SELAM ;
bu programı hiç kullanmadım.iki değişken arasındaki ilişki korelasyon katsayısı ile belirlenir.regresyon ile de yorumlama yapılabilir. korelasyon katsayısına k denirse -1<k<1 ve değerler alır k=+-1 değerlerini de alabilir.
regresyon da genellikle bulut yöntemi tercih edilir. bu yöntem bir nevi oran gibidir. eğer noktasal görünüm bir doğruyu andırıyorsa (artan) pozitif korelasyon vardır ve iki değişken birbirine göre biri artarken diğeri de artar denebilir. eğer noktasal görünüm bir daireyi andırıyorsa yada dağınık ise burada çok zayıf bir korelasyon vardır yada yoktur denir.
korelasyon iki değişkenin yapıca beznerliklerini yansıtamaz. aradaki bağımlılığı yansıtabilir.korelasyon ne kadar güçlü olursa olsun değişkenler yapıca birbirine benzerdir denemez. ancak birbiri arasındaki davranım durumunu size söyler.
bulut noktasal yansıtımda noktalar ne kadar lineer bir doğruyu andırarak büzüşürse o kadar güçlü bir ilişki vardır denir.
matematik gösterimde cauchy schwarz eşitsizliğine ulaşmanız (anlamanız biraz zor olabilir)
chi-kare dağılımı içinde bu sürekli dağılımın grafiği bellidir.internetten bulmanız mümkündür. şu tarz hesaplamalar için (örneğin f(x,t) olasılık yoğunluk fonksiyonu için P(x) olasılık değerini hesaplamak için bu grafik yardımcıdır. ayrıca özel tipteki bu dağılım için kendinizin hesap yapmanız önerilmez. zaten spss bnun için vardır muhtemelen(her ne kadar bu programı bilmesemde).
yorumlama yapabilmek için karakteristik fonksiyonlar yardımı ile karakteristik fonksiyon yardımı ile varyans ve beklenen değer. güven aralığı hesabı için (danışmanınız bunu istiyorsa tabi(yada derste anlattıysa) çözümlü örneklere bakmanız önerilir
basılı örnek kaynak : prof.dr. fikri akdeniz olasılık ve istatistik
iyi günler