Sonradan Değişen ALES Puan Türü

merhabalar arkadaşlar benım sorum bölümün puan türünün değişimi ile ilgili ben iletişim fakültesine sözel puan ile girdim yüksek lisans ve doktora programlarına bölümün puan türü ea olarak değiştirilirse sözelden girecem yine değil mi
saygılar:nightmare:

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Yüksek lisans ve doktora için öyle bir durum yok sadece akademik alımlar için geçerli. Sadece ÖYP ile atandıysanız aynı puanla devam edebilsiniz.

yani ben şunu demek isityorum ales ten sözleden mi girecem yoksa ea tan mı ben üniversiteye sözel ile girdim bir de 2547 sayılı yök kanunuda diyor ki;
okurken alan puan turu degısenler lısansa başladıgı puan turunden alese gırmelıler dıyor yanı yarın 2 gun sonra yüksek lısans alımlarında koşullarda ea ales isterlerse ben bu durumdan etkılenır mıyım teşekkurler

Tarko

Doçent
yani ben şunu demek isityorum ales ten sözleden mi girecem yoksa ea tan mı ben üniversiteye sözel ile girdim bir de 2547 sayılı yök kanunuda diyor ki;
okurken alan puan turu degısenler lısansa başladıgı puan turunden alese gırmelıler dıyor yanı yarın 2 gun sonra yüksek lısans alımlarında koşullarda ea ales isterlerse ben bu durumdan etkılenır mıyım teşekkurler

elbette etkilenirsiniz. ea ales puanı kaç isteniyorsa o puanı sağlamak zorundasınız ama zaten iletişimin puan türü değişmez. Öyp'yi kastediyorsanız o farklı tabi.

teşekkürler tarko; fakat yök te şöyle bir ibare var;
2547 sasyılı yök kanununa göre okurken puan türleri değişenler lisansa başladıkları puan türünden alese girmek zorundalar diyor o zaman ben ileride iletişim fakültesi ea ile ales isterse ben sözel puanla mı başvuru yapacagım :D

Tarko

Doçent
teşekkürler tarko; fakat yök te şöyle bir ibare var;
2547 sasyılı yök kanununa göre okurken puan türleri değişenler lisansa başladıkları puan türünden alese girmek zorundalar diyor o zaman ben ileride iletişim fakültesi ea ile ales isterse ben sözel puanla mı başvuru yapacagım :D

evet lisansa hangi alandan girdiysen öyp'de o puanı kullanırsın.

kanun metnine baktım ama öyle bir ibare göremedim, burada kastedilen şey eğer sen lisansta okurken bölümünün puan türü değiştiyse bundan etkilenmeyeceksin demek olabilir.

senin şu an bi sorunun var mı?

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Üniversiteler lisansüstü alımlar için farklı puan türleri istemekte, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi EA istiyor o yüzden oraya başvurursanız EA ile başvurucaksınız ama Marmara SÖZ istiyor o zaman SÖZ ile başvurucaksınız. 2547 sayılı kanun sizi ilgilendirmiyor, o akademik kadrolar içindir aynı yukarıda anlattığım gibi. Okul hangi türden puan isterse onu karşılamak zorundasınız. Yüksek lisans ve doktora için bu böyledir.

gökhanaş

Öğrenci
Üniversiteler lisansüstü alımlar için farklı puan türleri istemekte, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi EA istiyor o yüzden oraya başvurursanız EA ile başvurucaksınız ama Marmara SÖZ istiyor o zaman SÖZ ile başvurucaksınız. 2547 sayılı kanun sizi ilgilendirmiyor, o akademik kadrolar içindir aynı yukarıda anlattığım gibi. Okul hangi türden puan isterse onu karşılamak zorundasınız. Yüksek lisans ve doktora için bu böyledir.

Merhaba, ben bir konuda danışacaktım. Sinema ana bilim dalı tezli yüksek lisans öğrencisiyim. Geçenlerde cari alım araştırma görevlisi ilanlarında üç şart okudum. Bunlardan biri, başvurmak istediğiniz bölümün lisans alım puan türü neyse, ales puan türü odur diye bir yazı vardı. Şimdilerde bir dedikodu var, iletişim fakülteleri eşit ağırlığa geçecek diye. Eğer iletişim fakülteleri eşit ağırlığa geçerse, ben de bir üniversitenin iletişim fakültesine açılmış bir araştırma görevlisi, cari alım kadrosuna başvurduğumda sözel puanımı mı kullanacağım, yoksa eşit ağırlık mı? Ben lisans ve yüksek lisansta sözel puan türüyle öğrenim hakkı kazandım. Yani bu durumum, bana sözel puanımla başvuru yapmak için kazanılmış hak statüsü sağlar mı? Bunun yasal durumunu merak ediyorum. Yardımcı olursanız çok sevineceğim. Bir de bölümün puan türünü değiştirdiklerini biz ne zaman ve nereden öğrenebiliriz?

Nazmi

Akademikpersonel.org
Yönetici
Merhaba, ben bir konuda danışacaktım. Sinema ana bilim dalı tezli yüksek lisans öğrencisiyim. Geçenlerde cari alım araştırma görevlisi ilanlarında üç şart okudum. Bunlardan biri, başvurmak istediğiniz bölümün lisans alım puan türü neyse, ales puan türü odur diye bir yazı vardı. Şimdilerde bir dedikodu var, iletişim fakülteleri eşit ağırlığa geçecek diye. Eğer iletişim fakülteleri eşit ağırlığa geçerse, ben de bir üniversitenin iletişim fakültesine açılmış bir araştırma görevlisi, cari alım kadrosuna başvurduğumda sözel puanımı mı kullanacağım, yoksa eşit ağırlık mı? Ben lisans ve yüksek lisansta sözel puan türüyle öğrenim hakkı kazandım. Yani bu durumum, bana sözel puanımla başvuru yapmak için kazanılmış hak statüsü sağlar mı? Bunun yasal durumunu merak ediyorum. Yardımcı olursanız çok sevineceğim. Bir de bölümün puan türünü değiştirdiklerini biz ne zaman ve nereden öğrenebiliriz?
Siz ÖSS ile Sözel olarak girdiğiniz için bundan sonraki alımlarda Sözel kullanma hakkına sahipsiniz, bölümünüzün sonradan EA olması sizi bağlamaz. Puan türü değişirse YGS kılavuzunda belirtilir ve emin olun duyarsanız :)

Podof

Araştırma Görevlisi

Ufak bir düzeltme yapayım Ankara iletişim 1 senedir sözleden almaya başladı.

Academician48

Öğrenci
Merhaba,

Atama tarihim itibari ile henüz öğrenci kabul etmemiş bir İşletme Fakültesi'nin Turizm İşletmeciliği Bölümüne, SÖZEL-ALES puanım ile atandım. Ancak daha sonra ilgili bölüme TM-1 puanı ile öğrenci kabul edildiği öne sürülerek atamam iptal edildi.

Nitekim, atanmadan önce ÖYP Danışma hattına sorarak onaylattığım ve uygulamada birçok emsal oluşturacak örnekleri olan 25/11/2009 tarihli YÖK Yürütme Kurulu'nun "ALAN TÜRÜ DEĞİŞEN PROGRAMLARDAN MEZUN OLANLARIN ,ÖĞRETİM ELEMANI KADROLARINA ATANMALARINDA LİSANS/ÖNLİSANS EĞİTİMİNE BAŞLADIKLARI PUAN TÜRÜNDEN ALES'TEN EN AZ 70 PUAN ALMALARININ UYGUN OLDUĞUNA" şeklindeki kararına istinaden yaptığım için buna itiraz ettim.

Bu noktada; benim gibi Turizm İşletmeciliği Önlisansına SÖZEL puanla başlamış, (sonra Lisans dikey geçişini EA ile yapmış) kişinin; önlisans veya lisans programına başladığı puan türü mü geçerli değil midir? Bölüm/Fakülte henüz öğrenci kabul etmemişse, yine kişinin başladığı önlisans/lisans programı alan türü mü geçerli olması gerekmekte değil midir.

Bu yönde uygulamaların mevcut olduğu yazılıyor ancak bu şekilde yeni öğrenci alacak veya almamış programa ataması yapılanlar hangi şekilde atanmışlardır, bu konuda örnek olabilecek bir durumla karşılaştınız mı yada bilginiz var mıdır?

Teşekkürler..