Konuya cevap cer

Hocam hemen hatamı düzelteyim kusura bakmayın gözümden kaçmış çok pardon..

"SSCI 'lı dergilerde çıkan makalelerde örneklem sayısı belirli bir rakamın üstündeyse, 5'li likert ölçümü sürekli değişken gibi değerlendirilmektedir. Dolayısı ile Mann-whitney ile kruskal wallis uygulanabilir".

* Doğru olan SSCI'lı dergilerde...............Dolayısı ile t-test ve varyans analizi kullanılabilir * olacaktı..:(

Hocam 30'dan fazla örneklem olması aslında parametrik test uygulayabileceğimizi gösteren bir durum..Benim asıl vermek istediğim mesaj şu: Sırf aralıklı ölçek kullanıldığı için örneğin 300 adet gözlem olsa da non-parametrik test yapılması. Yapacağınız analize göre değişmekle birlikte, 30'dan fazla gözleme ulaşmanız istatistiksel açıdan yeterli.

Hocam Mann-Whitney u ile Kruskal Wallis'in iki nominal değişkeni dahil ettiği bir çalışma doğru bir çalışma değildir..Örn: Cinsiyet ve Yaşanılan Coğrafi Bölge..Ancak, içerisinde sıralama olan bir kategorik değişkense (ordinal değişkende) durum değişir ve Mann-Whitney u kullanılabilir.

Örn: Cinsiyet ile Eğitim Durumu (Lise, Üniversite, Doktora)

Şayet, doktora sıralamada liseden daha iyiyse ki evet öyle, o zaman bu sırf kategorik bir değişken olmaktan çıkar..Bu durumda Mann-Whitney u kullanılabilir. Tabi bizim araştırma kurgumuzda, eğitim öylesine sorulmuş olmamalı ve iyi eğitime sahip olmak önemli olmalı..

Non-parametrik testlerin güvenilirlik problemi de şuradan kaynaklanır:

Güvenilirlik hesaplamasında veriler arası korelasyonlardan yola çıkılır. Ancak, non-parametrik testlerde korelasyon matrixi bildiğim kadarıyla hesaplanamıyor. Galiba problemin kaynağı burası..

Ki-kare sorunuzu bu arada tam anlamadım hocam