Öğretim görevlisi atama kriterlerindeki değişiklik mevcut dil okutmanların nasıl etkileyecek?

Dilbilimci_29

Öğrenci
Öğretim görevlisi atama kriterlerindeki değişiklik mevcut dil okutmanlarını nasıl etkileyecek?

Tüm (artık eski) dil okutmanlarını ilgilendiren ve merak ettiğim bir konu var. Bilindiği gibi bir çok üniversitede Yabancı Diller Yüksekokullarında ekiden okutman şimdi öğretim görevlisi kadrosunda ders veren lisans mevzunu okutman var. Ancak artık yeni atama kriterlerine göre lisans düzeyinde öğretim veren kurumlarda, İngilizce hazırlık okulları buna dahil, ders veren öğretim elemanlarının tezli yüksek lisansı mezunu olmaları şartı var. Bu duruma YÖK hiç bir açıklık getirmiyor ve eminim bir çok kişinin aklında bir çok soru var bu durumla ilgili. Bu kriterin uygulanması hem mevcut lisans mezunu dil okutmanları (artık öğretim görevlisi) hem de alanında tezli yüksek lisans mezunu öğretim görevlileri açısından beraberinde haksız /adaletsiz bir durum ortaya çıkarıyor diye düşünüyorum. Bana göre bu kriter çok doğru ve uzun zaman önce olması gerekiyordu ama uygulanma şekli yanlış.

Şimdi örneğin, vakıf üniversitelerin yabancı diller okullarında sadece lisans mezunu olup kadroda çalışan bir çok eski okutman var, devlet üniversiteleri de pek farklı değil galiba. Peki bu kişiler ne kadar süre ile burada böylece çalışabilecekler? İşten mi çıkarılacaklar? Madem lisans düzeyinde eğitim veren hocaların tezli yüksek lisansı mezunu olması şartı var bu gibi kurumlarda bu nasıl uygulanacak?

Aynı zamanda bu durumu öğretim görevlisi atama kriterlerini sağlayan, yani dil alanında tezli yüksek lisansı olan hocalar açısından da düşündüğünüzde, bu kişiler boş kadro olmadığı için atanamayacak çünkü lisans mezunu birisi o kadroyu dolduruyordur. Bu da ayrı bir adaletsizlik.

Bu uygulama yavaş bir geçişle yapılmalıydı ve daha beraberinde bir çok haksızlık getiriyor. (tecrübe konusuna girmiyorum bile)

Bu konularda fikir sahibi olan var mı acaba :)
 
Son düzenleme:
Biraz fırsatçı bir yorum olmuş onlar işten atılsın yerine yüksek lisans mezunları alınsın demek istenmiş herhalde. Giriş kriterleri şu anda ilk atama için geçerli. Yıllar önce atanmış ve atandıkları sırada bu kriterler olmayan birileri sen bu kriterleri sağlamıyorsun diye kadro uzatmaları geldiğinde işlerine öylece son verilemez. Devlet memurluğundan çıkarmanın belirli koşulları vardır ağır disiplin suçu işlemek görevini yerine getirmemek gibi. Bunlar olmadan hangi gerekçe ile görevden alınacaklar? Tecrübe konusunda girmek de gerekir ki yıllardır derse girerek kazandıkları tecrübeyi göz ardı edemezsiniz.
 

Dilbilimci_29

Öğrenci
Hayır, tamamıyla beni yanlış anlamışsınız. Ben kesinlikle kimse atılsın da yerine başkası alınsın gibi bir fikirde değilim. Ben sadece uygulamanın getireceği kargaşayı düşünüyorum ve olabilecek sorunları dile getirdim.
Devlet üniversitelerinde kimsenin bu sebeple memurluktan çıkarılacağını da düşünmüyorum. Ancak vakıf üniversitelerinde her şey olabilir.
Tecrübe konusu da sorunlardan biri bence, hiç bir dil hocasının tecrübesi göz ardı edilemez ama bu yeni uygulamada sanki ediliyor.
Ben şahsen böyle bir uygulamaya geçmenin getireceği sorunları ön görebildiğim için bu durum nasıl olacak veya çözülecek diye fikir almak istedim.
Bu arada ben de 27 yıllık öğretim görevlisiyim ve sistemin içinden biri olarak bu yönetmelik değişikliğinin pat diye hiç bir geçiş dönemi olmadan yapılmasının yanlış olduğu düşüncesindeyim.
Yorumumun hangi kısmı fırsatçı?!

- - - Güncellendi - - -

Ayrıca ek olarak, 'yıllar önce atanmış' kişilerden bahsetmişsiniz. Yıllar öncesine gitmemize gerek yok, daha bu yılın Haziran ayında lisans mezunu olup atanan dil okutmanları var ama Temmuz/Ağustos'ta aynı niteliklere sahip olan okutmanlar kadroya başvuramadılar ve/veya alınmadılar yeni kriter yüzünden.
 
A

Akademum

Guest
Bahsettiğiniz şart lisans eğitimi veren bölümler içindir. Yabancı dil okullarının lisans eğitimini vermediğini ve bu kapsamda olmadığını siz de biliyorsunuz.
 

Dilbilimci_29

Öğrenci
Hayır, bu kapsamdalar. İlgili yönetmeliği bilmiyorsanız YÖK veya resmi gazeteden okuyabilirsiniz. Ayrıca yabancı diller yüksekokulları hem hazırlık hem de lisans derslerini verir. Ben örneğin yıllarca sadece lisans derslerini verdim.
Ben bu konuda bilgi sahibi kişilerle fikir alışverişi yapmak istemiştim, yönetmelikleri ben açıklayacak değilim, kusura bakmayın. Yönetmelik net ve açık.
 

emrephysic

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar

Öğretim Görevlisi alım kriterlerinde lisans düzeyinde eğitim veren öğretim kurumlarında ders veren öğretim üyelerinin tezli yüksek lisans mezunu olmasının dışında ne tür değişiklikler var acaba ?
 
Üst