özel öğrencilik

CVP

Öğrenci
Merhaba,

Ankara Üniversitesi Siyaset Bilimi yüksek lisansı için Özel öğrenciliğe başvurmak istiyorum. Ama başvuru sonrasında kabul edilme aşaması varmış.Sonra kayıt olabilirmişim. Normalde bir sınav yada puanlama söz konusu değil. Neye göre kabul ediyorlar bilmiyorum. Hocaları falan tanımıyorum başka ünide okudum lisansı. Yüksek lisansa başvurmuştum olmadı:apologetic::apologetic: bir de böyle denemek istiyorum.. Bir dönem sonra özel öğrencilikten normal yüksek lisansa başvurabilme şartları nedir? bir de özel öğrencilikte kontenjan ÜCRET ne kadar arkadaşlar?

Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler...

parafiskalite

Yardımcı Editör
Merhaba, dıl puanım olmamasından dolayı Marmara Unıversıtesı Sıyasal Bılgıler'de ıkı donem doktorada ozel ogrencı olarak ders aldım.
Benım de kımseyı tanıdıgım yoktu ve Marmara'dan degıl bır vakıf unıversıtesınden mezunum (Lısans+Yuksek Lısans). Sıtelerınden basvuru tarıhlerını takıp ettım, fakulteyı aradım bolum baskanı ıle gorusmek ıcın gun ve saat belırledıler. Hatta aynı gun cagırdılar yetısemeyecegımı soyledıgımden ertesı gunu gıttım, gorustum.
Bolum baskanı transkrıptımden not ortalamamı, aldıgım derslerı vs ınceledı. Tezım hakkında sorular sordu. Bugune kadar okudugum sıyaset kıtaplarını sordu, bu sekılde bır mulakat gerceklestırdık. Daha sonra kabul edıldıgımı soyledı ve enstıtude ıslemlerı baslattı. Bana sadece ders ucretını yatırmak ve ders secmek kaldı.
Marmara'da ucret ders basına 450 TL (3kredı). Ikı ders aldıgımdan 900TL yatırdım.
Resmı bır kontenjan olmasa da 2 ya da 3 kısı alınıyor genelde.
Ozel statuden normale gecıs ıcın de, hocanın bana soyledıgı dıl puanımı getırdıkten sonra normal ogrencı olarak devam edecegımdı.
Umarım yardımcı olabılmısımdır.

eczak

Yardımcı Editör
Merhaba,

Ankara Üniversitesi Siyaset Bilimi yüksek lisansı için Özel öğrenciliğe başvurmak istiyorum. Ama başvuru sonrasında kabul edilme aşaması varmış.Sonra kayıt olabilirmişim. Normalde bir sınav yada puanlama söz konusu değil. Neye göre kabul ediyorlar bilmiyorum. Hocaları falan tanımıyorum başka ünide okudum lisansı. Yüksek lisansa başvurmuştum olmadı:apologetic::apologetic: bir de böyle denemek istiyorum.. Bir dönem sonra özel öğrencilikten normal yüksek lisansa başvurabilme şartları nedir? bir de özel öğrencilikte kontenjan ÜCRET ne kadar arkadaşlar?

Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler...

Hocam özel öğrenci olarak ben de ders almıştım. Bölüm başkanlığı ve hangi dersleri alacaksanız o dersin hocası ile görüşmenizde fayda var. Genelde dersin işlenişine ve hocaya göre kontenjan oluyor. Örneğin uygulama derslerinde kontenjan daha kısıtlı iken teoriklerde daha fazla kişiye yer verilebilir. hocanın görüşüne göre sınırsız özel öğrenci alınabilir veya resmi öğrencilerle dersin kapasitesi dolduğundan hiç kimse alınmayabilir.
Ders ücretleri üniversiteden üniversiteye değişmekte. Bağlı olan enstitü sayfasından özel öğrenci ilanlarını takip ederseniz kredi başına ücretleri öğrenebilirsiniz.
Resmi olarak 2 ders alınabiliyor. Ben aynı hocanın farklı derslerini de takip etmiştim diğer dönem doktoraya başladığımda o dersleri seçtirip derse devam zorunluluğumu kaldırmış ve notlarımı direkt girmişti böylece 4 ders almış olmuştum ama bu uç bir örnek olabilir her bölüm ve hoca kabul etmeyebilir.
YL yapmak istediğiniz bölümde özel öğrenci olarak başlamanız oldukça avantaj sağlar. Bölüm ve hocalar sizi tanımış olur kendinizi kanıtlamış göstermiş olursunuz alımlarda bir adım öne geçebilirsiniz.
Özel öğrenciler genellikle dil, ales gibi belirli bir puanı olmayanlar, yl alımında elenmiş olanlardan oluşuyor. Özel öğrenciyken kendinizi gösterir eksiklerini kapatıp tekrar yl a başvurup resmi başladığınızda aldığınız dersleri transkriptinize ekletirsiniz böylece belki dönem kaybınız da olmamış olur ders açığınızı önceden kapamış olursunuz.
Başarılar.

CVP

Öğrenci
Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.. Kredi başına 40 tl dediler. Sizin ücret ders kredisi başına mı AKTS kredisine göre miydi?

- - - Güncellendi - - -

eczak siz 2 ders mi almıştınız? bana sınırsız ders alabilirsin dedi enstitü.Farklı almadığınız derslere de girmeniz size çok iyi avantaj sağlamış . Aklımda bulunsun mantıklı. Teşekkürler bilgi paylaşımınız için

- - - Güncellendi - - -

parafiskalite bana sadece başvurmamı söylediler. transkript diploma ve dilekçe dışında bir şey istemediler. Bölüm başkanıyla görüşmeyi düşünmüştüm ama avantaj mı dezavantaj mı olur emin olamadım. Zaten mülakat gibi bir şey yok özel öğrencilik başvurularında. siz kendiniz istediğiniz için bölüm başkanıyla görüştünüz, değil mi?

parafiskalite

Yardımcı Editör
Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için.. Kredi başına 40 tl dediler. Sizin ücret ders kredisi başına mı AKTS kredisine göre miydi?

- - - Güncellendi - - -

eczak siz 2 ders mi almıştınız? bana sınırsız ders alabilirsin dedi enstitü.Farklı almadığınız derslere de girmeniz size çok iyi avantaj sağlamış . Aklımda bulunsun mantıklı. Teşekkürler bilgi paylaşımınız için

- - - Güncellendi - - -

parafiskalite bana sadece başvurmamı söylediler. transkript diploma ve dilekçe dışında bir şey istemediler. Bölüm başkanıyla görüşmeyi düşünmüştüm ama avantaj mı dezavantaj mı olur emin olamadım. Zaten mülakat gibi bir şey yok özel öğrencilik başvurularında. siz kendiniz istediğiniz için bölüm başkanıyla görüştünüz, değil mi?

Sızın kurumun sıstemı farklı sanırım. Kendı ıstegım degıl, sıtede yazan bılgılere gore hareket ettım. Kabul ve ret olayını bolum baskanı yapıyor ve belgelerını teslım asamasında bır konusma gecıyor halıyle, mulakat havasında soru cevap seklınde fakat resmı olarak mulakat degıl. Senı kabul edıp etmeme gerekcesı olmalı tabııkı, bu nedenle gorusme yapılması gerek.

* Ben gecen sene basladıgım ıcın darbenın hemen sonrasıydı. Belkı de bu nedenle sıkıydı, evrak bırakmak yeterlı degıl gorusmek vs gerekıyordu. Bılemıyorum. Suankı sartlarda belgelerı enstıtuye teslım etmek yeterlıymıs.

Son düzenleme: