(İngilizce) Öğretim Görevlisi maaşları, sınavları vs.

m.ay

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar,

Okutman unvanı kalkınca maaş, sınav vs. tartışması öteki başlıklarda kaldı. Yeni bir başlık açmak iyi olabilir.

Beykoz Üniversitesi: 4000 lira ile başlatıyorlar, türlü türlü sertifikanız, doktoranız falan da varsa 4300 olabilir. Mesai var. Dersim bitti, çıkayım gideyim yok. Alım sınavında sohbet muhabbetten sonra öğretmenlikle ilgili her türlü soru gelebilir. Hangi dersi vermek sizce zor, şu şu öğrencilere ne yapılabilir vs. Uygulamaya yönelik sorular olduğu için genellikle rahat geçer sınavı.

Medipol Üniversitesi: 4500 civarı. Ek ders falan alınırsa daha da çok kazanılır. Alım sınavında olmadık sorular sorulabilir. Öğretmenlikle alakalı teorik bilgiler, kavramlar gelebiliyor; yalnız, başvururken şunu da akılda tutmakta fayda var: Hocaları bir sene, hatta bazen iki sene kadroya alınmadan çalışabiliyor. Kadro açılacağı zaman da bu kişilere haber veriliyor, bakın biz kadroyu açıyoruz, siz de başvurun diye. Doğal olarak öncelik onların. Hatta bazen basbayağı onlar için ilan veriliyor. Kadroda değilken dersiniz bitti mi çıkar gidersiniz, kadrodaysanız işler değişir. Bu arada sınav hazırlama birimi diye bir şey yok bunlarda. Kadrolu kadrosuz her hocasından soru istiyor. Böyle de bir saçmalık! Teori soracak kadar profesyonelsiniz ama bir "Testing Office"iniz yok, evet...

İst. Aydın Üniversitesi: Maaş kime ne yutturursa. :D Üç senelik hocasına daha yeni 4000 vermişliği var. Mesai & sıkı denetim var. Alım sınavı Beykoz'unki gibidir. İnce eleyip sık dokumaz o kadar, çünkü herkes buradan kaçar, kendileri de bilir bunu.

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi: 4500 +. Mesai var. Demo ders istenir alım sınavında, ama kendini bilmem kaç yıl sonra nerede görüyorsun, takım çalışmasında ne gibi özelliklerle öne çıkarsın gibi tuhaf sorular da gelebilir. Sanki üniversiteye "elementary" seviyesinde İngilizce öğretmeye gitmemişsiniz de özel şirkete yöneticilik etmeye gitmişsiniz. Halihazırda kadrosuz çalışanları için kadro açabilir. (Medipol gibi yani, dikkat!) Bir bakarsınız listenin aşağılarındaki aday seksen doksan almış, ötekiler otuz kırk. Yedekle medekle uğraşmaz böylelikle. Herkesi eler, kendi bildiğini alır.

İstanbul Gelişim Üniversitesi: 3000-4000. Mesai var. Demo ders istenir alım sınavında. Hocanın haline tavrına bakılır.

----------------------------

Yüksek lisans şartı geldikten sonra ilanlara başvuranların sayısı birazcık azaldı. Sebebi de herkesin kendi alanında yüksek lisans yapmaması. İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunu gidip Kültürel Çalışmalar falan okudu mu ilana başvuramıyor tabii. Bu arkadaşların önünde iki yol var, ya yeniden yüksek lisans yapacaklar (İngiliz veya Amerikan Edebiyatı, Çeviribilim, İngilizce Öğr., İngiliz Dili Eğitimi gibi alanların birinde) ya da halihazırda hangi üniversitede çalışıyorlarsa orada kalıp başka yere geçmeyecekler. (Kesin yeniden YL yaparlar :)) Bu arada Çeviribilim bölümünü Mütercim-Tercümanlık olarak kabul etmeyen üniversiteler var, şaşırmayın. Mesela Doğuş Üniversitesi. Komik ama gerçek. Öndeğerlendirmeye bile almıyorlarmış başvuruyu. Yani Doğuş Üniversitesi şu üniversitelerden mezun olanları doğrudan eliyor: Yeditepe, Boğaziçi, Sakarya, Kıbrıs. Halbuki kendi bünyelerinde bile Çeviribilim diye geçiyor bölüm (https://apps.dogus.edu.tr/tr/akademik/enstituler/sosyal/ceviribilmdoktora_amac.asp). Onların da eleme biçimi bu işte.

Bilenler başka üniversiteleri de eklerlerse güzel olur.

Kbyx91

Öğrenci
Merhaba,

Öncelikle paylaşımınız için teşekkürler. İngilizce Mütercim-Tercümanlık mezunuyum. ingilizce hazırlık için ögretim görevlisi olmak isteyen biri olarak benim de kafamda pek çok soru var, detayları zamanla parça parça öğrensem iyi olur diye düşünüyordum açtığınız başlığı gördüm, çok iyi oldu.

Bu arada bu kadar detayı bizzat mülakatlarda deneyimleyerek mi öğrendiniz ? :D Bir hayli önemli detaylar ve açıkçası biraz tedirgin olmadım değil.

Arkadaşlar, üniversiteler, çalışma şartları, özel koşullar, istisnalar, mesai temposu, çarpıcı duyumlar ve dahası... Lütfen arkadaşın da yukarıda belirttiği üzere başka üniversitelerin ingilizce öğretim görevlisi kadroları hakkında bilgisi olan varsa aydınlatırsa çok makbule geçer.

Saygılarımla,

m.ay

Öğrenci
Merhaba,

Bu arada bu kadar detayı bizzat mülakatlarda deneyimleyerek mi öğrendiniz ? :D Bir hayli önemli detaylar ve açıkçası biraz tedirgin olmadım değil.

Evet, yıllar içinde edinilen acı tatlı tecrübeler bunlar. :) Tabii arkadaşların başlarına gelenler de var. Çoğu insan böyle yazmaz pek, "Ben bir şey bilmeden gittim, onlar da gitsin," hesabı tutuluyor galiba.

Son düzenleme:

dutxuri

Araştırma Görevlisi
Mesai kavramı devlet üniversitelerinde de var. Birçok devlet üniversitesinde Testing birimi yok (hoca yetersizliğinden dolayı) her hocaya görev verilir herkes belli sınavın belli bolumlerı hazırlar vs Medipol ile FSM iyiymiş

A

Akademik FRM_12

Guest
Devletteki mesai ile özellerdeki mesai bayağı farklı. Devlette dersiniz yoksa sabah sekizde kampüse gelmediniz diye kimse sizden hesap sormaz, özelde sorabilir. Sormakla kalmaz bazısı, o üç beş dakikaları toplayıp ay sonunda eksik mesai diye önünüze koyar, maaştan da keser. Devlette peşinizde dolaşıp artı eksi atan tipler görmezsiniz öyle, özelde görebilirsiniz. Kat görevlilerini "muhbir" beller bazı idareciler, sizi onlara sorarlar vs. vs.

Bu arada Gelişim Üniversitesi bir ay önce kariyer sitelerinde ders saat ücreti karşılığında çalışacak hoca arıyordu. Hâlâ 3000 TL maaş teklif ediyorlarmış. O paraya çalışacak buralı birini kolay kolay bulamıyorlar belli ki, ortam da nasılsa artık, sınavına kimse katılmıyor. Birkaç ay önce on on beş kişilik ilan verdiler. Kimse sınavına girmemişti.

m.ay

Öğrenci
YTÜ öndeğerlendirmeye giren adaylardan eğitim felsefelerini açıklayan bir yazı istiyor. Mülakatta da yazdıklarınıza dair sorular gelebiliyor. Kendinizi anlatmanızı istiyorlar, o klasik... Halihazırda çalıştığınız yerden neden ayrılmak istediğinizi, nerede oturduğunuzu vs. sorabilirler. Oradaki öğrenci profilini, sistemi bilip bilmediğinizi merak edebilirler.

Kbyx91

Öğrenci
YTÜ öndeğerlendirmeye giren adaylardan eğitim felsefelerini açıklayan bir yazı istiyor. Mülakatta da yazdıklarınıza dair sorular gelebiliyor. Kendinizi anlatmanızı istiyorlar, o klasik... Halihazırda çalıştığınız yerden neden ayrılmak istediğinizi, nerede oturduğunuzu vs. sorabilirler. Oradaki öğrenci profilini, sistemi bilip bilmediğinizi merak edebilirler.

Teşekkürler.

İlginç.

Bununla beraber, başvurup çalışmak istediğimiz yeri ne kadar bilebiliriz ki öğrenci profilini tanımlayalım. İlk diyeceğim şey, üniversite öğrencilerinin İngilizce'yi haliyle daha çok ciddiye almak zorunda olduklarını söylemek olacaktır diye düşünüyorum.

m.ay

Öğrenci
Bununla beraber, başvurup çalışmak istediğimiz yeri ne kadar bilebiliriz ki öğrenci profilini tanımlayalım. İlk diyeceğim şey, üniversite öğrencilerinin İngilizce'yi haliyle daha çok ciddiye almak zorunda olduklarını söylemek olacaktır diye düşünüyorum.

Başka bir devlet üniversitesinde de gördüm bunu. Yapacağınız işin neleri kapsayacağını biliyor musunuz gibilerinden bir soru gelmişti. "Yeni başvuruyorum, bilemem" imasında bulunanı almıyor olabilirler. :D Şaka bir yana, öğrenci profili vs. gibi soruların altında yatan asıl soru bence "Niye başka yer değil de burası?" Orayla alakalı bir şey bilmenizi, tercihinizi de o şeyle açıklamanızı bekliyorlardır. Tabii o açıklamayı beğenirler mi, beğenmezler mi, o da ayrı mesele...

jovenleon

Öğrenci
Çoğu mülakatta aşağı yukarı benzer sorular soruluyor sanki.
Teknoloji kullanımı, öğrenci motivasyonu , 4 temel becerinin öğretimi, hangi metodu tercih edersin neden , edebiyatı nasıl kullanırsın derste, niye gelmek istiyosun ne katacak sana, sen buraya ne katacaksın vb