Özel sektör / Araştırma görevlisi ikilemi

catalyst

Öğrenci
Fena sayılmayacak bir şirkette mühendisim ve kendileri beni yetiştirmek üzere istihdam ettiler her şey şu anlık gayet iyi gidiyor. Fakat uzun zamandan beri beklediğim bir araştırma görevlisi ilanına çıkıldı. Fakat kadro 50/d. Özel sektörün stresini yıllarca çekip kalifiye olmak mı, yoksa daha yüksek maaşa araştırma görevliliği yaparak akademik kariyer yapmak mı daha mantıklı sizce? Her cevabınızı dikkate alacağım şimdiden teşekkürler...

ufb16

Öğrenci
Hocam,

Kesinlikle araştırma görevliliği daha iyidir derim. Okullarda yaşanan mobing olayları vs. yadsınamaz bir gerçek. Fakat okuldaki çileler, özel sektörde yaşanan oyunların yanında solda sıfır kalır. Sözleşmeli de olsa akademide kendinize belirli süre de olsa yer edinmiş olacaksınız. Önemli olan o camiaya girmek. Daha sonrasını getirirsiniz zaten...

Burada soru akademik kariyer mi iş kariyeri olmalı. Akademik kariyer yapmayı tüm olumlu-olumsuz yönleriyle istiyor ve akademik çalışma hayatınızın bir parçası olacak sorusuna evet diyorsanız araştırma görevlisi olun. Maaş vs. gibi yönlerden düşünüyorsanız hayatınızı uzun vadeli bir kariyer planı ile planlamak istiyorsanız biraz şüpheli. Birincisi kadro 50 d ve yeni düzenlemeler nedeniyle şu an görev yapan araştırma görevlileri bile önlerini göremiyor. 50 d kadrosu lisansüstü eğitim süresince var. Eğer başka bir kadro bulamazsanız lisansüstü eğitim bittiğinde ilişik kesilecektir. Özel sektörde ise şu an düşük almakla birlikte yıllar içinde aldığınız ücret akademisyen ücretlerinin üzerine çıkacaktır. artı ve eksileri buna göre değerlendirin derim.

elkmuh46

Öğrenci
Bir mühendis olarak olaya başka bir açıdan bakıyorum.Maalesef ülkemizde mühendislik yok denecek kadar az yerde yapılıyor.Orta ve alt sınıf işletmelerde formaliteden mühendis çalıştırılıyor.Daha da kötüsü mühendislerin pek bir kıymeti yok.Bütün bunların yanında mühendislik adına çoğu işletmede bir adım ileri gidemiyoruz.Yeni birşeyler üretemedikçe maalesef mühendis de olamıyoruz.Bütün bu sıkıntıları çeken birisi olarak eğer kariyer anlamında sizin de kaygılarınız varsa kesinlikle akademik yolu öneririm çünkü en azından orda bir şansınız var.Ar-ge çalışmalarında bulunarak kendinizi geliştirip üst seviye bir mühendis olabilirsiniz.son olarak maaş olayını da şöyle izah edeyim özelde ömür boyu patronu zengin edersiniz.sonuçta maaşlı bir çalışansınız fakat akademide üretime müsait bir çalışma yapabilirseniz o zaman o patron siz olabilirsiniz ve kazanacağınız parayı tahayyül edemezsiniz(kendi işinizi yaparsanız özelde de başarılabilir akademinin + yönü devlet,kosgeb,tübitak destekli olması).bir mühendis olarak size gönülden başarılar.