OHAL sürecinde üniversite değişikliği

Tuvuk

Öğrenci
İyi akşamlar. Bir sorum olacak yalnız biraz araştırdım, tam olarak durumumu ifade eden bir başlık veya net bir cevap bulamadım. Gözden kaçırdıysam kusura bakmayın.
Ben şu an bir devlet üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalışıyorum, başka bir devlet üniversitesinde öğretim görevlisi kadrosunu kazandım. Malum OHAL süreci, OHAL'de istifa durumunu kendi kurumum, YÖK, Devlet Personel Başkanlığı ve kazandığım üniversiteye sordum ve en doğru cevabı Devlet Personel Başkanlığından aldım, OHAL'de akademik personel istifası sıkıntı yaratmıyor. Ancak benim şu an görev yaptığım kurum biraz ters, burayı kazanan öğretim görevlilerinin kendi kurumlarından istifa ile geçişlerini kabul etmediği için göreve başlayamayanlar oldu. Benzer şekilde benimde kazandığım üniversiteye geçişim için muvafakat talebimi reddetti, yetmezmiş gibi istifamı kabul etmeyeceklerini sözlü beyan ettiler, güvenlik soruşturmam bitmediği için daha istifamı vermedim. Rektörün istifa talebini reddetme hakkı ile ilgili net bir bilgiye ulaşamıyorum, kendi kurumum rektörün ilk istifayı reddedebileceğini en erken 1 ay sonra 2. istifa talebimi verebileceğimi ve 2. istifa talebini kabul etmek zorunda olduğunu söyledi.
-birinci sorum: rektörün istifayı reddetme hakkı var mıdır?
bir diğer soruma geçmeden o durumu da şöyle özetleyeyim; kendi kurumum buradan ancak müstafi duruma düşerek ayrılabileceğimi söylüyor. Ancak bu durumda kaygılıyım, malum OHAL'de istifa bile kaygı verici bir durumken müstafi duruma düşmenin hem sonuçlarnı hemde başlangıç yapacağım kurum tarafından nasıl karşılanacağını kestiremiyorum. Kazandığım kurum bana müstafi duruma düşüp gelmemin sakıncası olmadığını söylüyor ama "hele bi güvenlik soruşturmanız sonuçlansın" dediği için güven de vermiyor.
-ikinci sorum: müstafi duruma düşerek yeni üniversiteye başvurmamda yasal olarak bir sakınca var mıdır? müstafi duruma düştükten sonra ortada kalır mıyım?
sabırla okuyup cevaplandırdığınız için teşekkürler

A

Akademik Forum

Guest
hocam merhabalar. öncelikle istifayı kabul etmeme gibi bir haklarının olduğunu biliyorum. bir de size bir şey sormak istedim. muvafakat öncesi öteki kurumda güvenlik soruşturmasının bitmesi mi gerekiyor? ilk defa atanan birisi için olduğu gibi mi işliyor süreç?

Tuvuk

Öğrenci
yok, muvafakatla güvenlik soruşturması bağımsız işliyor. Bana söylendiğine göre, kurumun insiyatifine göre, muvafakat onaylanırsa güvenlik soruşturması bitmeden yeni kurumda başlayabiliyorsun, güvenlik soruşturması devam ediyor. ama muvafakat onaylanmazsa istifa ile geçiş olacağı için ilk atama gibi güvenlik soruşturmasını bekliyorsun. Bana söylenen böyle.

A

Akademik Forum

Guest
Bu soruya aylardır ben de cevap arıyorum. ohal yetkileriyle 50/d ye mahkum edildim kazandığım 33/a kadroya gidemiyorum. Burada bizi köle gibi ellerinde tutma yetkileri var mı gerçekten bir bilen yok mu acaba?

A

Akademik Forum

Guest
Bir tanıdığı bildiği olan, bize bu işin hukuki yolunu öğretebilecek kimse yok mu acaba? muvafakat veremem istifa edip git diyen rektör istifamı reddetti. Sözüne güvenerek evimi taşıdım. Eşim başka şehirde ben ise görev yaptığım okulda odamda sandalyede yatıp kalkıyorum. Aylardır uğraşıyoruz 2. istifayı da verdim ancak rektör inatla seni göndermeyeceğim diyor. İstifa bizim yasal hakkımız değil mi bizi böyle pasaportu elinden alınmış turist gibi köle misali buraya bağlayabilirler mi? noter kanalıyla istifamı ihtar olarak verip görev yerimi terk etsem başıma bir iş açılır mı bilen kimse yok mu acaba?

sgunay

Öğrenci
Aynı sorun bende de var evimi taşıdım . Otel otel dolşıyorum. Bu sorunu sonuçlanan varsa nasıl olduğunu söyleyebilirmisiniz.

Tuvuk

Öğrenci
Çok özür dilerim sürekli kontrol etmeyince soruları görmedim. Bizim üniversite bana ya müstafi ol ya 2. istifayı bekle dedi. ilk istifayı veriyorsunuz, 30 gün içerisinde çalışmaya devam ediyorsunuz, bu sürede 2. istifayı veremiyorsunuz, süre dolar dolmaz 2. istifayı veriyorsunuz ve bunu kabul etmek zorunda kalıyorlarmış. Cumhurbaşkan'ının veto yetkisine benzeyen bir durum var. Ben bu yolla ayrıldım. Müstafi durumu için Devlet Personel Başkanlığı'nı arayıp akademik birimle görüştüm, ohalde müstafi olmanın akademisyenlere etkisi olmadığını söyledi ancak üniversiteleri biliyorsunuz, karşı üniversite istemezse başka bahane bulup almayabiliyor. Yani olay geçeceğiniz üniversitenin neyi kabul edip etmediğine bağlı, kadronuzu bekletirlerse en sağlıklısı 2. istifa yöntemi, bekletmezler ise müstafi kabul edip etmeyecekleri önemli. 2 türlü de sıkıntı yaparlarsa, 2. istifa yöntemini farklı şekilde uygulayarak aşabilirsiniz. O da şöyle, size başlamanız gerektiğini tebliğ ettikten sonra yasal olarak 15 gün içerisinde başlamanız gerek, bu süreçde rapor alırsanız rapor süreniz kadar bu süre uzuyor diye okudum biyerlerde ama ihtiyacım kalmadığı aslını astarını sorgulamadım. Umarım ihtiyacınız olmaz ama en kötü ihtimalle 3. yöntem uygulanabilir bir yöntemse sizin probleminizi çözecektir. Kolay gelsin

eczak

Yardımcı Editör
Çok özür dilerim sürekli kontrol etmeyince soruları görmedim. Bizim üniversite bana ya müstafi ol ya 2. istifayı bekle dedi. ilk istifayı veriyorsunuz, 30 gün içerisinde çalışmaya devam ediyorsunuz, bu sürede 2. istifayı veremiyorsunuz, süre dolar dolmaz 2. istifayı veriyorsunuz ve bunu kabul etmek zorunda kalıyorlarmış. Cumhurbaşkan'ının veto yetkisine benzeyen bir durum var. Ben bu yolla ayrıldım. Müstafi durumu için Devlet Personel Başkanlığı'nı arayıp akademik birimle görüştüm, ohalde müstafi olmanın akademisyenlere etkisi olmadığını söyledi ancak üniversiteleri biliyorsunuz, karşı üniversite istemezse başka bahane bulup almayabiliyor. Yani olay geçeceğiniz üniversitenin neyi kabul edip etmediğine bağlı, kadronuzu bekletirlerse en sağlıklısı 2. istifa yöntemi, bekletmezler ise müstafi kabul edip etmeyecekleri önemli. 2 türlü de sıkıntı yaparlarsa, 2. istifa yöntemini farklı şekilde uygulayarak aşabilirsiniz. O da şöyle, size başlamanız gerektiğini tebliğ ettikten sonra yasal olarak 15 gün içerisinde başlamanız gerek, bu süreçde rapor alırsanız rapor süreniz kadar bu süre uzuyor diye okudum biyerlerde ama ihtiyacım kalmadığı aslını astarını sorgulamadım. Umarım ihtiyacınız olmaz ama en kötü ihtimalle 3. yöntem uygulanabilir bir yöntemse sizin probleminizi çözecektir. Kolay gelsin

bende benzer süreçlerden geçiyorum hocam kolay gelsin. İstifam kabul edilmiş yarın kadro boşaltma ile ilgili yazıyı alacağım. Uzman kadrosu kazandığım üniversitede 35. madde ile görevliyim. Aslen istifayı kadroumun olduğu üniversiteye vermiştim orası kadro boşaltıyor. görevlendirildiğim üniversite beni beni doğrudan enstitüden fakülte kadrosuna geçirseler vakit kaybetmeyeceğim ama sanırım önce ilişiğimi kesip sonra güvenlik soruşturmasına başlarlar öyle değil mi?

kitty1

Öğrenci
Hocam bilgilendirmeleriniz için teşekkürler. Benim merak ettiğim, istifa ettikten sonra yeni üniversitenize geçmek ne kadar sürdü? Tekrar güvenlik soruşturması yaptılar mı? Çünkü soruşturmalar 2-3 ay sürüyor ve bu sürede işsiz bekliyorsunuz diye biliyorum.

Tuvuk

Öğrenci
-Güvenlik soruşturması siz kazandığınız üniversiteye evraklarınızı teslim ettiğiniz andan itibaren başlıyor, güvenlik soruşturması başlaması için ilişik kesmiş olmanıza gerek yok.(eczak)
-kitty işsiz beklemenize gerek yok, eczak'a söylediğim gibi siz ilişik kesmeden önce kazandığınız üniversiteye evrak teslim ederken güvenlik soruşturması evraklarınızı da veriyorsunuz ve güvenlik soruşturması süreci hemen başlıyor. muvafakat alsanız da istifa etmek zorunda kalsanız da güvenlik soruşturması yapılıyor ama muvafakat onaylanırsa, kazandığınız üniversiteye başlıyorsunuz ve siz çalışırken güvenlik soruşturması devam ediyor ama istifa etmek zorunda kalırsanız güvenlik soruşturması sonuçlanmadan başlatmıyorlar. istifa zamanlamanızı güvenlik soruşturması sonuçlanmak üzereyken ya da sonuçlandıktan sonra yaparsanız işsiz beklemek zorunda kalmazsınız. Ben emniyetten sık sık bilgi aldım güvenlik soruşturması ile ilgili, bu sayede hiç işsiz beklemek zorunda kalmadan hemen kazandığım üniversitede işe başladım.

eczak

Yardımcı Editör
-Güvenlik soruşturması siz kazandığınız üniversiteye evraklarınızı teslim ettiğiniz andan itibaren başlıyor, güvenlik soruşturması başlaması için ilişik kesmiş olmanıza gerek yok.(eczak)
-kitty işsiz beklemenize gerek yok, eczak'a söylediğim gibi siz ilişik kesmeden önce kazandığınız üniversiteye evrak teslim ederken güvenlik soruşturması evraklarınızı da veriyorsunuz ve güvenlik soruşturması süreci hemen başlıyor. muvafakat alsanız da istifa etmek zorunda kalsanız da güvenlik soruşturması yapılıyor ama muvafakat onaylanırsa, kazandığınız üniversiteye başlıyorsunuz ve siz çalışırken güvenlik soruşturması devam ediyor ama istifa etmek zorunda kalırsanız güvenlik soruşturması sonuçlanmadan başlatmıyorlar. istifa zamanlamanızı güvenlik soruşturması sonuçlanmak üzereyken ya da sonuçlandıktan sonra yaparsanız işsiz beklemek zorunda kalmazsınız. Ben emniyetten sık sık bilgi aldım güvenlik soruşturması ile ilgili, bu sayede hiç işsiz beklemek zorunda kalmadan hemen kazandığım üniversitede işe başladım.

Hocam bu konuda yök personel ile de kendi üniversitemin personeli ile de görüştüm. Emniyetten görüş alınmış. Çalışırken yapılan güvenlik soruşturması, açıktan atamadan önce yapılan yerine geçemezmiş. Bu nedenle ilişiğinizi kesmeden güvenlik soruşturması başlatılamıyormuş.
Bu konuda epey uğraştım. Zaten 5.5 senedir aynı üniversitede çalışıyorum. Şimdi arş görden uzman kadrosuna geçiyorum sadece ama diğer üniversite muvafakat vermediği için istifa ederek yapıyorum bunu. İlişiğim kesilmeden güvenlik soruşturmasına başlamadılar. Devam et bir yandan yapalım veya sen kadroyu kazandın her şeyin tamam atayalım başlatalım demediler. Bende şimdi istifa etmiş ve güvenlik soruşturması sürecini beklemeye başlamış oldum.
Tabii benim yaşadığım süreç bu şekilde, maalesef bazı şeyler standart bir prosedür ile uygulanmıyor. Herkes kafasına esen şekilde yapabiliyor anladığım kadarıyla. Ama bu konuda arada işsiz sürem olmaması için çok uğraştığımı söyleyebilirim. Olmadı maalesef bir kaç ay sabredeceğim.

Bu arada uzman kadrosunu kazandığım tarihten çok sonra istifa ettim. arada muvafakat denedim çünkü ve kazanır kazanmaz güvenlik soruşturması evrağını vermiştim ona rağmen başlatmamışlardı. O zaman başlatsalar şimdiye bitmişti ama olmuyormuş.

Valla 1 senedir yaşadıklarımı yazsam kitap olur.
Özet olarak öğrendiğim şey şu oldu: Örneğin ortada yaşanan süreç ile ilgili bir durum var. Eğer bu durum sizin lehinize olabilecek iyi bir durumsa, maksimum uzatarak ve kötü hale getirilerek, zorlaştırılarak bu durum geçiliyor. Mümkünse bu iyi durum görmezden geliniyor es geçiliyor. Eğer bu durum sizin aleyhinize bir durumsa anında işlemeye başlıyor, herkes bu durumun imkansız olduğundan bahsediyor, daha kötü hale getiriliyor ve karşınıza bir kaç farklı açıdan tekrar tekrar geliyor.
Kimi zaman okyanusta yüzüyorsunuz, derede boğuluyorsunuz. Bürokrasi bir dağ gibi. 30-40 tane idari personele bağlı oluyor durumunuz herkes ayrı bir kafa. Aynı olay, kanun hukuk bir yana herkes kendine göre yorumluyor. Sorumluluk veya insiyatif desen kimse mümkün değil almıyor.
Gerçekten forumda yaşanılan tüm olayları, beklenen tüm süreçleri okumaya çalışıyorum. Bazılarına ağzım açık kalıyor. Herkesi anlıyorum Allah herkese sabır ve güç versin. Son birkaç aydır akademik faaliyetlerim bile azaldı. Zirve noktama yaklaşırken kar kış tipiye dönüştü ve tekrar biraz alçağa inerek kamp kurdum gibi hissediyorum.
İnşallah akademik camiadaki herkes bir gün mutlu huzurlu olur.

Son düzenleme:

Tuvuk

Öğrenci
Kötü olmuş eczak hocam, ben de istifa ile geçmeme rağmen bende istifa etmeden süreç başlamıştı, hatta şu an başka bir arkadaşım aynı süreçten geçiyor, onun da istifa etmeden güvenlik soruşturması başladı. Maalesef beklemenize gerek olmamasına rağmen sizi maaşsız bekletiyorlar ve maalesef söylediğiniz gibi üniversitelerde standart uygulama yapılmıyor. YÖK'te size hiçbir şey söylemeyip sizi üniversitenize yönlendiriyor. Bu durumda sizin güvenlik soruşturmasını hızlandırmaktan başka çareniz yok, bence süreci yakından takip edin çünkü önceden açılmış dosyanız varsa, siz haklı bile olsanız dosyanın açılmış olduğu ilin adliyesinden dosya sonucu talep ediyorlar, süreç çok uzuyor. Benim telefonum çalındığı için dosya açılmıştı bunun için bile güvenlik soruşturması süreci 1 ay uzadı, eğer ben müdahale etmeseydim daha da uzayacaktı çünkü emniyetin dosya sonucu talebinden il adliyesinin haberi yoktu. Umarım böyle bir durum olmaz, uzun lafın kısası güvenlik soruşturması sürecini yakından takip etmeye çalışın, süreç gereksiz yere uzamasın. iyi akşamlar

eczak

Yardımcı Editör
Kötü olmuş eczak hocam, ben de istifa ile geçmeme rağmen bende istifa etmeden süreç başlamıştı, hatta şu an başka bir arkadaşım aynı süreçten geçiyor, onun da istifa etmeden güvenlik soruşturması başladı. Maalesef beklemenize gerek olmamasına rağmen sizi maaşsız bekletiyorlar ve maalesef söylediğiniz gibi üniversitelerde standart uygulama yapılmıyor. YÖK'te size hiçbir şey söylemeyip sizi üniversitenize yönlendiriyor. Bu durumda sizin güvenlik soruşturmasını hızlandırmaktan başka çareniz yok, bence süreci yakından takip edin çünkü önceden açılmış dosyanız varsa, siz haklı bile olsanız dosyanın açılmış olduğu ilin adliyesinden dosya sonucu talep ediyorlar, süreç çok uzuyor. Benim telefonum çalındığı için dosya açılmıştı bunun için bile güvenlik soruşturması süreci 1 ay uzadı, eğer ben müdahale etmeseydim daha da uzayacaktı çünkü emniyetin dosya sonucu talebinden il adliyesinin haberi yoktu. Umarım böyle bir durum olmaz, uzun lafın kısası güvenlik soruşturması sürecini yakından takip etmeye çalışın, süreç gereksiz yere uzamasın. iyi akşamlar

hocam yanıtınız için teşekkürler. bildiğim kadarıyla bugün gönderdi üniversitem valiliğe. en yakın şekilde nasıl takip edebilirim. İnternetten baktığım kadarıyla ilçe emniyet müdürlüğü veya mahalle karakolu olarak yazılmış ama doğru mudur? Belki arada bir gidip süreç ile ilgili bilgi alırım. Hızlandırabileceğim bir yöntem var mı bildiğiniz? Elden evrak takibi falan olur mu heralde öyle bir imkan olmaz?

Seraaa

Öğrenci

hocam merhaba ben de bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmaktayken başka bir üniversitede yar. doç. liği kazandım. kazandıktan sonra okul mühaffakiyet vermediği için istifa ettim. istifa edeli 30 günün de geçti. bana olumlu ya da olumsuz hiç bir dönüş yapılmadı. ben bu durumda ne yapmalıyım.

luceyn

Öğrenci
Hocam iki istifayı da kabul etmedikten sonra müstafilik sonucunda soruşturma açan üniversiteler de var. Böylelikle YÖK tarafında akademisyenin tekrar işe dönmesi engellendiği haberini aldık. Böyle bir durumla karşılaşan oldu mu?

eczak

Yardımcı Editör
hocam merhaba ben de bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmaktayken başka bir üniversitede yar. doç. liği kazandım. kazandıktan sonra okul mühaffakiyet vermediği için istifa ettim. istifa edeli 30 günün de geçti. bana olumlu ya da olumsuz hiç bir dönüş yapılmadı. ben bu durumda ne yapmalıyım.

Hocam dilekçenize 30 gün içinde yanıt verilmemesi reddolduğu anlamına geliyor olabilir. Son durumu öğrenip yeniden istifa edin diye düşünüyorum.

Y

yr.doç.dr.

Guest
ohal'de üniv. değişikliği

Merhaba. Hem burada yazılanlardan hem diğer sitelerden araştırdım, fakat olayı anlayamadığım için soruyorum. Damdan düşenin halinden anlayan misali...
Aralık 2017'de doçent oldum. Şuan görevli olduğum devlet üniversitesinde yardımcı doçent kadrosundayım. başka bir devlet üniversitesi doçent kadrosuna davet etti. vazifede olduğum üniversite muvafakat vermezse istifa edip geçebiliyor muyum? süreç nasıl işler, bilgilendirirseniz sevinirim. önceden teşekkürler.