SPSS ve Hesaplama

gulyabani

Öğrenci
bir ölçek geliştrme çalışması yapıcam ama spss i kendi çabalarımla öğrenmeye çalışıyorum. yaklaşık 90 madde var.her bir bireye ait toplam puanları hesaplanmanın kısa bir yolu var mı?

D

DenizAslı

Guest
Spss

Merhaba,
ben de bir ölçek üzerinde çalışıyorum ve yukarıda beyefendinin soru ve benzeri benim de ölçek ilişkili sorularım var kim yardımcı olabilir acaba? Ölçek puanlarıyla ilgili olarak

A

Akademik Forum

Guest
Spss

Yazayım,
ben okul sağlığı ile ilgili "ilköğretim öğrencilerinde okul sosyal iklim algısı" başlıklı bir çalışma yaptım 600 öğrenci üzerinde 8 sosyodemografik özellikli soru ve bir de ölçek var likert tipte 5'li benim sorumd a beyefendi gibi ölçek toplam puanları ve her bir öğrenci için bunların ayrı ayrı hesaplanabilirliği daha da önemlisi sosyodemografik özelliklere göre bunların analizinde bir takım yardımlar gerekiyor

Mr December

Baş Editör
Yazayım,
ben okul sağlığı ile ilgili "ilköğretim öğrencilerinde okul sosyal iklim algısı" başlıklı bir çalışma yaptım 600 öğrenci üzerinde 8 sosyodemografik özellikli soru ve bir de ölçek var likert tipte 5'li benim sorumd a beyefendi gibi ölçek toplam puanları ve her bir öğrenci için bunların ayrı ayrı hesaplanabilirliği daha da önemlisi sosyodemografik özelliklere göre bunların analizinde bir takım yardımlar gerekiyor

Ölçeğin puanlamasını ölçek geliştirme makalesinde veya diğer kullanılan makalelerin metod kısmında bulabilirsiniz. Toplam puana üzerinden sosyodemografik özellikere göre hesaplama yapacaksanız eğer 1 tane bağımlı değişkeniniz olduğu için ANOVA yapmanız gerekiyor.

A

Akademik Forum

Guest
Spss

Anladım teşekkür ederim,
ancak sıkıntı şu ki, benim kullandığım ölçek 2010'da Türkiye'de geçerlik-güvenirlik yapılarak Türkçe'ye çevrilmiş ve bu ölçeğin olduğu pek makale yok yöntem kısmında hesaplamaya dair bilgi yok aslında size makaleyi ve ölçeği ulaştırsam ve görüp ona göre bana bir yol gösterseniz çok sevinirim bu mümkün müdür acaba? ANOVA konusunu anladım, tekrardan teşekkür ederim. Ben bu 600 öğrencinin her birinin alt ölçeklere verdikleri puan toplamını excel de otomatik topla ile elde ettim, ancak kafama takılan şey her bir alt ölçeğin (3 boyut var ölçekte-öğretmenlerimiz, okulumuz ve öğrencilerimiz olmak üzere) bunlara verilen yanıtların puanlarını da excelde 600 kişinin 1 ifadeye verdiği not olarak mı alıp yanie xcelde sütunları mı toplayacağız bu sefer kafam karıştı ölçekle çalışmamıştım daha önce

S

sinirbazzz

Guest
yardım....

merhabalar yüksek lisans tezim için kendi geliştirdiğim başarı testinin geçerlik güvenirliğine bakıcam...youtube dan izlediğim videolarla spss i öğrendim biraz. güvenirlik analizini likert tipi ölçeklerle nasıl yapıldığının videosu var bende başarı testi için aynı şekilde mi yapıcam??? başarı testinde yanlış sorular için 0 puan, yarım doğru için 1 puan, doğru için 2 puan verdim

Mr December

Baş Editör
merhabalar yüksek lisans tezim için kendi geliştirdiğim başarı testinin geçerlik güvenirliğine bakıcam...youtube dan izlediğim videolarla spss i öğrendim biraz. güvenirlik analizini likert tipi ölçeklerle nasıl yapıldığının videosu var bende başarı testi için aynı şekilde mi yapıcam??? başarı testinde yanlış sorular için 0 puan, yarım doğru için 1 puan, doğru için 2 puan verdim

Hocam likertlara alpha ile bakılıyor.

Başarı testiniz 1 0 olsaydı KR20 ve KR20 ile bakacaktınız. 0 1 2 olduğu için alpha ile bakabileceğinizi düşünüyorum. Hocama da soracağım, bu konuları daha yeni görmüştük.

Mr December

Baş Editör
Anladım teşekkür ederim,
ancak sıkıntı şu ki, benim kullandığım ölçek 2010'da Türkiye'de geçerlik-güvenirlik yapılarak Türkçe'ye çevrilmiş ve bu ölçeğin olduğu pek makale yok yöntem kısmında hesaplamaya dair bilgi yok aslında size makaleyi ve ölçeği ulaştırsam ve görüp ona göre bana bir yol gösterseniz çok sevinirim bu mümkün müdür acaba? ANOVA konusunu anladım, tekrardan teşekkür ederim. Ben bu 600 öğrencinin her birinin alt ölçeklere verdikleri puan toplamını excel de otomatik topla ile elde ettim, ancak kafama takılan şey her bir alt ölçeğin (3 boyut var ölçekte-öğretmenlerimiz, okulumuz ve öğrencilerimiz olmak üzere) bunlara verilen yanıtların puanlarını da excelde 600 kişinin 1 ifadeye verdiği not olarak mı alıp yanie xcelde sütunları mı toplayacağız bu sefer kafam karıştı ölçekle çalışmamıştım daha önce

Hocam faktör bazında veya toplam puan almanız sizin ne yapacağınıza bağlı. Tüm verileri toplarsanız eğer ölçeğin otplam puanını elde edip onun üzerinden gerekli istatistikleri çalıştırabilirsiniz.

Makaleyi uyarlayanlara mail atın nasıl toplam puanı hesaplayacağınız ile ilgili çünkü ters kodlama yapmanız gerekecek maddeler olabilir.

bigthunder

Doçent
Hocam faktör bazında veya toplam puan almanız sizin ne yapacağınıza bağlı. Tüm verileri toplarsanız eğer ölçeğin otplam puanını elde edip onun üzerinden gerekli istatistikleri çalıştırabilirsiniz.

Makaleyi uyarlayanlara mail atın nasıl toplam puanı hesaplayacağınız ile ilgili çünkü ters kodlama yapmanız gerekecek maddeler olabilir.

hocama ekleme yapayim alt boyutlar var mı diyede bakın sonra ters kodlama gerisi hesaplama

Mr December

Baş Editör
hocama ekleme yapayim alt boyutlar var mı diyede bakın sonra ters kodlama gerisi hesaplama

Ölçekte öğretmenlerimiz, okulumuz ve öğrencilerimiz olmak üzere 3 faktör varmış zaten hocam.

Not: Tekrar geçerlik güvenirliğine bakarsanız çalışmanız daha sağlam olacaktır çünkü biz ölçme aracının geçerlik güvenirliğinden değil o ölçme aracı ile elde edilen verinin geçerlik güvenirliğinden bahsediyoruz çünkü.

A

Akademik Forum

Guest
Sayın hocalarım bende bir çalışma için kikare uyguladım ve anlamlı çıktı ve farkın hangi sınıftan kaynaklandığını bulmak için ileri kikare yapmak gerekiyormuş spss ileri kikare analizi yapıyor mu? Ben kitaplardan hesaplayarak elle yapmaya çalıştım ve en yüksek değere sahip olan grubu çıkararak yine hesaplama yaptım ama yine anlamlı çıktı devamı da kitaplarda yazmıyor lütfen yardımcı olur musunuz?

A

Akademik Forum

Guest
Arkadaşlar, "ordinary least squares" kavramını en genel biçimde kısaca açıklayıp yardımcı olabilir misiniz?

Mr December

Baş Editör

Başarı testiniz için Cronbach alpha ile güvenirlik bakabilirsiniz.

T

Turan1982

Guest
SPSS Toplam Olcek Puani Hesaplama Yardim

Sayın Hocalarım yardımınıza ihtiyacım var.

Toplam 27 değişkenden; birincisi ŞUBE TÜRÜNÜ, daha sonra gelen 25 değişken iŞLE İLGİLİ ölçeğine ait değerleri göstermektedir. Son değişken ise YÖNETİM PUANI olarak tanımlanmıştır.

A) Ölçek toplam puanına göre Şubeler arasında fark olup - olmadığını inceleyiniz? Fark(lar) var ise farklılığın hangi şubelerden kaynaklandığını gösteriniz?

Nasıl hesaplayabilirim yardımlarınızı rica ederim? [email protected]

Hocalarım merhaba, bir çalışma için spss ile çalışıyorum, üstün zekalı ve normal iki öğrenci grubum var. sınıf düzeyleri 6,7,8. ben bu öğrencilerin yazma becerisi puanlarının sınıf düzeyine göre artma düzeylerini karşılaştırmak istiyorum. Bir noktayı belirtmeliyim, iki farklı grubun artış eğilimlerini karşılaştırmak istiyorum, araştırıyorum bulamıyorum, yardımlarınız beklerim. Teşekkür ederim.