Değerli akademisyenler ve akademisyen adayları,
Cari alım yapan devlet üniversitelerinde veya ÖYP sisteminde atanman şansı bulamamış arkadaşların vakıf üniversitelerinde iş bulmak için çabaladığı hepimizin malumudur. Akademik personel alımları sonrası iş bulmak ve kariyer hedefleyen arkadaşları adeta ellerini ovuşturarak bekleyen vakıf üniversiteleri, büyük bir hukuksuzluğa yol açan ana yönetmelikleri çerçevesinde hazırlanan sözleşmelerin dikkatle incelenmesi gerekmektedir. Biz vakıf üniversitesi öğretim görevlileri veya okutmanları görev ve sorumluluk ayrıca âözlük haklarıâ bakımından 2914 sayılı YÖK personel kanununa tabiyiz. Sadece âücretâ bakımından 4857 sayılı iş kanununa bağlı çalışmaktayız. Bu konuda 2011 yılında alınmış Danıştay kararı mevcuttur. Aşağıda bu konularla ilgili linkleri ve gerekli bilgileri paylaştım.
Bu kapsamda tüm bunlara rağmen bizi akademik personelden saymayarak, gece derslerini bile fazla mesaiden göstererek denkleştirme uygulamasını zorunlu kılan; bizleri her yönden çaresiz bırakacak kadar sömürme zihniyetindeki vakıf üniversiteleri mevcuttur.
Siz değerli arkadaşlarımdan ricam önüne koyulan sözleşmeleri lütfen madde madde okuyunuz, varsa imkânınız bir avukata danışınız.
Saygı ve sevgilerimle...
High Education - Yükseköğretim Kurulu
konu ile ilgili güzel bir yazı;
Adana Fikir Platformu
Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği Madde 23: - Öğretim elemanlarının seçimi, değerlendirilmesi, seçilenlerin uygun görülen akademik unvanlarla görevlendirilmeleri ve yükseltilmeleri yürürlükteki kanun ve yönetmelik hükümlerine uyularak vakıf yükseköğretim kurumunun yetkili akademik organlarınca yapılır. Öğretim elemanlarının atamalarında, devlet yükseköğretim kurumlarındaki atamalarda aranan şartlara ilaveten vakıf yükseköğretim kurumunun akademik yönden gerekli gördüğü şartlar da aranabilir. Vakıf meslek yüksekokullarında özellikle uygulamalı derslerde görevlendirilecek öğretim elemanlarının atanmasında çalışma deneyimine sahip olması gözetilir. Vakıf yükseköğretim kurumlarında görev alacak olan akademik ve idari personelin çalışma esasları 2547 sayılı Kanunda devlet üniversiteleri için öngörülen hükümlere tabidir.
(Danıştay 8. Dairesinin Karar No 2011/2451) Bu personele aylık bakımdan ise 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri uygulanır.
2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun Madde-11âe göre; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Genel Kurulunun 16.09.2005 tarihli Toplantısında belirlenen âDers Yükü Tespitinde ve Ek Ders Ücreti Ödemelerinde Uyulacak Esaslarâ doğrultusunda uygulama birliğinin sağlanması için aşağıdaki açıklamaların yapılmasına gerek görülmüştür.
Maaş karşılığı haftalık ders yükü, öğretim üyeleri için 10 saat, öğretim görevlileri ve okutmanlar için 12 saattir. Öğretim elemanları, haftalık ders yükünün dışında gerek kadrosunun bulunduğu, gerekse diğer yükseköğretim kurumlarında, güz ve bahar yarıyıllarında mecburi ve isteğe bağlı olarak, ek ders ücreti ödenmek kaydıyla ders verebilir. Mecburi ve isteğe bağlı dersler ile diğer faaliyetler için haftalık ders programında yer