Sevgili Klimanjero arkadaşım.. 2013 öncesindeki sorular için rahatlıkla şunu söyleyebilirim: Bir eşit ağırlıkçı olarak çıkan soruların (özellikle de sayılarla ilgili) büyük çoğunluğu ortaokul matematiğinin biraz zorlaştırılmışı oluyordu. Bunu ukalalık ya da aşağılamak için söylemiyorum bilakis "ALES"in adı, anlamı, açılımı gözü çok korkuttuğu için karşımızdaki sorunun bir mühendis kafası gerektirdiği beklentisinde olabiliyoruz ve soruyu gereğinden fazla gözümüzde büyütüyoruz. Bu üç soruyu da basit kuralları kullanarak çözebilirsin, çok karmaşık formuller ortaya çıkarmana gerek yok...
15'te en klasik yöntemi - şıklardan gitmeyi - kullandın mı sıkıntı yok...
16'da zaten bölmeyle ilgili en basit kurallardan birini kullanıyoruz: bir kalan asla bölenden büyük olamaz.
17'de ise bölme - bölünebilmeyle ilgili bir kuralı kullanıyoruz.
Bölenlerimiz 3 - 5 - 7. 5 ile bölünme kuralına göre 1ler basamağı 5 ve 0 olduğundan 2 kaldığı zaman otomatik olarak birler basamağı 2 ve 7 olacaktır. 3 ile tam bölünebilme kuralına göre de basamaklar toplamı 3'ün katı olacağından ve bize 1 kalan gerektiğinden elimizde sadece şu sayılar kalıyor: 22, 52, 72, 7, 37, 67, 97... Şimdi bu sayılardan 3 çıkardığımızda 7'ye tam bölüneni bulmamız gerekiyor. Şanslıyız ki 2 ihtimal bunu veriyor. Sayıları toplayınca da 7 sonucu ortaya çıkıyor.
Evet bakınca epey ilkel bir yöntem gibi ama 2012'den sonra ALES tarz değiştirmediyse inan bana hala işe yarıyordur. Ben çok ekmeğini yedim. Çok iyi bilsek de aklımıza çabuk gelmesi açısından kuralları bir kez daha gözden geçirmekte yarar olabilir belki =)