Özel Sektörden Akademisyenliğe Geçiş

erenk

Öğrenci
Merhabalar,

Birçok arkadaşında yaşayabileceği bir durumdayım ve çözmem gereken bir durum var. Şu anda özel bir şirkette 4 yıllık bir çalışan olarak çalışmaktayım ve bir akademik kadroya atanmaya hak kazandım. Merak ettiklerim:

1. Normalde, iş kanununa göre, istifamı verdikten sonra işverenimin beni 8 hafta tutmaya hakkı var ve tutmak isteyecektir. Ancak, üniversite bana başlama tebligatını yaptıktan sonra sadece 15 günüm olacak. Bir arkadaşımdan, "özelden devlete geçerken bu 8 hafta kuralının geçersiz olduğunu" duymuştum. Böyle bir tecrübe yaşayan oldu mu acaba?

2. Özel şirkette geçirdiğim 4 yıllık çalışmam atandığım bölümle alakalı. Bu durumda, bu dört yılı kadro derecesine saydırabilir miyim?

Çok teşekkür ederim.

shoutout

Öğrenci
Merhaba,

Öncelikle şirketle konuşup anlaşmaya çalışabilirsin diye düşünüyorum.

Onun dışında ise belgeleri teslim ettikten sonra ortalama 2 aylık güvenlik soruşturması geçireceğin için aslında belgeleri teslim ettiğinde resmi bir başlangıç yapmıyorsun üniversiteye. Bu sebeple şimdi belgelerini verirsin güvenlik soruşturması esnasında da işyerindeki ihbar süreni tamamlarsın, ki iyi aslında para da kazanmış olursun o süre boyunca. Sonrasında da üniversitedeki işine geçersin.

Bence en mantıklısı bu.

Kolay gelsin.

erenk

Öğrenci
Hocam cevabınız için teşekkür ederim.

Güvenlik soruşturmasının yaklaşık 2 ay sürdüğünü bende duydum. Ancak, her ne kadar kendime ve geçmişime tam güvensemde, burası Türkiye diyerekten, üniversiteden " şu tarihte başlayın" (15 gün içinde) bildirimini almadan istifamı vermek istemiyorum. Bu noktada çözüm önerilerine ihtiyaç duyuyorum.

A

Akademik Forum

Guest
2. Soru çalıştığınız alanın atandığınız alanla aynı olup olmamasının bir alakası yok. Şu an SGKya tabisiniz.Hizmet birleştirmesi yapacaksınız ancak bu emekliliğinize sayılacak kıdeme sayılmayacak.

A

Akademik Forum

Guest
hocam merhaba bende aynı durumdayım. unıv e kadroya atanacagım evrakları verdım guvenlık sorusturması olucak dedı unıv. ve en az 1.5 2 ay surer dedı. bende suan ozel sektorde calısıyorum. bana fınansal olarak katkı da saglıyor. subat sonu ıstıfa etmek ıstıyorum ama ya olmazsa kadro dıye de dusunmuyor degılım hem ısımden hem kadromdan olmak ıstemıyorum. cok karısıgım.

Hocam cevabınız için teşekkür ederim.

Güvenlik soruşturmasının yaklaşık 2 ay sürdüğünü bende duydum. Ancak, her ne kadar kendime ve geçmişime tam güvensemde, burası Türkiye diyerekten, üniversiteden " şu tarihte başlayın" (15 gün içinde) bildirimini almadan istifamı vermek istemiyorum. Bu noktada çözüm önerilerine ihtiyaç duyuyorum.

eczak

Yardımcı Editör
hocam merhaba bende aynı durumdayım. unıv e kadroya atanacagım evrakları verdım guvenlık sorusturması olucak dedı unıv. ve en az 1.5 2 ay surer dedı. bende suan ozel sektorde calısıyorum. bana fınansal olarak katkı da saglıyor. subat sonu ıstıfa etmek ıstıyorum ama ya olmazsa kadro dıye de dusunmuyor degılım hem ısımden hem kadromdan olmak ıstemıyorum. cok karısıgım.

En güzeli atancağınızın kesinleştiği zaman istifa etmeniz bence. En fazla ihbar tazminatını verir kuruma geçiş yaparsınız. Garanti olmuş olur.

C

ConfusedMisafir

Guest
Benzer durum

Merhaba, ben de şu anda benzer bir durumdayım. Özel üniversitede araştırma görevlisiyim ve devlet üniversitesine araştırma görevlisi olarak geçme olasılığım var. Sınav için çağrıldım ve çok sayıda kişi alınacak, sıralamada büyük bir değişim olmazsa girebileceğimi düşünüyorum. Gergin bir süreç olabileceğini tahmin ediyorum ve bir çözüm yolu bulmaya çalışıyorum. Yukarıda yazıldığı gibi, güvenlik soruşturmasını geçeceğimi düşünüyorum ama tamamlanma süresi değişebiliyor ve olumlu sonuç gelmeden istifa etmeyi riskli buluyorum. Bize daha geçen ay geriye dönük bir sözleşme imzalatıldı, soruşturma olumlu sonuçlanırsa da 15 gün içerisinde işe başlanılması gerekiyormuş (farklı şehirde olduğum için). Sözleşmemizde tazminat gibi bir madde yok, ama ihbar süresi 6 hafta. Çalışmakta olduğum üniversite bu çelişkili durumu bana karşı kullanıp istifamı engelleyebilirler diye korkuyorum. Özellikle bahar ders dönemi tam bitmeden devlet soruşturması tamamlanırsa ve atanma hakkı kazanırsam bana karşı bir engelleme yapılabilir mi, benzer durumu yaşamış olan var mıdır?

zdenka

Öğrenci
Merhaba, ben de şu anda benzer bir durumdayım. Özel üniversitede araştırma görevlisiyim ve devlet üniversitesine araştırma görevlisi olarak geçme olasılığım var. Sınav için çağrıldım ve çok sayıda kişi alınacak, sıralamada büyük bir değişim olmazsa girebileceğimi düşünüyorum. Gergin bir süreç olabileceğini tahmin ediyorum ve bir çözüm yolu bulmaya çalışıyorum. Yukarıda yazıldığı gibi, güvenlik soruşturmasını geçeceğimi düşünüyorum ama tamamlanma süresi değişebiliyor ve olumlu sonuç gelmeden istifa etmeyi riskli buluyorum. Bize daha geçen ay geriye dönük bir sözleşme imzalatıldı, soruşturma olumlu sonuçlanırsa da 15 gün içerisinde işe başlanılması gerekiyormuş (farklı şehirde olduğum için). Sözleşmemizde tazminat gibi bir madde yok, ama ihbar süresi 6 hafta. Çalışmakta olduğum üniversite bu çelişkili durumu bana karşı kullanıp istifamı engelleyebilirler diye korkuyorum. Özellikle bahar ders dönemi tam bitmeden devlet soruşturması tamamlanırsa ve atanma hakkı kazanırsam bana karşı bir engelleme yapılabilir mi, benzer durumu yaşamış olan var mıdır?

Engelleme gibi bir durum söz konusu değil, tazminatınızı verir çıkarsınız en kötü ihtimalle. Eğer sözleşmeniz süresizse, sözleşmede geçmese bile kurumda çalışma zamanınıza göre bir ihbar süreniz olur (6 ay-1.5 yıl için 4 hafta vb). Kurumla ilişkinize göre bu parayı size ödetmeyedebilirler, ama ödetme hakları var. Tabii sözleşmeniz süreliyse başka durumlar ve başka meblağlar söz konusu olur.

C

ConfusedMisafir

Guest
tazminat durumu

Engelleme gibi bir durum söz konusu değil, tazminatınızı verir çıkarsınız en kötü ihtimalle. Eğer sözleşmeniz süresizse, sözleşmede geçmese bile kurumda çalışma zamanınıza göre bir ihbar süreniz olur (6 ay-1.5 yıl için 4 hafta vb). Kurumla ilişkinize göre bu parayı size ödetmeyedebilirler, ama ödetme hakları var. Tabii sözleşmeniz süreliyse başka durumlar ve başka meblağlar söz konusu olur.

Sözleşmem Eylül 2019'a kadar imzalatıldı. Sözleşmede benim üniversiteden tazminat talep edemeyeceğim belirtilmişti. Üniversitede ilgili birimi sözleşme bitiminden önce işi bırakmak istediğimi söylemek için telefonla aradığımda işten çıkmam ile ilgili bir sıkıntı olmayacağını, istediğim anda bırakabileceğimi ve yine de sözleşmeyi imzalamaya gelmem gerektiğini söylediler. Sözleşmeyi imzaladıktan sonra ise "Ek olarak 6 haftalık ihbar süresi var, onu da belirtelim" diye bilgi verdiler. Bahar ders dönemi mayısta bitecek, güvenlik soruşturma belgelerini de martta teslim edeceğime göre en erken mayıs ayında biter diye düşündüm, ben de okulu zor durumda bırakmayıp dönemi bitirmeyi tercih ederim ama şartlar çok kötü olduğu için devlete geçmek istiyorum, dönem bitmeden önce atamam yapılır ise de umarım bir sorun yaşamam.