İdare, yönetmeliklere aykırı olarak tesis edilmiş olan bir işlemi geri alabilir. İntihal bulunan bir tez kabul edilmiş bile olsa hukuka aykırı bir işlemle kazanılmış olacağı için idare geri alabilir. Dolayısıyla diploma iptal edilir.
Yorumunuz için teşekkürler yalnız bunun için öncelikle tezin şartlarını yönetmelikte belirtmesi ve bunun yaptırımını belirtmesi gerekmez mi ? Şimdi baktığımızda doktora tezi yazımında bunlar kısmen özgün olmalı yenilik getirmeli vb. gibi kriterlerle yönetmelikte belirtilmiş lakin yüksek lisans tezi için böyle bir tanımlama yok yani kişi yazar getirir jüri şunlardan oluşur şu şekilde kabul veya red eder gibi ibareler var. Otomatikman böylesine ciddi bir karar alınırken açık ve net bir yönetmelik veya maddeye dayanması gerekmez mi ? Saygılarımla
- - - Güncellendi - - -
Değerli hocalarım öncelikle yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Yalnız ona yakın tezin iptal edildiğini tespit etmiş bulunuyorum. Bunlardan sadece bir kaç tanesi aşağıda ki gibi bunun yanı sıra medyaya düşmüş olan ve üniversite senatosu tarafından iptal edildiği belirtilen tezlerde var bu tezlere yök tez bankasına girdiğimde kaldırılmış olduğunu görüyorum.
Tuğba Akçay, 2005 Yüksek Lisans Tezi
Ahmet Yıldırım, 2009 Doktora Tezi
Yine aynı şekilde Kocaeli üniversitesinde yrd. doç. olan kişinin doktora tezi ve diploması
"Bunların yanı sıra aşağıda ki linkte bulunan haberin muhattabı olan Milletvekilininde tezi iptal edilmiş ve tez bankasından çıkarılmış.
http://www.hurriyet.com.tr/intihal-bombasi-154900
***
Bu durum hangi yönetmeliğe dayanarak ortaya çıkmış anlamak mümkün değil 5-10-15 sene sonra tezler iptal edilmiş. Gerekçe ne olabilir ki ? İntihal bir kusur ve ayıp onu kabul ediyorum ama burada sorguladığım şey bunun yasal dayanağı. Saygılarımla