IELTS Speaking Section’ da “Aslında” Bizden Ne İsterler?

IELTS’ teki speaking sectionı aslında bir iş mülakatı gibi düşünmeliyiz. Speaking section sizin kendinizi pazarladığınız bir bölümdür. Bu yüzden de ürününüze ne kadar güvendiğinizi karşı tarafa kanıtlamalısınız. Somurtkan heyecanlı ya da gergin bir tavır sergilerseniz baştan kaybetmişsiniz demektir. Kapıdan içeriye girip, çıkıncaya kadar değerlendirilmeniz devam eder. Yani sınava alındığınız bölümün sadece konuştuğunuz bölüm olduğunu sanmayın. Vücut diliniz, oturma tarzınız hatta sınava giderken giymeyi tercih ettiğiniz giysiler bile notlandırılmanızı etkileyecektir.
Tüm sınav boyunca olumlu bir tavır sergilemeli ve sorulara da bu şekilde cevap verilmeli. Ne söylediğinizden çok nasıl söylediğiniz çok önemli. Konuşmanın %75-80’ini siz gerçekleştireceğinizden dolayı sınavı yöneten siz olun ve sınavı değerlendiren kişi değil siz konuşmayı yönlendirin. Kendine güven de bir o kadar önemli demiştik. Görüşme bittikten sonra da aynı ciddiyet ve sevimlilikte odadan ayrılmalı. Sınavı yapan kişiye kesinlikle! Sınav ile ilgili hiçbir şey sormayın.
Dünya da ya da ülkenizde olup bitenler ile ilgili mutlaka bir fikriniz olsun. Bol bol okuyun araştırın. “How do you forsee the education in 50 years in your country?” dediğinde gözüne far tutulmuş tavşan gibi kalmamak için her konu da bir fikrinizin olması gerekiyor. “Bu benim alanım değil ama!” demeniz karşıdaki kişiyi hiç ilgilendirmeyecektir.
Tüm anlattıklarımı şöyle bir özetlersek;
Kendine güven!
Gülümse!
Pozitif ol!
Konuşmayı yönet!
Ne söylediğinden çok nasıl söylediğine dikkat et!
 

Cashmere

Araştırma Görevlisi
Hocam ne söylediğimize de bi parça dikkat etmeliyiz sanıyorum ki :eek: saçmalamak işten değil bazı gergin anlarda...Ülkenizde çıkarılan uygulanan, kendinize yakın bulduğunuz yasalardan bahsedin derse karşımızdaki hanım/beyefendi atıp tutmamak gerek :eek:

Ayrıca ielts e girmek üzere olan bir aday olarak teşekkür ederim önerileriniz için :ghost:
 

sidneh

Profesör
Önemli olan anlatmak istediğinizi anlatabilmeniz. Mesela bana "Sizce para mutluluk getirir mi?" diye sordular, ben paranın sahte arkadaşlıklara neden olacağını, bu nedenle mutluluk getirmeyeceğini resmen cümleyi 3e, 4e bölerek anlattım ama anlatmayı başardığım için 6 aldım speakingten. Ya da "İnsanlar emeklerinin karşılığını almak isterler." cümlesini kurmaya çabalarken "emek" ve "karşılık" kelimelerini unuttum, direkt çevirdim "ne kadar çalışma, o kadar para" dedim, karşımdaki de gülerek bana hak verdi. :) Yani sadece düşüncelerinizi aktarmaya odaklanın, tabii tek kelimelerle de anlatmayın ama edebi cümleler kurmaya da çalışmayın.
 
Kesinlikle bilmediğiniz bir konu var ise atıp tutmamak gerek kaş yaparken göz çıkarmayalım bir de öyle havalı edebi yapılar da kullanmamak gerekiyor. Doktora doçentlik için de bu sınavı alması gereken çok öğrencim var onlara da söylüyorum; Eğer karşınızdakine akademisyenim diyorsanız ne yazık ki sizden ona göre beklentiler içerisinde oluyor:)
Hocam ne söylediğimize de bi parça dikkat etmeliyiz sanıyorum ki :eek: saçmalamak işten değil bazı gergin anlarda...Ülkenizde çıkarılan uygulanan, kendinize yakın bulduğunuz yasalardan bahsedin derse karşımızdaki hanım/beyefendi atıp tutmamak gerek :eek:

Ayrıca ielts e girmek üzere olan bir aday olarak teşekkür ederim önerileriniz için :ghost:

- - - Güncellendi - - -

Bir de ülkemizde ve dünya da olan biten ile ilgili hep pozitif olunmalı kimseleri kötüleyecek cümleler kurulmamalı her cevabınızdan politika akmalı hangi tarafı tercih ettiğinizi karşı taraf anlayamasın:) Tam politikacı olun yani. Memleketimizi öyle kötüleyen falan konuşmalardan kaçınmalıyız. Şunu da unutmayalım siz konuşurken söylediğiniz her şey kayıt altına alınıyor ve arşivleniyor:)
 
Üst