Ölçek Oluşturmak ve Faktör Analizi

cntgy

Öğrenci
merhaba , yeni bir ölçek oluşturdum. 38 katılımcıya pilot uygulama yaptım. elde ettiğim veri setine reliability ve faktör analizlerini uyguladım. fakat şuanda faktör analizi uygulamak için bu sayı yetersiz diye bir duyum aldım. fakat pilot çalısmalar ıcın 30 katılımcı normaldir diye bılıyorum. yardımlarınızı beklıyorum.

A

Akademik Forum

Guest
İstatistik veya biyoistatistik anabilim dalından ücreti karşılığı akademik danışmanlık hizmeti alın. Ayrıca kafanıza göre ölçek oluşturamazsınız.

merzer

Doçent
Pilota çalışma faktör analizini içermez normalde. Pilot uygulamadan kasıt sosyal bilimler-rde genelde ölçeğin anlaşılabilirliğini vs kontrol etmektir. 40 kişi uygun bir sayı olabilir. Ancak ölçeğinizin faktör analizini yapacaksanız madde sayısı çarpı 5 en az gibi b ir sayıya ulaşmalısınız ki eleştiri almayasınız.
Onun haricinde belirli kuramsal temellere dayanan madddeleri yazım aşamasında uzman görüşüne sunulmuş ölçek (bunun adı kafanıza göre ölçek olmuyor tabii) oluşturabilirsiniz.

Mr December

Baş Editör
merhaba , yeni bir ölçek oluşturdum. 38 katılımcıya pilot uygulama yaptım. elde ettiğim veri setine reliability ve faktör analizlerini uyguladım. fakat şuanda faktör analizi uygulamak için bu sayı yetersiz diye bir duyum aldım. fakat pilot çalısmalar ıcın 30 katılımcı normaldir diye bılıyorum. yardımlarınızı beklıyorum.

Oluşturduğunuz şey ölçek mi yoksa sadece anket mi oluşturdunuz acaba? Öncelikle ne oluşturduğunuzun bilincinde misiniz? Ölçek oluşturdum diyorsanız (ki süreç epey uzun) FA için madde sayısı çarpı 4 katılımcıya ihtiyacınız olur minimum. Bunun dışında 50 kişiyle falan yapılmış simülasyon makaleleri bulabilirsiniz.

ahmet8619

Öğrenci

Merhaba, eğer 5 maddelik bir ölçek geliştiriyorsanız 38 kişi normal olabilirdi ama 5 maddelik bir ölçek olduğunu da sanmıyorum, kaldı ki pilot çalışmada madde sayısı fazla tutulur. Faktör analizi yaptığınızı belirtmişsiniz, faktör analizinde KMO (Kaiser-Meyer-Olkin) ve Bartlett's sonuçları size az çok verinin analize uygun olup olmadığını söyler. Bartlett's testinin anlamlı olması ve KMO değerinin de .60 üzeri olması beklenir..

cntgy

Öğrenci
elimdekı bır kaynakta soyle bır ıfade var
"Kline, örneklem büyüklügü için dikkate alinacak denek·degisken (madde) oraninin ise 10: 1 tutulmasini önermekle birlikte, bu oranin düsürülebilecegini, ancak en az 2: 1 olmasi gerektiğini açiklamaktadir."

fikirleriniz nedir?

Powers

Öğrenci
"Kline, örneklem büyüklügü için dikkate alinacak denek·degisken (madde) oraninin ise 10: 1 tutulmasini önermekle birlikte, bu oranin düsürülebilecegini, ancak en az 2: 1 olmasi gerektiğini açiklamaktadir."

fikirleriniz nedir?

Bu sayı faktör analizinin uygulanabilmesi için gerekli sayıdır. Yani 20 soruluk bir ölçeği 20x10=200 kişiye (veya yukarıda x5 denmiş) uygularsınız. Ardından faktör analizini uygulayabilmek için gerekli sayıyı yakalayabildiğiniz düşünülür. Geçerlik güvenilirliği kanıtlanmış ve Türkçe olarak literatüre geçmiş bir ölçek için bu geçerli.

Pilot çalışma size sadece katılımcıların hangi yönde cevap vereceğini belirtir. Şöyle ki diyelim kişilerin boy uzunluğunu araştırmak istiyorsunuz. Elinizde hiç bir bilgi yok ve literatürde de böyle bir şey yoksa kişilerin boy uzunluğu nedir hangi aralıkta değişir hangi değeri alır bilemezsiniz. Ön çalışma size bu bilgiyi sağlar. Söz gelimi 10 kişinin boyunu ölçersiniz dersiniz ki boy uzunluğu 160-180 cm arasında değişiyor daha çok 160-165 cm arasında bir yığılma var gibi.

Her kafadan bir ses çıkmasın üniversitenizin veya başka bir üniversitenin istatistik/biyoistatistik bölümünden danışmanlık isteyin.

Mr December

Baş Editör
Bu sayı faktör analizinin uygulanabilmesi için gerekli sayıdır. Yani 20 soruluk bir ölçeği 20x10=200 kişiye (veya yukarıda x5 denmiş) uygularsınız. Ardından faktör analizini uygulayabilmek için gerekli sayıyı yakalayabildiğiniz düşünülür. Geçerlik güvenilirliği kanıtlanmış ve Türkçe olarak literatüre geçmiş bir ölçek için bu geçerli.

Pilot çalışma size sadece katılımcıların hangi yönde cevap vereceğini belirtir. Şöyle ki diyelim kişilerin boy uzunluğunu araştırmak istiyorsunuz. Elinizde hiç bir bilgi yok ve literatürde de böyle bir şey yoksa kişilerin boy uzunluğu nedir hangi aralıkta değişir hangi değeri alır bilemezsiniz. Ön çalışma size bu bilgiyi sağlar. Söz gelimi 10 kişinin boyunu ölçersiniz dersiniz ki boy uzunluğu 160-180 cm arasında değişiyor daha çok 160-165 cm arasında bir yığılma var gibi.

Her kafadan bir ses çıkmasın üniversitenizin veya başka bir üniversitenin istatistik/biyoistatistik bölümünden danışmanlık isteyin.

En iyi öğrenme peer learning şeklinde olur. Her kafadan ses çıkmayacaksa forumda cevap vermenizin ne anlamı var :)

Mr December

Baş Editör

fikirleriniz nedir?

İstatistikte herşeyin bir kılıfı var diye cevap veririm ben.