Intihalden diploma iptali

zined010

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba bir süredir intihal üzerine araştırmalar yapıyorum ve birçok kişinin mezun olduktan sonra tezlerinin intihal olduğu anlaşıldığı için diploma ve tezlerinin iptal edildiğini gördüm. Ancak yönetmelik ve kanunlara baktığımda bir kişi mezun olduktan sonra hangi kanun veya yönetmeliğe dayanarak diplomasının iptal edildiğini bulamadım böyle bir yaptırım yok bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımız ve editörlerimiz bu konu hakkında bilgilendirme yaparsa sevinirim. Saygılar

heyhaa

Öğrenci
Ben böyle bir şey duymadım hocam, diploma kazanılmış haktır.

Arkadaşlar merhaba bir süredir intihal üzerine araştırmalar yapıyorum ve birçok kişinin mezun olduktan sonra tezlerinin intihal olduğu anlaşıldığı için diploma ve tezlerinin iptal edildiğini gördüm. Ancak yönetmelik ve kanunlara baktığımda bir kişi mezun olduktan sonra hangi kanun veya yönetmeliğe dayanarak diplomasının iptal edildiğini bulamadım böyle bir yaptırım yok bu konuda bilgisi olan arkadaşlarımız ve editörlerimiz bu konu hakkında bilgilendirme yaparsa sevinirim. Saygılar

A

Akademik Forum

Guest
İdare, yönetmeliklere aykırı olarak tesis edilmiş olan bir işlemi geri alabilir. İntihal bulunan bir tez kabul edilmiş bile olsa hukuka aykırı bir işlemle kazanılmış olacağı için idare geri alabilir. Dolayısıyla diploma iptal edilir.

zined010

Öğrenci
İdare, yönetmeliklere aykırı olarak tesis edilmiş olan bir işlemi geri alabilir. İntihal bulunan bir tez kabul edilmiş bile olsa hukuka aykırı bir işlemle kazanılmış olacağı için idare geri alabilir. Dolayısıyla diploma iptal edilir.

Yorumunuz için teşekkürler yalnız bunun için öncelikle tezin şartlarını yönetmelikte belirtmesi ve bunun yaptırımını belirtmesi gerekmez mi ? Şimdi baktığımızda doktora tezi yazımında bunlar kısmen özgün olmalı yenilik getirmeli vb. gibi kriterlerle yönetmelikte belirtilmiş lakin yüksek lisans tezi için böyle bir tanımlama yok yani kişi yazar getirir jüri şunlardan oluşur şu şekilde kabul veya red eder gibi ibareler var. Otomatikman böylesine ciddi bir karar alınırken açık ve net bir yönetmelik veya maddeye dayanması gerekmez mi ? Saygılarımla

- - - Güncellendi - - -

Değerli hocalarım öncelikle yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Yalnız ona yakın tezin iptal edildiğini tespit etmiş bulunuyorum. Bunlardan sadece bir kaç tanesi aşağıda ki gibi bunun yanı sıra medyaya düşmüş olan ve üniversite senatosu tarafından iptal edildiği belirtilen tezlerde var bu tezlere yök tez bankasına girdiğimde kaldırılmış olduğunu görüyorum.
Tuğba Akçay, 2005 Yüksek Lisans Tezi
Ahmet Yıldırım, 2009 Doktora Tezi
Yine aynı şekilde Kocaeli üniversitesinde yrd. doç. olan kişinin doktora tezi ve diploması

"Bunların yanı sıra aşağıda ki linkte bulunan haberin muhattabı olan Milletvekilininde tezi iptal edilmiş ve tez bankasından çıkarılmış.
http://www.hurriyet.com.tr/intihal-bombasi-154900

Bu durum hangi yönetmeliğe dayanarak ortaya çıkmış anlamak mümkün değil 5-10-15 sene sonra tezler iptal edilmiş. Gerekçe ne olabilir ki ? İntihal bir kusur ve ayıp onu kabul ediyorum ama burada sorguladığım şey bunun yasal dayanağı. Saygılarımla

A

Akademik Forum

Guest
Yönetmelikte olmasa tez, orijinal olmalıdır. İntihal bir başkasının eserini kısmen ya da tamamen alıntılamaktır. Bir tezde intihal tespit edildiğinde ayıp ve kusur diye geçiştirilemez. İntihal önceden farkedilmeyip tez kabul edilse bile sonradan farkedildiğinde iptal edilebilir. Tezin iptal edilmesi durumunda yüksek lisans diploması için gerekli olan bir aşama ortadan kalkmış olacaktır. Yukarda da belirttiğim gibi yönetmeliğe aykırı bir durum ortaya çıktığında, bununla tesis edilmiş işlem geri alınacaktır. Bu durum kazanılmış hak oluşturmaz.

seda nur01

Öğrenci
yüksek lisans tezinde intihal yapmış kişinin tezi iptal edileceğinden, tezli yüksek lisansı da dolaylı olarak iptal edilir... fakat kişinin başvurusu üzerine tezsiz yüksek lisans yapmış olma hakkı idarenin takdir hakkı öncelikli olmak üzere, belki verilebilir...

parafiskalite

Yardımcı Editör

Intıhal, mezun olduktan sonra yapılan bır uygulama degıldır nasıl sonradan anlasılıyor ? Intıhal raporu olmadan degıl mezun olmak; tez savunmasına bıle gıremezsın.
Dıyelım bu utopık sey gercek oldu, tez ıptal ıse tezlı dıplomanın da bır gecerlılıgı yoktur dıye dusunuyorum.
Etık olmayan yapılan bu eyleme karsılık tezsız dıploma verırler mı onu da tecrubesı olan soylesın.