Seçtiğim tez konusu bir başkası tarafından çalışılıyor ise...

asliksk

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba. Ben Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek lisans tez aşamasındayım. Seçtiğim tez konusu Klasik Türk Şiirinde Ateş İmgesinin Kullanımı idi. Bugün tekrar araştırdığımda farkettim. Divan Şiirinde Ateş adlı bir tez çalışması var. 2012de doktora tezi olarak başlanmış ve henüz bitmemiş. Bu durumda danışmanım tez konumu değiştirmemi ister değil mi?

candeğer

Öğrenci
Evet ister, ama emin olmamakla beraber başlığını içeriğinde oynamalar yapabilirsiniz belki. Ya da konuyu ele alış şekli değiştirilebilir.

bigthunder

Doçent
mesela benim konum isim olarak doktorada çalışıyormuş başka yerden duyduk ama çalışma alanları farklı hocalarım bu şekilde devam et daha çok katkısı olur bilime diyorlar hocanızla beraber incelerseniz o tezi mutlaka bir orta yol bulunur hocam

47

Moderator
Klasik Türk Şiiri ve Divan edebiyatı aynı şey diye biliyorum yoksa ben mi çok cahilim :) Öyleyse aynı konu.
Zaten siz tez önerisini verdğiinizide muhtemelen enstitünüzü bilgilendiripi tezinizi iptal ettiriler. Araştırma görevlilerinden birinin doktora, bir arkadaşımınm ise yüksek lisans tezlerinde önemli aşama kaydedilmişken çalışılmış olduğu gerekçesi ile iptal ettirdiler.

Ancak tez konusu kulağa çok hoş geliyor :D

merzer

Doçent
Peki bunu kim takip ediyor? Herkes güncel girişler yapmıyor YÖK e 6a yda bir toplu giriyorlar. Kim nerden anlamış daha önce çalışıldığını?

YÖK tezde yoksa makalesi yoksa kim nerden bilecek daha önce çalışılıp çalışılmadığını. YL tezi imiş bence kasmaya gerek yok danışmanınızda okey derse değştirmek zorundada değilsiniz.

47

Moderator
Peki bunu kim takip ediyor? Herkes güncel girişler yapmıyor YÖK e 6a yda bir toplu giriyorlar. Kim nerden anlamış daha önce çalışıldığını?

YÖK tezde yoksa makalesi yoksa kim nerden bilecek daha önce çalışılıp çalışılmadığını. YL tezi imiş bence kasmaya gerek yok danışmanınızda okey derse değştirmek zorundada değilsiniz.
Yök'te makalesi yoksa derken tam olarak ne kastettiğinizi anlamadım. Enstitüye tezin birkaç kopyasını veriyorsunuz. Bu kopyalardan birisi Yök'ün arşivine gidiyor diye biliyorum. Onu geçtim Yök elindeki makaleleri tarayıp dijital ortama atmak için uğraştığı bir dönemde yök nereden bilecek ifadesi bana mantıklı gelmiyor. Sadece entitüye verdiğimiz tez önerilerinin bile kaydına baksalar yine tez hakkında bilgi edinirler.

Doktorada iptal edildiğini belirttiğim araştırma görevlisinin hocasının arayıp çalışılmış konuyu çalıştıklarını belirterek tezin kabul görmeyeceği şeklinde beyanatta bulunmuşlar. Yüksel lisanstaki örnekte ise öğrenci kendisine verilen defteri (mühimme defteri yanılmıyorsam) yerine bir altındaki rakama ile kodlanmış defteri almıştı. Tezde yarıya kadar gelmişti ancak iptal edildi.

Çalışılmış konuyu çalışmak emek ve zaman kaybı belkide eğitim kariyerinde kendini zora sokacak bir adım olacaktır. Sanıyorum kimse kopya bir tez suçlaması ile onca emeğine leke sürdürmek istemez. Aldığı büyük bir risk. Ben arkadaşın konuyu değiştirmesini öneririm.

merzer

Doçent
yoktez derken yok un tez arsivini
makale derken bildigimiz makaleyi kastettim hocam. yokteki makale demek istemedim

iste bunu soyluyorum ortak bir veri tabani yok ki konumuz bilinsin... Benim tez konumun aynisini yapan yapmaya calisan 2 kisiyi ben veri toplarken buldum. vazgecelim dedim hocam onlardan almadik ozgun calisma dedi. ilk ben bitirdim ;) digerlerinin vazgecrigini sanmiyorum buyuk olasilik devam ediyorlardir. oneri asamasindaki tez baslangiclarini takip edecek bir mekanizma var mi bilmiyorum. arkadaslarinizin trzleri kim.iptal etmis. hocalari mi bir baska kisi kurum mu ?

yok bitmis tezleri bile 6 ay sonra aliyor pnerileri kontrol edecek bir mekanizma yok. bir hocamiz yurtdisinda bunun icin webbsiteleri oldugunu ozellikler sayisal alanlarda insanlar teze baslayinca ben bu konuya bakiyorum gibisinden ekleme yaptigini ama bizim ulkede millet borbirinin tez konusinu calacagi icin kimse tezin tam adini ve kapsamini paylasmaz bitene kadar demisti ;)

candeğer

Öğrenci
yoktez derken yok un tez arsivini
makale derken bildigimiz makaleyi kastettim hocam. yokteki makale demek istemedim

iste bunu soyluyorum ortak bir veri tabani yok ki konumuz bilinsin... Benim tez konumun aynisini yapan yapmaya calisan 2 kisiyi ben veri toplarken buldum. vazgecelim dedim hocam onlardan almadik ozgun calisma dedi. ilk ben bitirdim ;) digerlerinin vazgecrigini sanmiyorum buyuk olasilik devam ediyorlardir. oneri asamasindaki tez baslangiclarini takip edecek bir mekanizma var mi bilmiyorum. arkadaslarinizin trzleri kim.iptal etmis. hocalari mi bir baska kisi kurum mu ?

yok bitmis tezleri bile 6 ay sonra aliyor pnerileri kontrol edecek bir mekanizma yok. bir hocamiz yurtdisinda bunun icin webbsiteleri oldugunu ozellikler sayisal alanlarda insanlar teze baslayinca ben bu konuya bakiyorum gibisinden ekleme yaptigini ama bizim ulkede millet borbirinin tez konusinu calacagi icin kimse tezin tam adini ve kapsamini paylasmaz bitene kadar demisti ;)

yazdıklarınız kafamı karıştırdı ve korkuttu beni açıçası ben şu an konu belirleme aşamasındayım bir konu buldum ama yl için taz veri tabanlarında da aradım (yök, isam, tokat) hiçbirinde çıkmadı, ama şu an bir başkası tarafından çalışılmakta olduğunu nasıl anlayabilirim ????

Tarko

Doçent
yazdıklarınız kafamı karıştırdı ve korkuttu beni açıçası ben şu an konu belirleme aşamasındayım bir konu buldum ama yl için taz veri tabanlarında da aradım (yök, isam, tokat) hiçbirinde çıkmadı, ama şu an bir başkası tarafından çalışılmakta olduğunu nasıl anlayabilirim ????

Anlayamazsınız. Tesadüfen olabilir belki fakat bunun dışında bir metot yok anlamak için..

A

Akademik Forum

Guest
Gelişmeler var

Geçenki KPSS sınavında görevliydim ve ÖSYM temsilcisi YÖK'ün tez biriminde çalışan bir akademisyendi. Çalışılmaya başlanılan konuları da artık sisteme aldıklarını, insanların kimin ne çalışmaya başladığını görebildiklerini söyledi. Ancak sabahtan beri YÖK'ün sayfasını karıştırıyorum. Bununla ilgili bir şey bulamadım. Ancak bilgi çok sağlam yerden hatta bizzat bu sistemi sağlayan kişiden geldi. Birazdan YÖK'e mesaj göndermeyi düşünüyorum. Bu önemli bir konu. Ben de tez konusu araştırıyorum. :(

A

Akademik Forum

Guest
Doktora tezinin konusu ile yuksek lisans tezinin konusu aynı olabilir mi

Bir kişi yuksek lisansta çalıstığı konuyu biraz daha genişleteceğim diye doktorada da çalışabilir mi? Doçentlikte etik kurula girer mi? Sonucta tezinizden çikardiğıniz bir makaleyi orijinal eser diye kullanamiyorsunuz. Başkası tarafından hazırlanmıs bir konuyu da tekrar çalışamıyorsunuz

Hasanimo

Araştırma Görevlisi
Bir kişi yuksek lisansta çalıstığı konuyu biraz daha genişleteceğim diye doktorada da çalışabilir mi? Doçentlikte etik kurula girer mi? Sonucta tezinizden çikardiğıniz bir makaleyi orijinal eser diye kullanamiyorsunuz. Başkası tarafından hazırlanmıs bir konuyu da tekrar çalışamıyorsunuz

Çalışabilirsin hocam benim bir hocam yaptı böyle bir şey ve kendisi şu an doçent. Demek ki sorun olmuyormuş :)