Lisans Sonrası SGK Prim borcu

MutluTEKIR

Öğrenci
Merhabalar,
Lisans eğitimimi 10.08.2012 de bitirdim ve ardından eylül 2012'de yüksek lisans eğitimime başladım. SGK bana bu ara için borç çıkartmakta. Mevzuat ve kanunlarda bir çözüm bulamadım.
Ama öte yandan, SGK nın yayınladığı bir duyuruda, lisans öğrenimi üzerine yüksek lisans yapanlar gss haklarından yararlanmaya devam eder gibi bir cümle var.

http://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/connect/311829dd-cc02-4623-9cb3-d3992aaaca04/%E2%80%9CY%C3%BCksek+Lisans+ve+Doktora+%C3%96%C4%9Frencilikten+Say%C4%B1lm%C4%B1yor%E2%80%9D+ba%C5%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1+ile+verilen+haberler+hakk%C4%B1nda+bas%C4%B1n+duyurusu.pdf?MOD=AJPERES

Ben SGK'daki akıllı memurları nasıl ikna edebilirim de, öğrenciliğimin aralıksız devam ettiğine ikna edip, 1 ay borcun silinmesini sağlarım.
Teşekkürler.

Ink Bottle

Moderator
Merhabalar,
Lisans eğitimimi 10.08.2012 de bitirdim ve ardından eylül 2012'de yüksek lisans eğitimime başladım. SGK bana bu ara için borç çıkartmakta. Mevzuat ve kanunlarda bir çözüm bulamadım.
Ama öte yandan, SGK nın yayınladığı bir duyuruda, lisans öğrenimi üzerine yüksek lisans yapanlar gss haklarından yararlanmaya devam eder gibi bir cümle var.

http://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/connect/311829dd-cc02-4623-9cb3-d3992aaaca04/%E2%80%9CY%C3%BCksek+Lisans+ve+Doktora+%C3%96%C4%9Frencilikten+Say%C4%B1lm%C4%B1yor%E2%80%9D+ba%C5%9Fl%C4%B1%C4%9F%C4%B1+ile+verilen+haberler+hakk%C4%B1nda+bas%C4%B1n+duyurusu.pdf?MOD=AJPERES

Ben SGK'daki akıllı memurları nasıl ikna edebilirim de, öğrenciliğimin aralıksız devam ettiğine ikna edip, 1 ay borcun silinmesini sağlarım.
Teşekkürler.

Hocam merhaba aynı durum benim için de oldu. Kaldı ki benim sigorta girişi de 3 ay sonra yapıldı. Ne yaptıysam dinletemedim dilekçe falan da yazdım hatta, baktım olmuyor faiz işlemesin diye yanlış olmasın 383 müydü 483 müydü öyle bir rakamı ödedim o aradaki boşluk için.

Saçmalık gerçekten. Bir çözüm bulursanız yazar mısınız ben de paramı geri alayım dava açıp.

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Merhabalar,

Teşekkürler.
Lisans öğrenimi üzerine yüksek lisans yapan derken sizin durumunuzu kastetmiyor, o aralıkta öğrenci olmadığınız için 1 aylık borcu ödemeniz lazım. Birde lisans öğrenimi içinde yüksek lisans yapanlar var mesele diş hekimliği öğrencileri veya veterinerlik öğrencileri onların dışındakileri anlatmak için "Lisans öğrenimi üzerine yüksek lisans yapan " demişler yani sizinki yasal bir borç.

MutluTEKIR

Öğrenci
Öncelikle cevaplarınız için teşekkürler.
Nazmi hocam, "lisans öğrenimi üzerine yüksek lisans yapan öğrenci ve yüksek lisans öğrenimi
üzerine doktora öğrenimi yapan öğrenci, 25 yaşını doldurduğu tarihe kadar bakmakla yükümlü
olunan kapsamında sağlık yardımlarından faydalandırılmaktadır. " diyor. Basın duyurusunun yapıldığı tarih 22/10/2012.
Bu tarihte aynı anda 2 yükseköğretim programında okunamıyordu diye hatırlıyorum. Ayrıca cümleden anladığım lisans sonrası yüksek lisans, yüksek lisans sonrası doktora programına devam eden öğrenci. Ben mi yanlış anlıyorum acaba bu sinirden dolayı? :)

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Öncelikle cevaplarınız için teşekkürler.
Nazmi hocam, "lisans öğrenimi üzerine yüksek lisans yapan öğrenci ve yüksek lisans öğrenimi
üzerine doktora öğrenimi yapan öğrenci, 25 yaşını doldurduğu tarihe kadar bakmakla yükümlü
olunan kapsamında sağlık yardımlarından faydalandırılmaktadır. " diyor. Basın duyurusunun yapıldığı tarih 22/10/2012.
Bu tarihte aynı anda 2 yükseköğretim programında okunamıyordu diye hatırlıyorum. Ayrıca cümleden anladığım lisans sonrası yüksek lisans, yüksek lisans sonrası doktora programına devam eden öğrenci. Ben mi yanlış anlıyorum acaba bu sinirden dolayı? :)

Yok hocam o karar 2011'de alındı, yani 1 aylık borcu alırlar :)

MutluTEKIR

Öğrenci
Teşekkürler Nazmi hocam :)
işin enteresan tarafı, daha önce 3 defa daha uğraştırmışlardı ve 3 seferde de tüm borcu silmişlerdi. 2 öğrencilik arası dönem için prim almadıklarını sanıyordum bugüne kadar. :D

qpuro

Kısıtlanmış Üyelik
Hocam merhaba aynı durum benim için de oldu. Kaldı ki benim sigorta girişi de 3 ay sonra yapıldı. Ne yaptıysam dinletemedim dilekçe falan da yazdım hatta, baktım olmuyor faiz işlemesin diye yanlış olmasın 383 müydü 483 müydü öyle bir rakamı ödedim o aradaki boşluk için.

Saçmalık gerçekten. Bir çözüm bulursanız yazar mısınız ben de paramı geri alayım dava açıp.

İş bulsa girip çalışacak, sigortası da başlayacak zaten. Çalışmayan vatandaşa 480 lira borç çıkarmak, hem de yeni mezun bir insana daha hayatının başlangıcında böylesine bir kazık atmak...

Son düzenleme:

bigthunder

Doçent
mezun olurken benimde başıma geldi ancak şansıma mezuniyetim iptal edilip tekrar düzeltildiği için yl tarihi ile ara fark kapandı ancak arkadaşlarımdan bildirmeyenler oldu ne yazık ki normal sigortaya geçmediği süredekileri ödettiler.

qpuro

Kısıtlanmış Üyelik
mezun olurken benimde başıma geldi ancak şansıma mezuniyetim iptal edilip tekrar düzeltildiği için yl tarihi ile ara fark kapandı ancak arkadaşlarımdan bildirmeyenler oldu ne yazık ki normal sigortaya geçmediği süredekileri ödettiler.

Ekli dosyayı görüntüle 4264

Hem gidip gelir tespiti yaptırmıştım hem de aralıksız öğrenciyim örgün ve açıköğretimde. 1800 lira borcum varmış.

Ne yapmalıyım bunun için?

Son düzenleme:
A

Akademik Forum

Guest
Bu SGK'nın saçmalıkları herkesi canından bezdiriyor. Buna bir dur denmeli. Ya işi tam yapsınlar ya da hiç yapmasınlar. Tekrar tekrar prim borcu çıkarmak nedir yahu?

sabuni

Öğrenci
verilen linkte ise 25 yaşını doldurduktan sonra kişi yüksek linsans yapsa da o zaman prim borcu kendisine işleneceği anlaşılıyor. peki bu çocuk hiçbir şekilde kalmamış ve de derslerini zamanında geçmiş ancak 25 yaşını da geçmiş olsa yine de borçlandırma olacak mı bu gibilere?
çünkü ben şu an yüksek lisansta birinci sınıfım ve bu yaz ise 25 dolacak ancak bir yıl daha eğitim var. o zaman borçlandırma olacak mı yoksa bir başka yol var mı?

Ink Bottle

Moderator
verilen linkte ise 25 yaşını doldurduktan sonra kişi yüksek linsans yapsa da o zaman prim borcu kendisine işleneceği anlaşılıyor. peki bu çocuk hiçbir şekilde kalmamış ve de derslerini zamanında geçmiş ancak 25 yaşını da geçmiş olsa yine de borçlandırma olacak mı bu gibilere?
çünkü ben şu an yüksek lisansta birinci sınıfım ve bu yaz ise 25 dolacak ancak bir yıl daha eğitim var. o zaman borçlandırma olacak mı yoksa bir başka yol var mı?

Hocam hiç kalmayınca 25'te yüksek lisansta 1. sınıf nasıl oldunuz o kısmı biraz açar mısınız?

18 lise bitini
22 lisans bitimi (hazırlık okumadan)
Ya da
23 lisans bitimi (hazırlık okuyan)

25 yüksek lisans bitimi

Tıp fak falansa onlar zaten mezun olduğunda YL derecesinde mezun oluyorlar.

Sanırım siz lisans sonrası YL'ye başlamadan 2 yıl kadar ara verdiniz.

Borçlandırma muhtemelen olacaktır eğer ara verdiyseniz.

Cngzmrt

Öğrenci
Merhabalar, belirtilen dönemlerde öğrenci olduğumuzu kanıtlayınca siliyorlar ama ben mezun olduğum için ancak diplomam var umarım diplomamı götürdüğümde bir sorun çıkmaz değil mi? veya onaylı suretini de götürmem gerekli mi yanımda?

A

Akademik Forum

Guest
Lisans mezuniyetiyle Yuksek lisansa kayit arasinda yaklasik bir ay var kayit olurken ogrenci belgesi veriyorlarmi onu goturunce bisey olmaz heralde yoksa gelir testi mi yaptiracagim .

A

Akademik Forum1

Guest
Aynı şekilde ben de bu konuyu merak ettim. Mezun olduktan sonra böyle bir problem ile karşılaşmamak, herhangi bir ödeme yapmamak için, lisansın son senesinde yahut mezuniyetten birkaç ay önce bir şey yapılabilir mi, evet ise yapılabilecek şey nedir? Cevaplarsanız sevinirim.

Gamze

Administrator
Lisans mezuniyetiyle Yuksek lisansa kayit arasinda yaklasik bir ay var kayit olurken ogrenci belgesi veriyorlarmi onu goturunce bisey olmaz heralde yoksa gelir testi mi yaptiracagim .

Aynı şekilde ben de bu konuyu merak ettim. Mezun olduktan sonra böyle bir problem ile karşılaşmamak, herhangi bir ödeme yapmamak için, lisansın son senesinde yahut mezuniyetten birkaç ay önce bir şey yapılabilir mi, evet ise yapılabilecek şey nedir? Cevaplarsanız sevinirim.

Lisans mezuniyetinden sonra okuldan çıkış yapılacağı için yüksek lisansa kayıt olana kadar öğrenci belgesi verilmiyor. Yine de öğrenciliğiniz bitmeden isterseniz bir gelir testini yaptırın, öğrenci belgenizi de götürün orada size öğrencilik bitince geleceksiniz gibi yönlendirmeler yapılacaktır muhtemelen. Gelir testi yaptırmazsanız en yüksek ücretten hesaplanıyor, aylık 200-250 lira gibi birşey isteniyordu.

Öğrenci olduğunuz süreler borcunuzdan siliniyor ancak bir okula kayıtlı olmadığınız sürelerde (1 ay bile olsa) o borç isteniyor, size söylemeseler bile borcu başlatırlar. Benim bildiğim bu şekilde. Farklı bir uygulamayı bilen varsa yorum yapacaktır.

Bu alana bir cevap yazın...