İlahiyattan mı Tarihten mi Yüksek Lisans yapmalıyım?

Mucahit9

Öğrenci
Ben İlahiyat Fakültesi'nden mezun bir öğrenciyim. Tarihi aşırı derecede seviyorum. Hatta birkaç kitapta kaleme aldım. Bu yüzden memleketimde bulunan üniversiteye yüksek lisans müracaatında bulundum. Türkiye Cumhuriyeti Tarihi anabilim dalında kabul edildim. Ama çevremdeki bazı arkadaşlar tarih bölümün de iş olanağının ve hatta doktora alımlarının bile sıkıntılı olduğunu söylediler. Kendi bölümüm olan ilahiyatı sevmeme rağmen arapçadan dolayı başvurmayı pek düşünmüyorum açıkçası. Arkadaşlar önerileriniz kesinlikle çok önemli..

Sosyal bilimler bölümlerinde genellikle (%90) hoca öğrencisini alır yetiştirir sonra da bir üniversiteye yerleştirir. Ya da iyi bir öğrenci olursun (gerçekten başarılı) o zaman seni bölüme davet ederler. Başarı kriteri ne dersen onu da söyleyeyim bol bol akademik makale veya kitap yazmak. Bu konuda yetkin olursan kesin bir kadro bulursun. ancak yetersiz isen hocan seni bir yere önermemiş ise hiç bir bölümde iş bulamazsın.

Yusufsan21

Araştırma Görevlisi
Tarihi seviyorsanız İlahiyat'ta İslam Tarihi Ana Bilim Dalında devam edebilirsiniz ama bunun için iyi bir Arapça bilginizin olması zorunlu. Eğer Arapça öğrenmeyi düşünmüyorsanız başarılı olmanız da mümkün olmayacağından bu akıllıca bir seçim olmayacaktır.

Eğer çok seviyorsanız ve kendinizi başarılı buluyorsanız iş imkanının düşünmeyin. Başarılı olursanız o iş gelir sizi bulur. Malum kaliteli eleman yok denecek kadar az.