Sinava gitmeyecegi halde başvuru yapan TİP?

Turkboy

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba,

Özellikle kendi bölümümle alakali takip ettiğim için biliyorum. Vatandaşın iyi bi ales puani var ve heryere başvuruyor ancak başvurduğu yerlerden sadece bikaçina giriyor. Anlamadiğim sinavina dahi gitmeyeceğin bir üniversiteye niye başvurupta gitmemezlil yapiyosun? Amaç ne anlamiş değilim?

Bikaç isim var heryerde aynilar öndegerlendirme de yer işgal edip sinava da gitmiyorlar çok uyuz oluyorum. Keşke başvurulara da bi sinir getirilse? Ya da öndeğerlendirme siralamasina girdiği halde sinava x kez girmeyen kişi y ay süreliğine başvuru yapamasa.

Dusunceleriniz nelerdir?

tabularasa

Öğrenci
Arkadaşlar merhaba,

Özellikle kendi bölümümle alakali takip ettiğim için biliyorum. Vatandaşın iyi bi ales puani var ve heryere başvuruyor ancak başvurduğu yerlerden sadece bikaçina giriyor. Anlamadiğim sinavina dahi gitmeyeceğin bir üniversiteye niye başvurupta gitmemezlil yapiyosun? Amaç ne anlamiş değilim?

Bikaç isim var heryerde aynilar öndegerlendirme de yer işgal edip sinava da gitmiyorlar çok uyuz oluyorum. Keşke başvurulara da bi sinir getirilse? Ya da öndeğerlendirme siralamasina girdiği halde sinava x kez girmeyen kişi y ay süreliğine başvuru yapamasa.

Dusunceleriniz nelerdir?

Sormayın hocam. Benim de sinir olduğum tip. Adam her yere belge gönderiyor, sadece birisine ya da ikisine gidiyor. İyi de puanı var. Zaten açılan kadrolardan mutlaka en az birine ya da ikisine çağrılacak. Dolayısıyla daha düşük puana sahip olanların sıralamasını da etkiliyor. Hele kendi bölümümle ilgili 2 senedir bütün kadrolara başvuran bir tip var. Son ÖYP alımlarında da bütün ön değerlendirmelere çağrılmış. Her listede adını gördüğümde, afedersiniz, "şu salak da bir yerde başlasa da adını artık listede görmesem" diyorum. En son kendisini bulup konuşacağım böyle giderse.

korozifortam

Araştırma Görevlisi
Şu son atamalar için bir şey söylemeyeceğim. Çünkü mesela ben bir ilana başvurdum normalde sınavı 20sinde görünüyordu ancak 21'ine çektiler, başka başvurduğum ilanında sınavı 21'indeydi ve hala aynı gün. Normalde her ikisine de girmeyi planladım ancak giremeyeceğim bu durumda olanlar çok çıkacak diye düşünüyorum. Bu ilanlar için değil de genel olarak ego tatmini olarak görüyorum o insanların bu davranışını. Benim bildiğim biri 15 ilana başvurdu üşenmeden. Ve sadece 2 tanesinin sınavına girecek. Ne desek boş böylelerine. O kadar belge hazırlarken harcadıkları paralara bile acımıyor adamlar.

A

Akademik Forum

Guest
iyi de sorun şurada nereyi kazanıp nereyi kazanamayacağınızı bilmeden başvuru yapıyorsunuz niye şansını düşürsün ki? bu 1000 ilandan önce bir ilan vardı yine 50d başvurdum ve 45 kişi başvurmuş bunlar arasında 30.olmuşum çünkü ales yds o kadar da yüksek değildi.
bu yeni ilanlar gelince 20 yere başvurdum çünkü bu önümdeki kişilerden kazanamayan 29 kişide sağa sola başvuracaklar sıralamaya giremeyeceğim diye.işin ilginci bu ilanlara sanırım rağbet olmadı başvurduğum her yer çağırdı.bu seferde pişman oldum ama elimden ne gelir ki öncesinde kötü bir tecrübe yüzünden bu kadar başvuru yaptım.hatta birkaç üniversite sadece beni çağırdı mülakata.diğer başvurular reddedilmiş değişik sebeplerden.bu okullardan birinin mülakatına da girdim kazandım.daha 10 tane üniversitenin mülakatına çağırıyorlar.şimdi benim suçum nedir? bu ilanlara neden rağbet olmadı onuda anlamadım.gerçi diğer anabilim dallarını bilmiyorum ama bizde olmadı.

hdhd06

Öğrenci
arkadaşlar ben size bir kademe ilerisini anlatayım. şahıs gelmiş ön değerlendirmeye ben bu ünide yl veya doktora yapmam bu şehre taşınmam diyor. yanlış anlaşılma olmasın kadro araştırma görevlisi'dir. sordum neden diye benim burada araştırma görevlisi olmam onlar için yeterli değil mi diyor :) sanırım başvurduğu yeri bir özel üni. kendisinide prof. sanıyor...

sizin söylediğiniz için şunu düşünmenizi öneririm; benimde ales yds puanlarım yüksek bu yüzden benzer bir mantık düşünerek (kesinlikle sınavlara gideceğim ve kazanırsam gideceğim yerlere ) birçok başvuru yapmaya hazırlandım. sonuçta 'tanıdık' yok mecbur gidip sınavlara şansımızı deneyeceğim derken 2 yere sınava girdim ilk girdiğim yeri kazandım. ben başvuru yapmayı bıraktım ancak daha önce başvurduğum çok iyi bir ünide öndeğerlendirmede 50d kadrosu için iyi bir sırada olduğumu gördüm.. bu üni çok iyi bir isme sahip vs.. neden gitmediğim size bu tarz durumlar için bir fikir verebilir :
- yl yaptığım yerde 3 hocama durumu anlattım. o üni kendinden mezun olmayanı almaması ile ünlüymüş..
- (üni ismi söylemiyeceğim anlayanda söylemesin lütfen) aynı bilim dalı için 4 farklı kadro vardı ve garipliğe bakın 4 kadroya da başvurabildim. yani o ünide işe başlama ihtimali 4 kat artıyor ve istatistik olarak 4/10 şansı var her başvuranın şans çok yani..
- garipliğe bakın ki 4 kişinin ismini int aradığımda 1 i aynı üni farklı anabilimdalında araştırma görevlisi. + geri kalan 3 kişi ordan mezun ve orda yl yapıyor. ne gariplikki bu kişiler kazandı.. kimsenin günahına girmek istemem inşallah hepsi hak ederek girmiştir.

ek olarak benim gitmemem için başka bir yeri kazanmış olmam sebebi daha etkiliydi.yani başvurdum ancak sonuç açıklanmadan başka bir yeri kazandığım için gitmedim. böyle olmasa giderdim kesinlikle. şu ana kadar sadece 3 başvuru yaptım ve ilk girdiğim mülakatı kazandım çok şükür. uzun süre yöksis den ilanları takip ettim benzer şeylere bende uzaktan şahit oldum. fakat kızdığınız o birçok yere başvurup gitmeyen insanları anlayabiliyorum. gittiğim 2 mülakatta tanıştığım 3-4 kişi de o söylediğinizi yapanlardan. onlardan dinleyince haklılar aslında.. bu arkadaşlar öndeğerlendirme açıklandığında hemen isimleri arıyor benim yaptığım gibi. ayrıca puanlar yüksek olmayınca ilk sıralarda olamıyorlar bu yüzden ilk sıralarla aralarında çok fazla puan farkı olunca gitmiyorlar ve bunu öndeğerlendirmeden önce bilemezler.

korozifortam

Araştırma Görevlisi
Arkadaşlar anlaşamadığımız nokta şu bu ilanlar için konuşmuyoruz biz. Bu ilanlarda çok garip hiç beklenmedik listeler açıklandı nedeni bütün hepsinin aynı anda açılması ancak bundan önce açılan cari kadrolar için her kadroya başvurup hiçbirinin sınavına girmeyen insanlardan bahsediyoruz. Benim verdiğim örnekte bir tanıdığım 15 ilana başvurdu dedim. Puanları gayet yüksekti bu arkadaşın ve sadece iki tanesine gideceğini bile bile hepsine başvurdu. Bundan önceki kadrolarda da aynısını yaptı. Bütün kadrolara başvurdu. Sonra ay şurası soğuk, ay burası sıcak, ay burada deniz yok falan falan gibi saçma sapan sebeplerle bir çok sınava girmedi ve belki de o kadroya atanabilme şansı olan bir kişiyi eledi ki bunu her ilanda yapıyor. Bu tiplerden bahsediliyor konuşmada. Sizlerin durumundan bahsedilmiyor yoksa.

A

Akademik Forum

Guest
böyle yapanlar konusunda haklısınız bir önleme durumu oluyor maalesef.bu son ilanlardaki ilginç listelerin sebebini anlayabildiniz mi peki? şahsen ben anlamış değilim. neden rağbet yok? insan şüphelenmiyor değil çünkü kendim devlet memurluğumdan istifa ya da muvafakat ile geçeceğim ama bir şüphe var aklımın kenarında bir ben mi akıllıyım kimse başvurmamış ortalık işsizlikten kırılırken.

korozifortam

Araştırma Görevlisi
Hocam çok bariz kadrolar 50/d hali hazırda yapılan yüksek lisans ya da doktora eğitimlerinin kabul edilmemesi ihtimali de söz konusu.

Surveillance

Öğrenci
Bizim bölümlerde ve aynı fakültenin diğer bölümlerinde 50/d falan olmasına bakmadan herkes her yere başvurmuş.

İhtisaslaştırılmış ÖYP kapsamında bizde 6 farklı üniversitenin kadrosu vardı. İlk etapta ben de ön değerlendirmede elenebilirim düşüncesiyle hepsine dosya yolladım. Fakat ilk açıklananı kazandığım için diğerlerine gitmeyeceğim. Maalesef diğer üniversitelerin ön değerlendirme listelerinde adım görünüyor. Bununla ilgili olarak başka bir yeri kazandığım için diğer yerlerdeki başvurularımı çekmemi isteyen arkadaşlar olmuştu. Ben de kabul ettim mağdur olmasınlar diye. Lakin üniversiteleri başvurumu geri çekmek için aradığımda benden bunun için dilekçe vermem gerektiğini söylediler. Ama ön değerlendirmelerin açıklanmasına 1 gün kalmıştı. Maalesef arkadaşlara yardımcı olamadım. Tabi ki başvurulardaki isimlerin büyük çoğunluğu aynı isimlerdi ve diğer kazananların isimleri de diğer yerlerde görünmeye devam edecek. Ancak ben kendi adıma konuşursam, bunu asla kötü bir niyetle yapmadım.

Ayrıca son bir not ekleyeyim, benim kazandığım yerde bir hocamız YÖK'ün bizi yüksek lisansa kesin olarak yeniden başlatacağını söyledi.

Son düzenleme:
Yök'ün bütün kadroları aynı anda açıp, 1 senedir kadro bekleyen arkadaşların kadro ilanlarına başvurmasını garipseyen tipten veya bu problemin yök tarafından bizzat oluşturulmasını eleştirmeyip kendi yetersizliğini diğer bireylere yükleyen tipten bir farkı yoktur zannımca.

hdhd06

Öğrenci
arkadaşlar sistemin adil olup olmadığı tartışılır elbette ancak syn korozifortam ın verdiği örnekte ki insanlar kanımca çok az sayıdalar. ayrıca unutmayınız artık diploma fotokopilerini ücretsiz onaylatmak çok daha zor. yani her başvuru bir külfet getiriyor. zamanla hatalarını anlar ve vazgeçerler eminim..

sistemin bir açığından bahsedeyim size ; benim ales 85 yds biraz daha üstü yani iyi sayılacak puanlarım var ancak lisans notum düşük sayılır. şimdi düşünün ki puanları yüksek 10 arkadaş aramızda anlaşıp belirli ilanlara başvuruyoruz zamanla aramızdan birileri girecektir o kadrolara. + kazananlarda devam edecekler başvurmaya yani arada 1-2 puanı yüksek dışında geri kalanı hep birbirini tanıyan kişiler olsa ve bu düzeni devam ettirseler kadroları suistimal edebilirler.. bu sebeple başvuruların zorlaştırılması gerektiğini düşünüyorum bende.. kesinlikle maddi açıdan bir külfet değil ancak daha uğraşlı hale gelmesi gerektiğine inanıyorum böylelikle ''kazansa da gitmeyeceği yere'' kimse başvurmaz..

basit bir açıklama daha yapayım ben girdiğim ilk mülakatta 2. sıradaydım ve 1. kişi ilk anlattığım gibi orayı kazansa da gitmeyeceğini söyledi. bunu dışarıda söyleyince cesaret bulup söyleyen 2-3 kişi daha oldu tabii. yani 3-4 kişi kazansakta gitmeyiz diyorlar ancak yinede hepsi benim gibi şehir dışından 1 gün ve otobüs biletleri gibi maliyetlerle gelmişler.. eğer onlardan birisi kazansa çok üzülürdüm ben şehri ve üni yi sevmiştim çünkü. şansa bakın ki bu arkadaşlara sormuşlar yl ı buraya taşır mısınız diye ve bunlarda sözleşmiş gibi hayır demişler :) ben elbette dedim( hem orayı sevdim hem de artık bir yerden başlamak istiyordum) . sonuçta tr sayılı ünilerinden birinde yl yapıyorum ve eğitimin üni ya da hoca ismi ile alakalı olmadığını öğreneli çok oldu.. ( daha önce başarısı 20-25. sıralarda bir ünide yl a başlayıp teze geçince sildirmiştim kaydımı danışman meselesi yüzünden ancak orada çok daha kaliteli bir eğitim vardı )

lafı çok uzattım ve dağıttım sanırım :) arkadaşlar lütfen kalıcı olmak istemediğiniz yerlere başvurmayın, sizin burun kıvırdığınız yerlerin hayalini kuran insanlar var..

47

Moderator
Biraz garip bir gelebilir ama bence bu tiplerin sayısı çoğalması lazım. BENCE tabi. Nedenlerine gelince:

Öncelikle bu şahıslar cari alımlarde torpilli adamların devre dışı kalmasında büyük hizmetleri oluyor. Örneğin 3 yıl önce bir araş. gör kadrosuna alınan eleman 10. kişi olarak zar zor sıralamaya girmişti. Bütün notları en düşüktü.Ardından bu şahıs kadroya alındı. O zaman jüride olan hocayla, daha bir ay önce konuşurken elemanın bir iki sorunundan konu açıldı ve açıkça "hocam bu elemanı son sıraydı ve atadınız, bu kadarınız hakkında ne düşünüyorsunuz" gibisinden sordum. Hoca bildiğin vicdan azabı çekiyordu. Yaptıkları yanlış hakkında uzun uzun konuştu.
Ama keşke o gün sadece bir tane daha sınava başvurup gelmeyen bir tip olsaydı, bugün o kadroda gerçekten hakeden birinin olacaktı. Bu bizzat yaşadığım soruna bir örnek.
Giden kadro önemli değil ama o kurumda 50 yıl boyunca özellikle öğrencilerin başına bela ettiler.

Bu tiplerin yüzünden puanlar da yükseldi, eskiden onun bunun çocuğuna (yani babası iyi bir yere kapak atmış olan) derhal kadro açlabiliyordu. Şimdi ise puanları düşük ise o topa hiç girmiyorlar.

Bazen ise kadro başkasına açılıyor, başkası giriyor. Ya sıralamaya giremiyor veya diğer rakiplerden biri eleme riski göze alınamayacak kadar iyi kağıt veriyor. Sonuçta torpili olan uğraşıp kadro açıltırıyor, başkası gelip giriyor.

Bence iyi düşünülmesi gereken bir konu.

Ancak ben yaptıkları işin faydalı olduğunu düşünüyorum.

Sonuçta sıralamaya girip bir torpilliye kadroyu verip geri dönmektense, başvurunu çok olduğu kimin alacağının belirsiz olduğu bir kadronun sınavına girmek daha mantıklı geliyor. Herşey ilk 10'a girmek değil. Bence ya 1 ya hiç.

Son düzenleme: