Peki ya YLSY Mantıklı mı?

seraaan

Öğrenci
çoğumuz kazanmış gibi seviniyoruz ama mülakata çağrılan 3 kişiden yalnız birinin yerleşeceğini unutuyoruz. birde bu programla yurtdışına gitmeye hak kazanan arkadaşlarım var. onlarla konuştuğumda programda çok ciddi açıklar olduğunu öğrendim. mesela şuan 2.5 ortalamaya sahip arkadaşlarımız bile başvurabiliyor ama unutulan birşey var, yurdışındaki çoğu iyi üniversite 4 üzerinden en az 3 ortalama istiyo tabi toefl ielts gibi dil puanlarını saymıyorum. birde girilen programdaki üniversite yada kurumun istediği konuda yüksek lisans yada doktora yapıldığını duydum yani daha geniş kapsamlı yada kendi branşınızda değilde ihtiyaç olunan konuda yapılması için zorlanıyormuş. tamam o konuda yapalım desekte yurtdışında her üniversitede o konuda dersler olmayabilir yada olan üniversitelerede bizim dil puanımız okul ortalamamız yetmeyebilir. diyeceğim o ki kazanan arkadaşlar o senetleri imzalarken 2 3 kez düşünsünler. hatta bu programla giden arkadaşlarımız varsa bizi bu platformda aydınlatırlarsa sevinirim. saygılarımla..

sinemaa

Öğrenci
zor ve yorucu süreç aynen. özlük hakları yok.

idealistlik varsa; ekonomik durum iyiyse; başkaca bir sorun yoksa belki evet.

sidneh

Profesör
çoğumuz kazanmış gibi seviniyoruz ama mülakata çağrılan 3 kişiden yalnız birinin yerleşeceğini unutuyoruz. birde bu programla yurtdışına gitmeye hak kazanan arkadaşlarım var. onlarla konuştuğumda programda çok ciddi açıklar olduğunu öğrendim. mesela şuan 2.5 ortalamaya sahip arkadaşlarımız bile başvurabiliyor ama unutulan birşey var, yurdışındaki çoğu iyi üniversite 4 üzerinden en az 3 ortalama istiyo tabi toefl ielts gibi dil puanlarını saymıyorum. birde girilen programdaki üniversite yada kurumun istediği konuda yüksek lisans yada doktora yapıldığını duydum yani daha geniş kapsamlı yada kendi branşınızda değilde ihtiyaç olunan konuda yapılması için zorlanıyormuş. tamam o konuda yapalım desekte yurtdışında her üniversitede o konuda dersler olmayabilir yada olan üniversitelerede bizim dil puanımız okul ortalamamız yetmeyebilir. diyeceğim o ki kazanan arkadaşlar o senetleri imzalarken 2 3 kez düşünsünler. hatta bu programla giden arkadaşlarımız varsa bizi bu platformda aydınlatırlarsa sevinirim. saygılarımla..

Ortalamaniz belki yetmeyebilir evet ama dil sartini saglamaniz icin kurs veriliyor YLSYde.

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

seraaan

Öğrenci
Ortalamaniz belki yetmeyebilir evet ama dil sartini saglamaniz icin kurs veriliyor YLSYde.

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ben mühendislik mezunuyum ve 3.20 ortalamam var. ama yurtdışındaki üniversitelerin alım şartlarını araştırdığımda 90 toefl istiyorlar. 2 prof tan referans mektubu ilets gre gibi sınavlardanda yeterli puanlar. yani gerçekten zor bir süreç. bu programla giden arkadaşım var ve bu burs dahilinde ankarada dil eğitimi aldı türkiyedeki eğitimin çokta verimli olmadığını düşünüyordu. yutdışındaki eğitimden sonra bir üniversiteden kabul aldı ancak meb bu üniversiteyi kabul etmedi. sorunlar yaşadı. sonra ingilterede biyerden kabul alıp istemeyerekte olsa gitmek zorunda kaldı. yani programda aksaklıklar var. meb in istediği üniversitelerden birine girebilmek o kadar kolay değil.

DemirGio

Öğrenci
açıkçası bu foruma üye olmadan önce gayet istekliyken, sayfalar arasında dolaştıkça bu isteğimde körelmeler meydana geldi. ylsy, boşlukların ve eksikliklerin olduğu bir program. tüm bunları göze alarak yola çıkmak gerek. açıkçası biraz araştırdıktan sonra sözlü mülakata gitmemeye sıcak bakmaya başladım.

turabe

Doçent
Gidilecek olan şehre göre değişmekle beraber, aslında nereye giderseniz gidin alacağını burs yeterli gelmeyecektir. Ama bazan arkadaşların projelerde çalışma fırsatı çıkabiliyor bazılarının karşısına. Yine de o kadar bursla yurtdışına çıkmayı başından beri şahsen ben tercih etmedim.

mechanical23

Öğrenci
Gidilecek olan şehre göre değişmekle beraber, aslında nereye giderseniz gidin alacağını burs yeterli gelmeyecektir. Ama bazan arkadaşların projelerde çalışma fırsatı çıkabiliyor bazılarının karşısına. Yine de o kadar bursla yurtdışına çıkmayı başından beri şahsen ben tercih etmedim.

Peki proje bulup ek gelir sağlarsak bursumuzda kesinti olmuyor mu?

mehsaidmet

Öğrenci
Arkadaşlar bu konu hakkındaki genel olarak bildiklerimi ve düşüncelerimi ben de paylaşayım, biraz uzun bir yazı oldu ama belki karar aşamasında yardımcı olur. Negatif ve pozitif yönler olarak ayırıp anlatmaya çalıştım. Benim tespit edebildiğim kadarıyla:

-Negatif Yönleri:

1-) Arkadaşlar öncelikle verilecek para maaş değil "resmi burs". Bu da yerine göre değişmekle beraber aylık 1000 euro, 1200 dolar, 1000 pound gibi bir fiyat. Bu paranın yeterliliğini hesaplarken (annem gibi :) ) "aaa iyi 1000 euro 2500 lira eder, sen 750 falan harcarsın, üstünü biriktirir araba falan alırsın.."gibi hayallere kapılmayın çünkü oranın 1000 euro'su buranın 1000 lirası gibi. Yani demek istediğim şey bu paranın size normal geçim için anca yeteceği.

2-) Bir yere girerim çalışırım, ordan 1000 euro, öbür yandan 1000 euro eder 2000 euro gibi düşünüyor olabilirsiniz. Ancak size verilen para "resmi burs" olsa bile yurtdışındaki herhangi bir kazancınızı bildirmek zorunda olduğunuzu, bunun da size verilen paradan düşüleceğini bilmelisiniz. Yok ben kayıtdışı çalışırım veya girer üniversitede vs. çalışır ama ülkeme bildirmem derseniz o sizin alacağınız risk. (ki inş. gidersek çoğumuz muhtemelen bu yola başvuracağız)

3-) Bazı hayaller bir müddet ertelenmek zorunda kalacaktır. Örneğin evlilik gibi. Çalışan birini bulurum biraz o kazanır biraz ben geçinir gideriz işte derseniz o sizin tercihiniz ancak devletin (TR) hiçbir şekilde evli çift, çoluk-çocuk yardımı vs. yapmadığını bilin. Mala mülke lükse düşkünseniz bu noktada da sıkıntı yaşayabilirsiniz. Sizi tahminimce kötü yönde en çok etkileyecek unsur arkadaşlarınızın işe-güce girip evlilik yapıp hayatlarını bi düzene koyduklarında sizin bursla hala okumak zorunda olmanız olacaktır. Bunu gitmeden önce göze almanız gerekecek.

4-) Gittiğiniz yere uyum sağlama noktasında sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bunu her türlü göze almanız gerekecek. Ya yaşadığınız ilk sıkıntıda bırakıp döneceksiniz (hazır yolun başındayken) ya da o iş orda ta-mam-la-na-cak!. Gittiniz, 2 sene geçti, baktınız olmuyor, bir türlü bitmiyor, çok bunaldınız, "iyi dönerim bırakırım" demeniz sizi maddi açıdan ciddi sıkıntıya sokabilir. (devlet haliyle ödediği dil kursu ücretleri + aldığınız yurtdışı burs ücretlerini toplayıp sizden faiziyle talep edecektir.)

5-) Daha önce gidenlerin anlattıklarından anladığım kadarıyla para ödeme noktasında bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Maaş gibi ayın 15i gelince trink yatar param diye düşünmeyin. Bazen 1-2 ay o para gelmediğinde nerden sağlayacağınızı önceden hesap etmek gerekecek. Tavsiyem bu iş olursa, maddi imkan ölçüsünde 3000-5000 dolar/euro vs. koyabiliyorsanız bir köşeye koymanız. Ayrıca ek bir işte çalışmak da bu zor zamanlarda yardımcı olur.

6-) Gelelim Türkiyeye dönüşüne. Bu kısımda üniversite kadrosundan gidenler nispeten daha rahat. Nereye nasıl gireceği belli. Hemen yar. doç. olarak başlayamayabilirsiniz. Malum bu işler kadro işi. Özellikle büyük yerlerde 1-2 belki 3 sene ar.gör olarak çalışıp kadro bekleme durumunuz olabilir. Ayrıca yanlış anlamadıysam dönünce sigorta işinde de bazı sıkıntılar yaşanıyor. Aldığınız para ücret değil de resmi burs olunca sigortanın yatmaması ile ilgili bir mevzu sanırım. Özellikle evli-çocuklu falansanız daha ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilir.

7-) Bakanlık burslusu olarak gidenlerinse dönüşte hemen uzman yard. olarak başlaması bir hayal. Bakanlık senin için kadrom yok diyor ancak 3 ay içinde istihdam etmezse zorunlu hizmet kalkacağı için sizi personel kadrosuna atıyor. Güzelim yurtdışlarında senelerce dirsek çürütüp bakanlıkta zorunlu şekilde sıradan bir personel olarak çalışabilirsiniz.

:cool: Ülkeye dönüşte üniversitenin sizi kadroya alma zorunluluğu var mı onu da bilmiyorum. Diyelim ki döndüğünüzde üniversiteniz senin için kadrom yok, zaten senin gitmeni ben istemedim seni Bakanlık gönderdi derse ve 3 ay içinde işe almayıp zorunlu hizmetini kaldırırsa nolur, onu ben de bilmiyorum. Bu ek iş imkanınıza göre pozitif bir yön de sayılabilir, neticede piyasa yabancı dili çok iyi adamı değerlendirmek isteyecektir. Ama yaş gelmiş 28-29 yeni işe mi atılacaz derseniz bu ihtimali de negatif unsurlar arasında değerlendirebilirsiniz.

9-) NOT: Bu kısmı tamamen kendi endişelerimle yazıyorum, bir yönetmelikten veya yaşanmışlıktan vs. değil. Şimdi malumunuz alacağımız burs için senet imzalayacağız. (inş. işler yolunda giderse tabi) Üstelik kefil göstereceğiz. Ancak bunun karşısında devletin bizim için imzaladığı vs. bir senet var mı? Yani yarın bir gün hükümet değişse, bakanlığın kafasına öyle esse ( ki burası TÜRKİYE), yurtdışı bursları için MEB dönüşüm yapsa (dikkat kapatma değil, dönüşüm) gidenler ortada Allaha emanet mi kalacak? Bunun için bir güvence var mıdır bilmiyorum. (Örneğin devletin bizim için ödeyeceği parayı bir banka hesabına depolaması ve bize ödemenin ordan yapılması gibi) Yoksa biraz esnaf ağzıyla "Biz her zaman burdayız abla, sorun olursa getirirsin" gibi bir durum mu var? Bunu bir bilen arkadaş bana da cevaplarsa sevinirim.

10-) YOK ARTIK. 9 TANE NEYİNE YETMEDİ DEDİĞİNİZİ DUYAR GİBİYİM. PEKİ. BU KISIM İÇİN BENİM AKLIMA GELENLER BU KADAR ZATEN.

-Pozitif Yönleri:

1-) Yabancı dil ve ülke tecrübesi

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim arkadaşlar

EK NOT: Arkadaşlar pozitif yönleri biraz kısa oldu ama bir söz var ya hani: "bazen hayatta yaptığınız 1 yanlış tüm doğrularınızı götürür" diye. Bunun zıddı da burda geçerli gibi sanki. evet 1 pozitif yön bile olsa yukarda sayılan tüm negatifliklerin üstünü örtebilecek bir yön. Özellikle akademisyenlik düşünen arkadaşlar için: yabancı diliniz ve buna bağlı olarak evrensel mevzulara hakimiyetiniz yoksa yalnızca ünvanınız akademisyen olarak kalır. Bu iş ne öyle dil kurslarında ne de 15 tatilde 2 haftalık ziyaretlerde öğrenilir. Bu iş "yerinde" öğrenilir. alesten 80-90 üstü, yds'den 65'i geçmek akademisyenlik değildir. Tercümanda 2 yabancı makale çevirttirip, üstüne piyasadan 8-10 tane de yerli eserden "yararlanarak" akademisyenlik yapılmaz. 4 tane makale yayınlatır, 2 tane tez yazarım. doç. olur mis gibi işime bakarım diyerek de yapılmaz bu iş. Biraz mükemmelliyetçilik, biraz tutku, biraz azim ve biraz da bilgi çerezlerinin karışımıdır akademisyenlik. Kendime de söylüyorum bu lafı: ya en iyisini yapacaksın bir işin, tüm sınırları zorlayacak ya da yapmayacaksın. Ortalaması mı? CIK.

EK NOT-2: Üst kısım biraz iç dökme oldu, kusura bakmayın. Ben de biraz dolmuşum demek ki. Herşey gönlünüzce ve gönlümüzce olsun.

Kapanış duası: "Allahım, hakkımızda hayırlı olanı gönlümüze razı eyle, gönlümüzde olanıysa hakkımızda hayırlı eyle." AMİN.

xkare

Araştırma Görevlisi
YLSY'nin dezavantajları malum, maddi açıdan sıkıntıları aşikar. Ama amaç akademisyenlikse Yurtdışı şart.
Çok iyi bildiğim bir üniversitede akademisyen olmak için çektiğimiz zulumdan bahsedeyim size ;

1. YL + DR ortalama bitirme süresi en az 7.5 yıl, hocalarım dahil daha erken bitireni duymadım.
2. Akademik sekreterlik( Elle yazılan yazıları word'e yaz, bu bizzat yaptığım bir iş)
3. Odanız yok
4. Bilgisayarınızı okul karşılamıyor, 1.5 yıl oldu hala ÖYP'den pc gelecek.
5. Oturduğum masa çok eski ve küçük diye masa istedim, ayrılan bir hocanın masasını talep ettim, senin oturduğun yere o masa olmaz, ahşap dedip vermediler. Odun kadar kıymetimiz yok.
6. Bölüm başkanına ve tez hocanıza bağlı görünseniz bile amirleriniz idari personeller. Hocamın talimatı :)
7. 1.5 senedir bölüm başkanı dekan vs kimse akademik gelişimim hakkında 1 tek kelime bile konuşmadık. Bu okula atandığım halde.
8. Her dönem yaklaşık 2'şer saatten yaklaşık 50 sınav gözetmenliği görevim var, 40 tanesi akşam 17.30'da başlıyor.
9. Doktorasını bitirip 10 yıldır bekleyip Öğr. Gör. kadrosu yeni gelen hocalarımız var.

aklıma ilk gelenler bunlar,

Bu şartlar altında akademisyen olmadan önce sinir hastası olmamanız gerekir.
Burada bu oturmamış düzende akademisyen olmaya çalışmaktansa Yurtdışında sistemin adam gibi işlediği bir üniversitede insan gibi ama biraz maddi sıkıntı çekerek akademisyen olmak var.
Benim tercihim yurtdışı. Keşke YLSY olmasada tubitak olsa ama büyük üni mezunu olunca ortalamalar maalesef düşüyor, benim ki de 3 ün altında. Bu konu ile ilgili Bimer'e paso yazıyorum, YLSY yaş sınırının düşürülmesi için daha önce yazdığım gibi.

boluk09

Öğrenci
hocam ylsy dönüşü yaş olmuş 30 özlük işlenmemiş, elde artıya geçmiş hiç para yok hatta aileden para istenir durumda hala. evlilik yok, ev araba yok. Dönüştede öyle doktora kadrosu garantisi yok. şuanki konumunuz gibi araştırma görevlisi konumu doçluk için öyle büyük bir artısı yok. benim üniversite hocamın söylediğine görede ylsyden dönenlere askerde uzunların kısalara baktığı gibi bakılma, çekememe durumlarıda olup ingilzceye tüm cevirilerin onlara yıkıldığı oluyormuş malesef yapamam deyip atamıyorsun elinde tazminat sözleşmesi var.. ve oradaki herkese gülmek mecburiyetindesin ki doçluk alabil..

yeniceri

Öğrenci
1-Meb kadrosuyla gidip dönenlerin akademisyen olma olasılığı nedir. İmkansızdan biraz mı kolay yoksa daha mı kolay?
2-Ayrıca halihazırda yüksek lisans yapıyor isek bu yüksek lisansa ne oluyor?Dondurabiliyor muyuz yoksa sona mı erdiriliyor?
Bilen arkadaşlar yardımcı olabilir mi? Teşekkürler.

Son düzenleme:

sinemaa

Öğrenci
1-Meb kadrosuyla gidip dönenlerin akademisyen olma olasılığı nedir. İmkansızdan biraz mı kolay yoksa daha mı kolay?
2-Ayrıca halihazırda yüksek lisans yapıyor isek bu yüksek lisansa ne oluyor?Dondurabiliyor muyuz yoksa sona mı erdiriliyor?
Bilen arkadaşlar yardımcı olabilir mi? Teşekkürler.

1- imkansızdan kolay. ama zor tabii ki. niye zor? normalde yurtdışı doktoralıları özel üniler ve bir kısım devlet üniversitesi (hoş ikisinde de tanıdık çok önemli) kapsa da sizin meb'de zorunlu hizmetiniz olacak. bu da sizi yıpratacak. en az 1+3 (yl ülkesine göre en az 1 doktora 3 sene) size 8 sene zorunlu hizmet demektir. yine de imkansız değil tabii ki.

2- sona erdirilme diye bir şey yok. zaten aynı anda 2 yl yapabilirsiniz; dolayısıyla bu yurtdışında 1 yurtiçinde 1 yl şeklinde de olabilir. dondurup dondurmamak size kalmış.

nhl

Öğrenci
Dediğiniz gibi 1 yön tüm negatif yönleri siliyor ama biraz savunma yapayım:)
Negatif yönleri:
1. saolsunlar burs miktarlarını artırmışlar 1780 dolar azımsanacak bir rakam değil bence :)
2. çalışma durumunuzu bildirmeniz halinde senetten düşülüyor mu emin değilim, ama olaki çok sevdiniz, başka bir iş buldunuz kalmak istediniz ödeyeceğiniz miktar azalıyormuş diye duydum...
3. Ülkemizde ilk sorulan sorularda biridir eee üniversitede bitti ne zaman evleniyon... evlendin çoçuk ne zaman, bu sorular bitmez... Bence en büyük hayallerinizden biri Amerika'da/İngiltere'de master/doktora yapmak değilse gitmeyin zaten
4. 3'teki hayali gerçekleştirmek size en azından master'i bitirene kadar heyacan verecektir ve uyumda sorun yaşamayacaksınızdır diye düşünüyorum. Yoksa uyum sorunu her an mevcut, yeni bir işe girdin mobbingle karşılaşırsın, evlendin aileler uyuşamaz arada sen kalırsın, hayat yaşamadan yaşanacak sorunları düşünmekle yaşanabilecek bir an değil bence.

Diğerlerini savunamıyorum galiba :)

Birde 9. Burası Türkiye ama gideceğimiz yer ya Amerika yada Avrupa birliğ ülkesi kendisini garantiye almadan adam kabul etmez. Bu yüzden bizden vize alırken belge ister bizde bunu mebden isteriz.
Mebin vermesi gerektiğine dair kanıt:
http://ogm.meb.gov.tr/yogm/de_husus...enciler_yurt_disina_cikmadan_yapilacaklar.pdf

'Pasaport-Vize işlemleri-Mali durum belgesi-Bakanlığımızca verilen garanti belgesi'

Kapanış duası'na Amin.