Konuya cevap cer

Hocam ki-kare hipotezi şöyle olur: "Cinsiyet ile yöntemi bilme arasında bir ilişki vardır"...Mann-Whitney u ise şöyle olur: "erkekler ile kadınlar arasında yöntem bilme açısından farklılıklar bulunmaktadır"

Her ne kadar bu iki ifade yakın gözükse de ki-kare aslında iki kategorik değişken arasındaki farkı bulmak için kullanılmaz...Biliyorum konu biraz karışıyor gibi ama istatistik takıntılı birisini tez savunmasında ki-kare ile fark buldum derseniz sizi güzel bir şekilde eleştirir..:)

Ayrıca bir hocamla da konuştum. Emerald Insight'ta ödüllü makalesi bile var :)) CV'si gerçekten de CV :)

Kendisi prestijli dergilerde Kruskal Wallis&Mann Whitney U ile kategorik değişkenler arası farkın test edildiğini, gördüğünü söylüyor...Konunun başına gibi gelmiş olduk yine :)

Yani sizin durumunuzda, erkekler ile kadınlar arasında yöntem bilme arasında fark vardır veya yoktur sorusunun cevabı bu şekilde bulunabilir.

Özet ve Tavsiye: Teziniz içinse bu analiz önce hocanızla görüşün o ne istiyorsa o yöntemi kullanın..Çünkü bunlar bildiğim kadarıyla istatistiğin kara noktaları diyebilirim :) O açıdan hocayla uyumlu gidin..Sonra eleştiri yersiniz.