Tablodaki İntihal

dazzle

Öğrenci
merhaba arkadaşlar,
okulum tez teslimi sırasında intihal programlarla tezlerimizi tarıyor. acaba siz grafikleri raster olarak mı koyuyorsunuz jpeg gibi? çünkü tablodaki kelimeleri birebir başka kaynaklarda buluyor ve bunlar intihal oranımı artırıyor. bunları jpeg olarak koymak o yüzden çok mantıklı ama sizce serbest mi?

A

Akademik Forum

Guest
İntihal yapmayın. İntihalin bugün yakalanmamış olması gelecekte yakalanmayacağı anlamına gelmiyor. İntihal tarama programlarının etrafından nasıl dolanacağınızı araştırmakla harcadığınız vaktinizi özgün eserler üretmeye harcayın.

Ink Bottle

Moderator
merhaba arkadaşlar,
okulum tez teslimi sırasında intihal programlarla tezlerimizi tarıyor. acaba siz grafikleri raster olarak mı koyuyorsunuz jpeg gibi? çünkü tablodaki kelimeleri birebir başka kaynaklarda buluyor ve bunlar intihal oranımı artırıyor. bunları jpeg olarak koymak o yüzden çok mantıklı ama sizce serbest mi?

İntihal programı evet tespit edemez ancak teziniz YÖK tez veri tabanına yüklenecek ve 3 yıllık gizliği aktif etseniz bile en geç 3 yıl sonra tüm dünya tezinize ulaşabilecektir. O tablonun intihal olduğunu gören biri şikayet falan ederse hem sizin hem danışmanınızın başı ağrır ciddi anlamda. İkincisi de resim olarak yapıştırmak kötü bir görüntü oluşturur.

Diğer taraftan tezde başkasına ait bir tablo kullanmaktan daha doğal bir şey yoktur. Zira bazı makalelerdeki bazı tablolar bir şeyleri çok güzel açıklar ve onu kullanmak isteriz. Bu durumda tablo İngilizce olsa ve siz Türkçe'ye çevirseniz dahi yine de atıf vermeniz gerekir. Bu atıf şu şekilde yapılabilir. (Belki siz biliyorsunuzdur ama bu başlığa gelen bilmeyen arkadaş varsa onlar için yazıyorum.

Tablo 1: OECD ülkelerinde işsizlik oranları (Kaynak: OECD 2012 Raporu, www.oecd.org/xxx Erişim Tarihi: 04.12.2013)

Buraya tablonun kendisi

Atıfın formatı üniversitenin yazım yönergesinde vardır Ben genel formatta yazdım. Bu şekilde atıf yapınca hiç bir sıkıntıyla karşılaşmazsınız. Diğer türlü dediğim gibi intihaldir ve uzun vadede başınız ağrır.

Son düzenleme:

dazzle

Öğrenci
Teşekkür ederim fakat kaynak gösterimi ile ilgili herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum ve bu konuya oldukça hakimim. Benim niyetim jpeg yapıp kaynak göstermemek değil. Tezimi ingilizce yazıyorum ve alıntı yaptığım kaynaklar da ingilizce. Genelde kaynağını versem bile hiçbir şeyi birebir kullanmıyordum fakat birebir kullandığım tablolar da olmuş. İntihal olmamasına rağmen, intihal programında yüzde oranına katılıyorlar. Ayrıca kaynak da verseniz sanırım başka kaynaklardan copy paste oranının yüzde 10u geçmemesi gerekiyor ben de bu oranının çok düşük çıkması için jpeg yapma fikrini sormak istemiştim. Siz sakıncası yok ama kötü görünür diyorsunuz anladığım kadarıyla. Tez yazım kılavuzlarında jpeg kullanılmamasına dair bir madde göremedim sanırım bu kısıtlama olmadığı anlamana geliyor.

İntihal programı evet tespit edemez ancak teziniz YÖK tez veri tabanına yüklenecek ve 3 yıllık gizliği aktif etseniz bile en geç 3 yıl sonra tüm dünya tezinize ulaşabilecektir. O tablonun intihal olduğunu gören biri şikayet falan ederse hem sizin hem danışmanınızın başı ağrır ciddi anlamda. İkincisi de resim olarak yapıştırmak kötü bir görüntü oluşturur.

Diğer taraftan tezde başkasına ait bir tablo kullanmaktan daha doğal bir şey yoktur. Zira bazı makalelerdeki bazı tablolar bir şeyleri çok güzel açıklar ve onu kullanmak isteriz. Bu durumda tablo İngilizce olsa ve siz Türkçe'ye çevirseniz dahi yine de atıf vermeniz gerekir. Bu atıf şu şekilde yapılabilir. (Belki siz biliyorsunuzdur ama bu başlığa gelen bilmeyen arkadaş varsa onlar için yazıyorum.

Tablo 1: OECD ülkelerinde işsizlik oranları (Kaynak: OECD 2012 Raporu, Page not found - OECD Erişim Tarihi: 04.12.2013)

Buraya tablonun kendisi

Atıfın formatı üniversitenin yazım yönergesinde vardır Ben genel formatta yazdım. Bu şekilde atıf yapınca hiç bir sıkıntıyla karşılaşmazsınız. Diğer türlü dediğim gibi intihaldir ve uzun vadede başınız ağrır.

A

Akademik Forum

Guest
neden bu kadar ön yargılısınız? kastedilen nasıl intihal yapılır değil? sizin gibi insanlar insanı akademik araştırma yapmaktan soğutuyor ve ne yazık ki sizin gibi binlercesi var

kleistenes

Öğrenci
Lütfen yardım edin :(

Bir makalemizin yayımlanması için acil intihal raporu istediler; fakat daha önce hiç intihal raporu oluşturmadık; dahası herhangi bir programı kullanmayı da bilmiyoruz ve yüklü de değil. Ne yapabiliriz?

vahitgur

Öğrenci
Tabloları ya da şekilleri resim formatında aşırıya kaçmayacak şekilde kullanabilirsiniz. abartmanız halinde danışmanınız farkedebilir. Fakat, geçenlerde alınan bir intihal raporunda resim formatındaki benzerliği de işaretlediğine rastladım.