İhtisaslaştırılmış ÖYP, 50/d ve bazı sorunlar

Surveillance

Öğrenci
Bildiğiniz üzere 24 Kasımda açılan ve İhtisaslaştırılmış ÖYP olarak geçen kadroların hepsi 50/d, yani güvencesi olmayan kadrolar. Fakat bence bunların 50/d olmasında şöyle bir mantık hatası var: şimdi YÖK'ün bu kadroları açmasındaki temel sebep, Anadolu'daki küçük üniversiteleri geliştirmek. Ama, bu söz konusu üniversitelerin çoğunda Yüksek Lisans veya Doktora eğitimi yok. Yani biz başka üniversitelerde lisansüstü eğitim için görevlendirileceğiz. Bu süreçte başka yerde görevlendirmemiz olacağından dolayı kendi atandığımız okulu bir kaç yıl göremeyeceğiz. Sorun şu: şimdi 50/d kadroda doktora sonrası ilişik kesilebiliyor. Yani kapının önüne konulma ihtimalimiz var. Bizim doktoradan sonra ilişiğimiz kesilirse, biz atandığımız okula bırakın bir katkı yapmayı, doğru düzgün göremeden işimiz bitmiş oluyor. O zaman bu üniversiteler nasıl gelişmiş olacak? Yani biz hiç bir katkı sağlayamadan ilişiğimiz kesilirse, bu üniversitelerin gelişimine hiç bir katkı sunulmamış olacak. O zaman ne mantığı kaldı ki bu kadroları açmanın? Aslında aynı şey lisansüstü eğitim veren okullar için de geçerli diyebiliriz

Öte yandan, eğer 33/a'ya geçişimiz sağlansa bile benim öngörüm, bu çok büyük bir ihtimalle bazı kriterlere bağlanır. Ayrıca doktora sonrası 33/a'ya geçmek daha zor olur. O zaman da zamanında lisans sonrası sadece ALES, YDS, not ortalaması ve mülakat ile 33/a kadrolara kapak atanlar olmuşken, bizden 33/a'ya geçiş için bunlar dışında belirli kriterler istenirse de bu büyük bir haksızlık olur.

Sizler ne düşünüyorsunuz bu konuda?

Son düzenleme:

mechanic5

Öğrenci
Önce 33/a açılması sonra da 50/d'ye çevrilmesi bana kalırsa eski ÖYP'lilere yaptıkları haksızlığın tekrar gündeme getirilmemesini sağlamak olabilir. Kadro açılan üniversitelerde yüksek lisans ve doktora olmamasına rağmen 50/d açılmasını başka bir mantığa oturtamıyorum. Bahsi geçen üniversitelerin ilan edilen bölümlerde akademik kadrosunun bulunmaması ve yeni öyp ile bu bölümlere özel yetiştirilmiş eleman bulunacak olması bende yeni öyp'lilerin bu kadrolara lisansüstü eğitimi süresince bir sorun olmadıkça atanabileceği fikrini uyandırıyor. Bu bölümlerde doktorasını almış insanlar vardır illaki ama hem bu bölümde hem de ihtisaslaşması istenilen alt konularda doktorasını eline almış insan pek azdır bana kalırsa. Tabi "Biz bu yeni öyp'yi yapamadık iptal ediyoruz. Şuan bulunduğunuz okulda 50/d'lisiniz. Konu kapanmıştır." da diyebilirler. Hükümete güvenilmemesi gerektiğini defalarca gördük.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Surveillance

Öğrenci
Hocam güvenmeme konusunda son derece haklısınız. 50/d'lilerin 33/a'ya geçirilmesi bir kenara, insanların kazanılmış hakları olan 33/a kadroları bile ellerinden alındıysa, her şey beklenebilir. Hatta bize belki de klasik olarak "siz bu kadroların 50/d olduğunu bilerek geldiniz, şimdi başınızın çaresine bakın" diyebilirler. Ama 33/a'ya geçirecek olsalar bile bunu bana göre büyük ihtimalle belirli kriterler koyarak yaparlar ki, o zaman da dediğim gibi daha önceden sadece merkezi sınav, not ortalaması ve mülakatka alınan 33/a'lıları düşününce bu haksızlık olur. Bu süreç, insanların büyük mağduriyetler yaşamasına neden olabilir. Kısacası her şey çok karışık. İnsanın önünü, geleceğini görememesi çok sıkıntılı. Hakkımızda hayırlısı demekten başka çaremiz yok.

korozifortam

Araştırma Görevlisi
İskenderun teknik üniversitesi gayet hızlı çıkıp açıkladı ön değerlendirme sonuçlarını. Görüldüğü üzere bu kadar karışıklık olmasına karşın yine de azımsanmayacak kadar başvuru olmuş. Bakalım batıdaki üniversiteler için durum neyi gösterecek. [MENTION=94841]Surveillance[/MENTION] hocama katılıyorum. Hakkımızda hayırlısı olsun.

Surveillance

Öğrenci
Evet hocam insanlar bu kadroların güvencesi olmasa bile yine başvuruyor, çünkü çaresizler. Boşta durmaktan iyidir mantığıyla yaklaşılıyor.
Şöyle bir problem de var, şimdi bizim lisansüstü eğitim verilmeyen okullara atanmamız durumunda, lisansüstü eğitim için geçici görevlendirme ile başka okullara gönderilmemiz söz konusu olduğunda burada eski ÖYP'deki gibi senet imzalatma durumu olabilir. Devlet bu konuda kendini riske atmaz kanımca. Asıl sorun ise, senet imzalamak zorunda kalırsak, güvencesi olmayan bir kadro için imza atmış olacağız ve eğer aralarda üniversitelerin kendi açtığı 33/a kadrolara başvurmak istesek senet durumundan dolayı başvuramayacağız. Neresinden yaklaşsak sıkıntılı görünüyor bu sistem. Tek temennin, eski ÖYP gibi fiyaskoyla sonuçlanıp insanların mağdur edilmemesi.

A

Akademik Forum

Guest
arkadaşlar askerlik meselesi nasıl olacak acaba. fikri olan var mı? şuan yüksek lisansta 3 yılım eğer üniversite yeni bir yüksek lisans'a atarsa bu durumda askerlik ne olur?

korozifortam

Araştırma Görevlisi
arkadaşlar askerlik meselesi nasıl olacak acaba. fikri olan var mı? şuan yüksek lisansta 3 yılım eğer üniversite yeni bir yüksek lisans'a atarsa bu durumda askerlik ne olur?

Askerlik aynı düzey eğitim için sadece bir kere ertelenebiliyor diye biliyorum. Sorunlu gerçekten bu durum.
[MENTION=94841]Surveillance[/MENTION] hocam daha önce de yazmıştım ben metalurjistim ve elektrik elektronik mühendisliği araştırma görevlisi ilanına başvurdum. Atandığım takdirde eğer bana elektrik elektronik mühendisliği alanında eğitim alacaksın derler ise muhtemelen bilimsel hazırlık almam gerekecek. Ancak bilimsel hazırlık döneminde Öyp sisteminde maaş verilmiyordu. Şimdi biz Öyp usul ve esaslarına göre mi atanıyoruz yoksa cari gibi mi yani bilimsel hazırlık programında maaş alamayacak mıyız o da muamma :) ki bu çoklu kadrolarda genellikle alan dışı olanlar atanacak. Ne olacak bizim halimiz Acaba :)

finduilas

Profesör
Yuksek lisansinizi bitirmediginize gore hicbir sorun olmaz. Eskisinden kayit sildirince yenisiyle yeniden tercih yaparsiniz.

Sent from my SM-N920T using Tapatalk

Surveillance

Öğrenci
[MENTION=77187]korozifortam[/MENTION] hocam bu atamalar 'yarı merkezi' atama olarak geçiyormuş. Hangi üsul ve esaslar ile alınacağımız ve daha bir çok konu benim bildiğim kadarıyla hala net değil. Bu da ayrı bir sorun. Bu atamalarla ilgili aklımdaki soruları sormak için YÖK'ü arıyorum, telefonda baya bir sıra bekliyorum, sıra bana geldiğinde de sorularımı sorunca telefona bakan personel bilmediğini söylüyor; net cevaplar veremiyor, başka birimlere yönlendiriyor. Onun yönlendirdikleri de başka yere yönlendiriyor ama son yönlendirilen de telefona bakmıyor :D Atamalar başlamış, ortada böyle bir durum var. Kimse net bilgi veremiyor. Gülüyorsam da sinirden gülüyorum.

Öte yandan siz bu 24 Kasımda açılan kadrolara nasıl başka alandan başvurabildiniz ben o kısmı anlamadım. Benim bildiğim kadarıyla hepsinde aynı bölümde lisans mezunu olup, yine aynı bölümde yüksek lisans veya doktora yapıyor olma şartı vardı. Mühendisliklerde durum farklıysa bilemiyorum tabi.

Son düzenleme:

korozifortam

Araştırma Görevlisi
[MENTION=77187]korozifortam[/MENTION] hocam bu atamalar 'yarı merkezi' atama olarak geçiyormuş. Hangi üsul ve esaslar ile alınacağımız ve daha bir çok konu benim bildiğim kadarıyla hala net değil. Bu da ayrı bir sorun. Bu atamalarla ilgili aklımdaki soruları sormak için YÖK'ü arıyorum, telefonda baya bir sıra bekliyorum, sıra bana geldiğinde de sorularımı sorunca telefona bakan personel bilmediğini söylüyor; net cevaplar veremiyor, başka birimlere yönlendiriyor. Onun yönlendirdikleri de başka yere yönlendiriyor ama son yönlendirilen de telefona bakmıyor :D Atamalar başlamış, ortada böyle bir durum var. Kimse net bilgi veremiyor. Gülüyorsam da sinirden gülüyorum.

Öte yandan siz bu 24 Kasımda açılan kadrolara nasıl başka alandan başvurabildiniz ben o kısmı anlamadım. Benim bildiğim kadarıyla hepsinde aynı bölümde lisans mezunu olup, yine aynı bölümde yüksek lisans veya doktora yapıyor olma şartı vardı. Mühendisliklerde durum farklıysa bilemiyorum tabi.

Mühendisliklerde bazı alanlar için ortak kadro açıldı hocam örneğin benim başvurduğum 3 ilana hem malzeme mühendisleri hem elektrik elektronik mühendisleri hem fizikçiler hem de makine mühendisleri başvurabiliyor. Birisi elektrik elektronik mühendisliği alanında diğerleri havacılık ve uzay bilimlerinde yetiştirilmek üzere açılmış ilanlar. Kadro sayıları da 6-8. Amaçları farklı akademik geçmişe ve vizyona sahip ekipler oluşturmak ABDde ki mantığı oturtmaya çalışıyorlar. Böylece makine bilgisi eksiği makineci tarafından, malzeme bilgisi eksiği malzemeci tarafından tamamlanarak daha kısa sürede daha iyi sonuçlar alınabilir eğer sistem doğru işler ise :)

Son düzenleme:
A

Akademik Forum

Guest
bu alımlar konusunda bilgisi olan yok mu arkadaşlar.şuan bazı üniversiteler mülakat için çağırıyorlar.olur da mülakatı geçersem o üniversitede yüksek lisans doktora programı yok.başka üniversiteye gönderecek mi?hadi gönderdi senet ve zorunlu hizmet olacak mı?o zaman nasıl 50d?zorunlu hizmetten sonra kadro verilmeyecek o yüzden mi 50d? kimse bilmiyor net bir şey söylemiyor.ilanda yüksek lisans yapıyor olmak şartı vardı, ama sıfırdan başlanacağı söyleniyor.bu nasıl iş boşuna mı başladık.

Seera

Öğrenci
Hocam hadi senet imzalamayı kabul ettik diyelim. Eski ÖYP'de de böyleydi zaten bunu anlıyorum. Fakat atanırsak bizi lisansüstü eğitim için nereye gönderecekler? Eskisi gibi tercih mi yapılacak yoksa YÖK istediği şehre gönderecek mi? Mülakatlar, sınavlar başlayacak hiçbir şey belli değil...

A

Akademik Forum

Guest
Hocalarım herkese merhabalar bir konu hakkında bilgi almak istiyorum diyelim ki ihtisaslaştırılmış öyp kapsamında x şehrinde bir üniversiteye atanmaya hak kazandık aynı zamanda y şehrinde bir üniversiteye de atanmaya hak kazandık.İki üniversiteye birden kabul içim başvuru yapabilir miyiz? Süreç 2 güvenlik soruşturması şeklinde mi devam eder?,yoksa hayır sadece x ya da y yi seçmek zorundasın diye bir zorunluluk var mıdır? Bu benim için çok önemli ben de yapmadım bunu ancak cevabınu çok merak etmekteyim.

metutr

Öğrenci
Hocalarım herkese merhabalar bir konu hakkında bilgi almak istiyorum diyelim ki ihtisaslaştırılmış öyp kapsamında x şehrinde bir üniversiteye atanmaya hak kazandık aynı zamanda y şehrinde bir üniversiteye de atanmaya hak kazandık.İki üniversiteye birden kabul içim başvuru yapabilir miyiz? Süreç 2 güvenlik soruşturması şeklinde mi devam eder?,yoksa hayır sadece x ya da y yi seçmek zorundasın diye bir zorunluluk var mıdır? Bu benim için çok önemli ben de yapmadım bunu ancak cevabınu çok merak etmekteyim.

hocam öncelikle hayırlı olsun. ilk önce güvenlik soruşturmaları kuruma özel yapııldığı için 2 ayrı güvenlik soruşturması geçirirsiniz. Size otutup seçmek zorundasınız diye bişey söz konusu olmaz