayınlar. Özellikle doktora tezleri yapanın adıyla kitap olarak yayınlanır. Hiç bir danışman da benim adım burada yer alsın demez zaten. Kitapçılardaki tarih yayınlarına bir bakın aralarında doktora tezlerinin kitaplaştırılmış şekli çok vardır. Üstlerinde de tek isim.

karmate

Öğrenci
bence hiç bir mazereti yok bu işin. eğer makaleyi siz yazdıysanız, ismini hiç yazmamanız lazım. madem çok yardımcı olduğunu düşünüyor, tezde de ilk isim olmak isteseymiş. verilen küçük bir taviz ileride büyüyüp sizin hiç kaldıramayacağınız şeylere dönüşebilir. tabi bunu diyorum ama doktora için başka bir yerde şansınız yoksa, buna boyun eğmek zorunda hissediyorsanız şartlar itibariyle, şimdilik kabul edebilirsiniz. doktora tezinizi de verdikten sonra, yolda görseniz selam vermeyeceğiniz için, kaç kuruşluk hoca olduğunu anlayacaktır. ben de tezden yayın yaptım, danışmanımın haberi yok. olsa da zaten kendisi böyle bir yüzsüzlüğe imza atabilecek karakterde değildir. bu olay tamamen kişisel ahlakla ilgili bir şey kanımca.
olayın akıbetini burada anlatırsanız çok seviniriz.