IELTS Çalışma Stratejilerim - Sınav Deneyimim

amar

Araştırma Görevlisi
Hocalarım merhabalar öncelikle. Bahsedeceğim taktikler normalde yds'den 30 ve 53'ü olan ve grammer konusunda çok çok eksikleri olan birinin 6 alması için yapabilecekleri ile ilgili. Üstelik güzide bir kursumuz beni kursuna alma konusunda seviyemden dolayı problem olabileceğinden bahsetmişti. Şimdi baktığımda iyiki öyle demişler ve evde çalışmışım diyorum.

Yöntemlerim seviyesi yüksek olanlar ve 6.5-7 üzerini hedefleyenler için eksik veya yetersiz olabilir bunu en baştan belirtmem gerektiğini de düşünüyorum.

Ielts'e sadece sınav taktiğine yönelik çalıştım. Grammer ve dilin temeline yönelik yapılacak her türlü çalışma "iyi bir ielts puanı" için zaman kaybından başka birşey olmaz. Tabiki puanınızı aldıktan sonra dilinizi olgunlaştırmak için oralara bakabilirsiniz. Benim yöntemlerim sadece kısa sürede iyi bir puana ihtiyaç duyanlarlar için faydalı olacaktır.

Önce writing'e başladım çünkü kalıpların kafada yer etmesi için buna erken başlamak faydalı. İlk task 1'den başladım. Burada 5 tip farklı soru kalıbı var. Öncelikle bunları;

Part 1 IELTS Writing Task 1 Introduction - YouTube bu adresteki hocanın derslerini baştan aşağı izleyerek hazırlandım. Akabinde burada genel olarak kullanılan fiiler (increase, decrease, rose, went up, fluctuate), geçişler (on the other hand, it can bee seen that, in conclusion) ve diğer önemli kelimelerden oluşan boş taslaklar hazırlayıp bunları ezberledim. Sonrasında IELTS Exam Preparation - IELTS Home adresindeki örneklerden her gün 2 adet yazdım. Konu ne olursa olsun bu lego parçaları elinizde olduğunda yazma işi çok kolay tamamlanıyor.

Writing 2'de de benzer yöntemleri izleyerek hazırlandım. Yine yukarıdaki sitedeki örnekler bu konuda oldukça işime yaradı, ayrıca aynı hocanın writing task 2 videolarını da tamamen bitirdim. Discuss, advantages&disadvantages veya give opinion.. hangisi olursa olsun bunlarda kullanılan belirli geçişler, kalıplar ve her tipe oturan ortak cümleler var. Her gün 1 tane task 2 örneği yazarak bu kalıpları aklıma yazmış oldum. Bu yollarla writing 6 geldi. Üstelik 49-50 dakika olduğunda w1'de 160, w2'de 285 kelimelik essay'larim bitmişti.

Ayrıca Macmillan'ın improve your ielts writing skills kitabı da güzel kalıplar içeriyor, ona bakmanız da faydalı olacaktır.

Reading için ise 1500 kelimelik bir ezber çalışmasından sonra başladım okumalara çünkü bunun taktik kısmına geçmeden önce ne yaparsanız yapın belirli bir kelime hazinesine sahip olmak gerekiyor.

Reading bu sınavda taktiklerin en fazla işlediği alan. Hatta ve hatta bazı soruların sıralanışı bile cevabı hangi paragrafta aramamız gerektiğini gösterebiliyor. Bu bölüm için en temel şey soru tiplerini bilmek. Örneğin bazı tip sorular bütün paragrafı okumanız gerekirken bazılarında sadece birkaç yere bakmanız ve nokta atışı yapmanız gerekiyor. Burada skim&scan taktiğini çalışıp geliştirmek çok işe yarıyor.

Bu temel okuma tekniklerinde eksikleri olanların ; Reading Comprehension Success kitabı ile yola çıkmaları çok faydalı olacaktır. 4 günümü aldı ama birçok verimli okuma yöntemi öğrendim, ayrıca konular ielts'te kullanılan tip kelimelerle anlatılıyor. Cambridge 1-9 serisinin reading denemeleri tek kelime ile i-na-nıl-maz, sorular tamamen benzer sadece konular farklı. Evde sürekli 5.5-6 arası aldım bu denemelerde sınavda ise yine 6 skor geldi. Burada da soru tipleri ve güzel deneme ve taktiklerin olduğu siteleri en aşağıda paylaşacağım.

Speaking bölümü ise soruların en fazla bilindiği bölüm. Konular ve partlar çok belli. Soruyu ilk seferde anlamak, farklı kelimeleri kullanmaya çalışmak çok işe yarıyor. En az 5-6 kere ığğ ığğ yapmama rağmen bunları uygulamamdan 6 geldiğini düşünüyorum. Burada yukarıda belirttiğim 2 maddenin yanında çıkmış soruların hepsini kendime uygulamamın faydası oldu. Bu konuda da en iyi site; IELTS Speaking Questions and Sample Answers
Pratik isteyenler ise skype'dan çalışma arkadaşları bulabilirler.

Ayrıca güler yüzlü ve sakin olunca hoca biraz daha size yardımcı olmaya çalışıyor gibi hissettim.

Listening hususunda ise kulak dolgunluğu çok önemli. Fakat buradaki en önemli sıkıntı en az deneme bulunan bölümün burası olması, bu sebepten cambridge 1-9 serisinin denemelerini çözmeye başlamadan önce Learning English - 6 Minute English sitesindeki 6 dakikalık listening pasajlarını dinledim ve kulak alışana kadar bunları tükettim. O denemeleri birşeyler oturduktan sonra çözmek daha iyi oluyor çünkü dediğim gibi bu bölümde test imkanı az.

Ayrıca Youtube'dan spelling alıştırmaları yaptım. Ayrıca geceleri yatarken mp3 playerden yabancı haber bültenlerinin kayıtlarını dinledim. Bunun yanında ben evde kulaklık ile çalışmanın dezavantajını sınavda gördüm çünkü dış faktörlere alışık olmadığımdan yankı, hapşırma, kalem sesleri gibi olaylar beni çok salladı. Skor buradan da 5.5 geldi.


Bu süreçte sürekli kullandığım en önemli web kaynaklarım ise;

IELTS Exam Preparation - IELTS Home
ielts-simon.com
Good Luck IELTS - Advice, Tips, and Guides to the IELTS Exam
IELTS-Blog - IELTS exam preparation for free
IELTS - Free exam preparation to improve your test score
IELTS Speaking Questions and Sample Answers
TED: Ideas worth spreading
Free IELTS Practice Tests


2 ay aralıksız çalışarak, taktikleri iyi kavrayarak şükürler olsun istediğim skoru aldım. Cashmere, sidneh, souslevent ve ch.accepted hocalarım da bu süreçte sorularıma verdikleri cevaplarla bana çok yardımcı oldular. Umarım benim bu rehberim de bir parça size yardımcı olur. Ufak bir duanızı beklerim ama :)

hocam 6 dakikalık ingilizce metinleri indirip dinlemk mümkün mü? indiremedim doğrusu.yardım eder misiniz
 
A

Akademik Forum

Guest
Reading

Öncelikle çok teşekkür ederim böyle yararlı bir paylaşım yaptığınız için. Reading konusunda yapmış olduğunuz çalışmaları biraz daha açabilir misiniz? Mesela ne tür kelimeler ezberlediniz?
 
A

Akademik Forum

Guest
writing için baska nee...

Ben de dediklerinizin aynısını yaparak çalışıyorum ve minnettarım bu paylaşım için merak ettiğim konu writing de hazırladığınız boş tasklar paylaşım şansınız var mi ya da neler içeriyor teşekkürler şimdiden....
 
A

Akademik Forum

Guest
hocam writing videolarını izlediğiniz hocanın yaptıgı gibi yaptınız mı sınavda ? Mesela table chartlarda işte 4 satır 3 sütun vardı gibi. Bunu merak ediyorum
 

komercep

Öğrenci
iyi günler hocam verdiğiniz bilgiler beni cesaretlendirdi açıkçası ben uzman ielts kullanıyorum 3 haftadır kesintisiz çalışıyorum fakat writing gözümde korkunç derecede büyüyor b2 seviyesiyim sizce mayıs da girip 6 puan alabil miyim birde 6 puan almak çok mu zor saygılar:)
 

ideolog

Öğrenci
iyi günler hocam verdiğiniz bilgiler beni cesaretlendirdi açıkçası ben uzman ielts kullanıyorum 3 haftadır kesintisiz çalışıyorum fakat writing gözümde korkunç derecede büyüyor b2 seviyesiyim sizce mayıs da girip 6 puan alabil miyim birde 6 puan almak çok mu zor saygılar:)

Hocam merhaba bende şu sıralar uzman ielts düşünüyorum hicbiryerde doğru düzgün bir yorum bulamadım. Siz üç hafta için nasıl degerlendirisiniz ve günde kaç saat çalışıyorsunuz.
Onların yaptığı çalışma programına mi uyuyorsunuz
 
K

kdrhrzm

Guest
ıelts hk

Konu başlığından okuduğum bu taktik beni ciddi derece cesaretlendirdi.

Arkadar günde 2 mektup çalıştım demiş. Ben 3 çalışıp bir de deneme olarak kendim yazıyorum. Müthiş bir strateji,açıkçası böyle olumlu yönlendirmelere ihtiyacımız var. Sisteme hazırlık yapmak olarak düşündüm baştan ancak w1 e çalışırken şuan hangi kelimlerin nasıl ve nerede kullanılacağı ayrıca bağlaç ve zamirlerin doğru kullanımını da bizzet deneyimlemiş oluyorum. Akılda kalıcılığı daha iyi oluyor açıkçası.

Aşağıda paylaştığım ilk link yüksek skor almak için yapılması gerekeneri , ikinci link ise writing testleri içeriyor. Hepimiz bol şans diliyorum. (Gerçi benden önce yazanar çoktan girmiştir de :) )


https://www.engvid.com/english-resource/ielts-general-task-1-letter-writing/

https://www.ielts-exam.net/general_writing_samples_task_1/
 
Üst