nasıl öğretim görevlisi ya da üyesi olabilirim

eren477

Öğrenci
1999 iktisat mezunuyum
bu dönem muhasebe ve finans tezli yüksek lisansım bitecek
smmm oldum
20 yıllık tecrübem var
40 yaşındayım
doktoramı başlatacağım

ksımetse artık ömrümün geri kalan kısmını bilgi ve tecrübelerimi gençlere katararak geçirmek istiyorum kendime her konuda güveniyorum 2018-2019 akademik yılında kendii üniversite de görmek istiyorum istanbuldayım sonuna kadar olana kadar kovalayacağım sırasıyla prosedürler nelerdir alese gireceğim dilim fransızca bir sorun olur mu ayrıca myo ok rahat ders verebilirim en az kaç derse giriyoruz ve elimize ne kadar geçiyor ayrıca araştırma görevlisi olmadan doktora bitince yard doş olarak da görev alabilirmiyiz teşekkürkler saygılar

parafiskalite

Yardımcı Editör
Merhaba hocam;
Oncelıkle basarılar dılıyorum ve sorularınızı cevaplamaya calısayım,
1. Ogretım uyesı ve ogretım gorevlısı farklı kadrolardır. Ogretım uyesı; yard doc, doc ve prof’tur.
2. Sız anladıgım kadarıyla ogretım gorevlısı olmak ıstıyorsunuz bunun ıcın gereklı olan lısans+yuksek lısans+ales ya da lısans+deneyım+ales puanıdır. Sız her sekılde ıkı sartı da karsılamıs oluyorsunuz zaten. Ales puanı, mezun oldugunuz alan ya da basvuru yapacagınız alan turunden en az 70 olmak zorundadır.
3. Ogretım gorevlısı meslek yuksekokullarında ders vermekle yukumlu olan akademısyendır, yas sınırlaması yoktur, dıl puanına da ıhtıyacı yoktur.
4. Devlet mı ozel mı dusunuyorsunuz bılmıyorum ama ozelde maas vs degısıklık gosterıyor.
5. Evet, doktoranız bıtınce ogretım gorevlısı doktor olursunuz, yard doc kadrosu beklersınız dırekt yard doc olursunuz. Zaten arastırma gorevlılıgı yas sınırını (35) gectıgınız ıcın ıstesenız de arastırma gorevlısı olamazsınız.

Umarım yardımcı olabılmısımdır.

eren477

Öğrenci
teşekkürler verdiğiniz bilgiler için peki akademik ilanlara başvurduğumda ayrıyeten sınav yapıyorlar mı öğretim görevlisi olmak için ve öğretim görevlisi minmum kaç derse giriyor ve ayda ne kadar kazanıyor yaz tatilinde maaş alamıyor mu kadrolu olmadığı için veya bir kaç üniversitede aynı anda ders verebilir mi teşekkürler.

eczak

Yardımcı Editör
teşekkürler verdiğiniz bilgiler için peki akademik ilanlara başvurduğumda ayrıyeten sınav yapıyorlar mı öğretim görevlisi olmak için ve öğretim görevlisi minmum kaç derse giriyor ve ayda ne kadar kazanıyor yaz tatilinde maaş alamıyor mu kadrolu olmadığı için veya bir kaç üniversitede aynı anda ders verebilir mi teşekkürler.

Hocam ales not ortalaması ve dil puanı ile birlikte sıralamaya sokuluyor. İlan adedinin 10 katı kadar aday çağırılıyor ve sözlü/yazılı mülakat yapılıyor. Sonra tüm bu puanlar ile birlikte tekrar hesaplama yapılıp sıralama belirleniyor.
Öğretim görevlisi maaşları 4000 TL civarında başlar, kadro/dereceye göre değişir, ayrıca akademik teşvik alma şansınız olur, dil tazminatı, aile, çocuk gibi ek gelirler varsa yansıtılır.
Haftalık zorunlu ders yükünüz 12 saattir. 12 saatin üzerinde 8 saat kadar bir ek ders alma hakkınız bulunur. Bu 8 saatlik dersten ek ücret alırsınız. II. öğretim şansınız varsa burada da belirli bir saate kadar ders alabilir sanırım 10 saat ve ek ders ücretinizi artırabilirsiniz. Ayrıca Öğrt. Gör. Dr. olanlar öğretim üyesi yetersizliği durumunda lisansüstü öğrencide alabilmektedir. Tez aşamasındaki bir lisansüstü öğrencidende enstitünüzden ek ders ücreti alabilirsiniz.
Aslında bu kadrolar sözleşmeli olarak görünse de sürekli kadrolardır. Ders olsun olmasın, sözleşmeniz yüz kızartıcı suç işlemediğiniz sürece yenilenir. Bu nedenle bir atandınız mı daha emekli olana veya istifa edene kadar kalırsınız. Doçent vs. olursanız yükselme şansınız bulunmaktadır.
Başka üniversitelerde veya bölümlerde ders verme şansı bulunmaktadır. Özellikle alanınızla ilgili aranan bilinen bir insansanız otomatik olarak teklif zaten gelecektir; keza öğretim görevlisi olmadan bile dışardan ders verebilme şansınız bulunuyor. Bölümün isteği dekanlık ve rektörlüğün onayından sonra derslere devam edebiliyorsunuz.
Bu kadrolar 657 sayılı kanun içerisinde yer alan 2547 sayılı özel kanuna tabiidir. Bir çeşit devlet memuru olursunuz, bu nedenle maaşınız tabiiki kesilmez; ancak yaz dönemlerinde ders sayınız azalacağı için ek ders ücretlerinizde azalma olur, baz maaşınızı almaya devam edersiniz.
Ders saatleri ile ilgili bilgilerim aklımda kalanlar yanlışsa düzelten olursa sevinirim.

parafiskalite

Yardımcı Editör
Hocam ales not ortalaması ve dil puanı ile birlikte sıralamaya sokuluyor. İlan adedinin 10 katı kadar aday çağırılıyor ve sözlü/yazılı mülakat yapılıyor. Sonra tüm bu puanlar ile birlikte tekrar hesaplama yapılıp sıralama belirleniyor.
Öğretim görevlisi maaşları 4000 TL civarında başlar, kadro/dereceye göre değişir, ayrıca akademik teşvik alma şansınız olur, dil tazminatı, aile, çocuk gibi ek gelirler varsa yansıtılır.
Haftalık zorunlu ders yükünüz 12 saattir. 12 saatin üzerinde 8 saat kadar bir ek ders alma hakkınız bulunur. Bu 8 saatlik dersten ek ücret alırsınız. II. öğretim şansınız varsa burada da belirli bir saate kadar ders alabilir sanırım 10 saat ve ek ders ücretinizi artırabilirsiniz. Ayrıca Öğrt. Gör. Dr. olanlar öğretim üyesi yetersizliği durumunda lisansüstü öğrencide alabilmektedir. Tez aşamasındaki bir lisansüstü öğrencidende enstitünüzden ek ders ücreti alabilirsiniz.
Aslında bu kadrolar sözleşmeli olarak görünse de sürekli kadrolardır. Ders olsun olmasın, sözleşmeniz yüz kızartıcı suç işlemediğiniz sürece yenilenir. Bu nedenle bir atandınız mı daha emekli olana veya istifa edene kadar kalırsınız. Doçent vs. olursanız yükselme şansınız bulunmaktadır.
Başka üniversitelerde veya bölümlerde ders verme şansı bulunmaktadır. Özellikle alanınızla ilgili aranan bilinen bir insansanız otomatik olarak teklif zaten gelecektir; keza öğretim görevlisi olmadan bile dışardan ders verebilme şansınız bulunuyor. Bölümün isteği dekanlık ve rektörlüğün onayından sonra derslere devam edebiliyorsunuz.
Bu kadrolar 657 sayılı kanun içerisinde yer alan 2547 sayılı özel kanuna tabiidir. Bir çeşit devlet memuru olursunuz, bu nedenle maaşınız tabiiki kesilmez; ancak yaz dönemlerinde ders sayınız azalacağı için ek ders ücretlerinizde azalma olur, baz maaşınızı almaya devam edersiniz.
Ders saatleri ile ilgili bilgilerim aklımda kalanlar yanlışsa düzelten olursa sevinirim.

Hocam sadece sunu duzeltecegım; ogretım gorevlılıgınde dıl puanı sartı yok. Ilk asamada Ales puanı ve dıploma hesaplanıyor sonra ales+dıploma+bılım sınavı yuzdelerı alınıyor.

fenerli83

Öğrenci
2914 sayılı Kanunun 11 inci maddesinde:
"Ek ders ücreti :
Madde 11 – (Değişik : 27/6/1989 - KHK - 375/17 md.) (1)
(Değişik birinci fıkra : 26/6/2001 - 4689/4 md.) 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 36 ncı maddesine göre haftalık okutulması mecburi ders yükü saati dışında, kısmi statüde bulunanlar dahil öğretim elamanlarına görev unvanlarına göre Maliye Bakanlığının görüşü üzerine Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen mecburi ve isteğe bağlı dersler ve diğer faaliyetler için bu ders ve faaliyetlerin haftalık ders programında yer alması ve fiilen yapılması şartıyla en çok yirmi saate kadar, ikinci öğretimde ise en çok on saate kadar ek ders ücreti ödenir." hükmü bulunmaktadır. Öğretim görevlileri 12 saat haftalık mecburi ders yükü dışında örgün eğitimde verdikleri en fazla 20 saat, ikinci öğretimde ise en fazla 10 saatlik ders için ek ders ücreti ödemesi alabilir. Meslek yüksekokullarına alınacak öğretim görevlilerinde yabancı dil şartı aranmaz. Diğer birimlerde istihdam edilecek öğretim görevlilerinde yabancı dil şartı bulunmaktadır. Vakıf üniversitelerinin fakültelere öğretim görevlisi alımlarında yabancı dil isteyip istememe gibi bir inisiyatifi bulunmamaktadır. Bu konuda yönetmelik hükmü tereddüte mahal vermeyecek kadar açıktır.