İşin Çoğu 'Referans' Olayında mı bitiyor?

otto88

Öğrenci
Araştırma görevlisi olmak konusunda sohbet ettiğim insanlar hep düşük puanlı olduğu halde tanıdık vasıtasıyla bir yerlere atanan tanıdıklarından bahsediyor. puanlarımın iyi olduğunu neden atanamadığımı soruyorlar bense normal prosedürde sınav için listeye bile girmekte zorlandığımı puanlarımın yeterli olmadığını söylüyorum. şaşırıyorlar. ilanlara bakıyorum artık eskisi gibi ''kişiye özel'' ilanlara da pek denk gelmiyorum aslında. yani ''referans'' denen şey listeye kaldıktan sonra mülakat sürecindeki puanlamada yardımcı olabilir en fazla diye düşünüyorum. öyleyse bu düşük puanlılar ''tanıdık'' bulduktan kısa süre sonra nasıl atanıyorlar? bilmediğim bir yolu mu var bunun? ben normal prosedürü izleyerek çok zor bir yolun mu içerisindeyim? yoksa bu konuşulanlar yani referans, torpil vs işleri eskide kaldı da millet mi henüz farketmedi? durum nedir?

horozigo

Araştırma Görevlisi
Şu anda kişiye özel ilanlara denk gelmiyor olabilirsiniz. Hem cari alım yok denecek kadar az hem de açılan kadroların çoğu yeni Öyp kadroları.

Puan olarak düşük profilli adayların kişisel durumlarına özgü ilan çıkıyor. Başvuranlar da dilekçeden, transkript onayından veya özel şartlardan eleniyorlar.

A

Akademik Forum

Guest
Transkrip onayı derken anlayamadım hocam.Ben çalıştığım kurumun personel işlerinden onaylatıp başvuru yaptım hep.Bir problem çıkmadı şimdiye kadar.

rekuye

Öğrenci
torpilli ilanlarda şartlar mümkün olduğunca kısılır. aşağıda üç kadro örneği vereyim mesela;

1. Kadro) işletmeye lisans mezunu olmak. (önüne gelen başvurur)
2. Kadro) işletme lisans mezunu olmak. pazarlama bilim dalında yüksek lisans yapıyor olmak.
3. Kadro) İşletme mezunu olmak. pazarlama bilim dalında yüksek lisans yapmış olmak.

türkiyede bilim dalı olarak yüksek lisans açan üniversite sayısı oldukça azdır. kişinin öğrenci belgesinde açıkça "pazarlama bilim dalı yüksek lisans öğrencisidir" ibaresi ararlar yoksa elerler. zaten bilim dalı olarak yüksek lisans açan üniversite azdır. bir kaç üniversitenin öğrencisi ile kapışırsın. hele 3. kadro tipinde açılırsa 2-3 kişi anca girer sıralamaya.
şöyle yapan bile var adam işletme anabilimdalı doktora öğrencisi sıralamaya giremiyor. gidiyor pazarlama bilimdalı doktora açmış bir enstitüye kayıt oluyor. kadro açtırıyor işletme mezunu olup pazarlama bilim dalında doktora yapıyor olmak diye.. araş. görlüğü kazanıyor. sonra işletme doktoraya kaldığı yerden devam ediyor.
herşey torpil değil ama ne yazıkki torpil oranı %75 lerde falan. geriye alan %25 için Allah şansını arttırsın. ben 15 yerde sınava girdim. türkiye turu yaptım yok. 3.50 ile mezun oldum aynı dönem 2.40 ile mezun adam araş. gör. benim bölümümde.

- - - Güncellendi - - -

birde atanmada en önemli iki faktör her zaman derim "iş gören danışman" ve "danışmanın çapı". bu ikisi varsa hiç bir yerde sıkıntı çekmessin. akademik hayatında da rahat edersin.
çevremde bu şekilde atananların çoğu danışman kaynaklı atamadır. siyasi eş dost falan durumu çok azdır. bu nedenle danışmanı iyi seçmek lazım. ben ettim sen etme:confusion::confusion: