faydalı bilgiler (dikkat: öznel yargılar (da) içermektedir)
MERHABA;
valla ben koç üni , sabancı ve bilkente biraz ilgi duyuyorum. toefl dan biraz iyi puan alabilirm düşüncesiyle.
ayrıca geniş çaplı ve dissiplinlerarası henüz indexlenmemiş bilimsel çalışmalarımla kabul alabileceğimi düşünüyorum. yine de değmeyeceğini düşündüğümden tümden bu ülkeden gitmek istiyorum açıkçası.
neyse dağılmasın.
koç üniversitesi ön şartları ve koşulları sayfasında açıklamıştır. sabancıda yalnızca önşartları görebildim henüz. ancak letişim e-mail cevaplandırlıyor ,bilkent de aynı durumda ancak son ikisindede burs a ekstradan ne gibi avantajlar var bilmiyorum. koç güzel bir konaklama imkanı da sunuyor du sanıırm , bilkentte bu zaten vardı (lisanstan biliyorum) (ben bu okulun saygın olduğunu düşünüyorum aslında , lisede hep sempatim vardı) yalnız genelen bu konuda hakkaten dediğiniz gibi hiç bir açıklama yapmayan okullar var. üstelik mesela beykent üni o zamanlar sayfasında tam burslu program yoktur dediği halde , arkadasım gitmiş ve böyle bir söz almış kendilerinden ilginç.bir diğer arkadasım okulda öğretmendi kadrolu.tezim bitti tebliğe gidiyorum dedi (yeni tanışmıştım) nerde yapıyosun dedim fsm dedi.. hımm nasıl oldu felan konuştuk biraz yani bu okulun sayfasına hiç bakmadım ancak kendisi şunları söyledi : program burslu (ücret yok) buna ilaveten her ay 1500 tl burs alıyırum dedi.
ÖNERİLER
1)sayfalarında bu tarz bilgileri açıklamayan okulların kalitesiz olduğunu düşünüyorum, sonra sizi sıkıntıya da sokabilirler.dahası mülakat esnasında nelerin konuşulduğu da belli değil yada kapalı kapılar ardında tanımlanmamış muhakeme yapılması taraftarı değilim. yani şartları açık olmayan yada sonradan değiştirlebilen bir belgeye imza atmamanız yada başvuruda bulunmamanızı önermekteyim.tabii takdir sizindir.
2)kaliteli bir okula başvuracaksanız ben falanca okulu 1.likle bitirdim demeniz tek başına size kabaca %10 üzerinde bir avantaj sağlamaz, zaten okul kaliteli ise mutlaka size alanla ilgili sorular yöneltecektir. mesela tezli mülakatında ben okulumu 72 ile bitirdim yani okuluna göre iyiydi tabi (iü) ,ama sorulan 10 sorunun 9 unun tam doğru cevapladığım için ,o ara puanlarım düşük olduğu halde sonradan oranın mülakattaki o üç hocanın da hocası olduğunu öğrendiğim ve şu an tez danışmanım olan kişi bana iltifat etti.sonuç: mülakatta en yüksek puanı alabilmiştim. yani alanınızla ilgili belli bir donanımın üzerinde bilgi birikiminizin var olduğundan da emin olunuz.çünkü başka okullardan gelen bazı arkadaslar 3.5 ortalama olduğu halde sorular zor geldi. tabi moralinizi bozmayayım , çünkü ne kadar iyi olsanız olun özellikle formel bi bilim alanında iseniz ,cevaplandıramayacağınız sorularla da başbaşa kalmanız ihtimal dahilinde.
((bir ekleme bu dediğim okullarınçoğu (hem özel hem devlet) toefl puanı istemekteler alt sınır ibt için :80))
3)lisanstan alanınızla ilgili yeterli olmanız da size %35 üstü bir getiri sağlamayabilir. çünkü kaliteli okula başvuracaksınız. boğaziçi ve odtü ve galatasaray devlet okulu olduğu halşde de bunlardan biridir. sizi kabaca yüzde 50 ye götürecek olan şey de emin olun benim kanaatime göre kısaca "bize biraz kendinizden bahseder misiniz" ile tarif edilen profiliniz.bunu bana yazılı sorsalar öyle bi kullanırım ki , muhtemelen en iyi bir prof.dr. hocanın bana referans hazırlamasına tercih ederim. mantıklı ve tutarlı (gerçeküstü olmayan) cümleler kurmalısınız.alandışı başvurularda bu sorunun size (sözlü-yazılı her türlü) sorulacak bir soru olduğundan emin olabilirsiniz.
4) biz sizi neden seçelim.. yada neden sizi seçelim kısmı bu aslında üstekinin devamı eğer yapmış olduğunuz bilimsel bi çalışma varsa anlatın yapılmış olanları inceleyin,ve ne yaptığnızı mukayese edin,zaten çok buyuk şeyler yapmanız muhtemelen beklenmez.önce bilim hemen ilerlemez sonra kimse doğar doğmaz süper zeka değildir ama ne yaptınız?) bilimsel çalışmaları veya hiçyoktan planınızı anlatın. evet kaliteli bir okulun buna önem vereceğini ,kaliteli ise %50 ye yakın ağırlık vermesi gerektiğini düşünüyorum.
son kısımlar : yukarıda zikrettiğim üç okul sanıırm recomendation istiyor. sabancı ve boğaziçi ile yaptığım (e-mail) görüşmelerde ,boun : recomendation olmalı ,ama mülakatta hazır değilse sizi bu sebepten elemiyoruz , sabancı ise : recommendation yok ise başvuru yapılamaz dedi.
başarılar ve mutluluklar diliyorum.