Normal
Hocam öncelikle mesajınızı geç gördüm bu sebeple geç cevap veriyorum. Araştırmanızın içeriğini tam algılayamadığım ve spss tam hakim olmadığımdan sorularınıza net bir cevap veremem maalesef. Spss kullanırken sık başvurduğum bir kitapta şunlar yazıyordu; tek örneklem t testinin yapılnasında 2 koşul gereklidir, 1 ortalaması kıyaslanacak en az aralık ölçeğinde olan veriler olmalı ve normal dağılım özelliği taşımalı 2 her bir veri diğerinden bağımsızdır. Öncelikle siz araştırmanıza uygun analiz yöntemi seçtiğinizden emin misiniz? Verilerinizin normalliğini kontrol ettiniz mi? Buna göre parametrik ya da nonparametrik testlerden birini kullanacaksınız. t değerinin negatif olması ortalamanın norm değerden küçük olduğunu göstermektedir. Yani tek örneklem t testinde verilerinizi bir norma göre kıyaslıyorsunuz, verilerin ortalamasını norm değerinden küçükse t değeri negatif çıkıyor. Değerlendirmede p değerini esas almalısınız. Hipotezler genel olarak iki çeşittir araştırma hipotezi ve yokluk hipotezi. Araştırmacının genel olarak doğru olduğunu düşündüğü ve bir kuram ya da olgudan yola çıkılarak araştırmadaki duruma dayanılarak formülize edilen hipotezlere araştırma hipotezi denir örneğin kızlar erkeklerden daha başarılıdır ya da kızlarla erkeklerin başarıları arasında fark vardır gibi. Spss in test ettiği hipotezede yokluk hipozezi denir ve araştırmacının kurduğu araştırma hipotezinin kabulu ya da reddi yokluk hipoteziyle karar verilir. Yani sizin hipotezleriniz araştırma hipotezidir, yokluk hipptezinizi şu şekilde kurarsınız öğrencilerin xin sunduğu y hizmetinden haberdar değillerdir. Bu hipotezinizi test ettiğinizde p<0.05 değerinde hipotez reddedilir, yani öğrenciler xin sunduğu y hizmetinden haberdardır. p değeri bir olasılık değeridir ve 0 ile 1 arasında değer alır. Son olarak benim gördüğüm likert ölçek geliştirme çalışmalarında pozitif olan cevaba en yüksek değer verilir. 5li likertse tamamen katılıyoruma 5 verilir. Olumsuz soru maddelerindede bu işlemin tersi uygulanır.Yararlanılan kaynak; Can, A. (2016). SPSS ile bilimsel araştırma sürecinde nicel veri analizi. (4. Baskı). Pegem Akademi Yayınları, Ankara.
Hocam öncelikle mesajınızı geç gördüm bu sebeple geç cevap veriyorum. Araştırmanızın içeriğini tam algılayamadığım ve spss tam hakim olmadığımdan sorularınıza net bir cevap veremem maalesef. Spss kullanırken sık başvurduğum bir kitapta şunlar yazıyordu; tek örneklem t testinin yapılnasında 2 koşul gereklidir, 1 ortalaması kıyaslanacak en az aralık ölçeğinde olan veriler olmalı ve normal dağılım özelliği taşımalı 2 her bir veri diğerinden bağımsızdır. Öncelikle siz araştırmanıza uygun analiz yöntemi seçtiğinizden emin misiniz? Verilerinizin normalliğini kontrol ettiniz mi? Buna göre parametrik ya da nonparametrik testlerden birini kullanacaksınız. t değerinin negatif olması ortalamanın norm değerden küçük olduğunu göstermektedir. Yani tek örneklem t testinde verilerinizi bir norma göre kıyaslıyorsunuz, verilerin ortalamasını norm değerinden küçükse t değeri negatif çıkıyor. Değerlendirmede p değerini esas almalısınız. Hipotezler genel olarak iki çeşittir araştırma hipotezi ve yokluk hipotezi. Araştırmacının genel olarak doğru olduğunu düşündüğü ve bir kuram ya da olgudan yola çıkılarak araştırmadaki duruma dayanılarak formülize edilen hipotezlere araştırma hipotezi denir örneğin kızlar erkeklerden daha başarılıdır ya da kızlarla erkeklerin başarıları arasında fark vardır gibi. Spss in test ettiği hipotezede yokluk hipozezi denir ve araştırmacının kurduğu araştırma hipotezinin kabulu ya da reddi yokluk hipoteziyle karar verilir. Yani sizin hipotezleriniz araştırma hipotezidir, yokluk hipptezinizi şu şekilde kurarsınız öğrencilerin xin sunduğu y hizmetinden haberdar değillerdir. Bu hipotezinizi test ettiğinizde p<0.05 değerinde hipotez reddedilir, yani öğrenciler xin sunduğu y hizmetinden haberdardır. p değeri bir olasılık değeridir ve 0 ile 1 arasında değer alır. Son olarak benim gördüğüm likert ölçek geliştirme çalışmalarında pozitif olan cevaba en yüksek değer verilir. 5li likertse tamamen katılıyoruma 5 verilir. Olumsuz soru maddelerindede bu işlemin tersi uygulanır.
Yararlanılan kaynak; Can, A. (2016). SPSS ile bilimsel araştırma sürecinde nicel veri analizi. (4. Baskı). Pegem Akademi Yayınları, Ankara.