Tarih Bölümü Yüksek lisans Programı Hakkında

Eburamcet

Öğrenci
İletişim fakültesi mezunuyum tarih bölümünde yüksek lisans yapmayı düşünüyordum. Bursa şehrinde üniversite az; Uludağ Üniversitesi tarih bölümü yüksek lisans öğrencisi kabul ediyor. Kriterlerinde sosyal bilimler fakültesi dışındaki başvuruları kabul etmiyorlar. Uludağ üniversitesi kriterlerine uygun olmadığım için başka arayışlar içine girdim. Araştırmalarım sonucunda uzaktan eğitim veren tarih bölümü yüksek lisans programı yok. Şuanda sadece Selçuk üniversitesinde "Türkiye Cumhuriyeti Tarihi" programı var. Onun dışında da bulamadım. Acaba bilgisi olan var mıdır? Tavsiye edebilecek. Ücretli yada ücretsiz tarih bölümü yüksek lisans programı. Yada bunların dışında başka tavsiyeniz olur mu?

cnakademik

Öğrenci
Tarih bölümleri gelenekselcidir. Gerçekten sizi kabul etmeleri için sizi tarih mezunlarının bile önüne çıkaracak bir yetkinliğiniz varsa, mesela çok iyi birkaç dil bilmek, çok iyi Osmanlı Türkçesi bilmek vb., en azından Marmara Üniversitesi bir kişi de olsa alan dışından birilerini yüksek lisansa kabul edebiliyor. Onun haricinde Tarih mezunu olmadıkça, sizi kabul etmek istemeyecekler. Bunu da açıkça söylerler zaten. Üniversiteler lisansta tanıyıp, bildikleri, azmine ve hevesine inandıkları kendi öğrencilerine öncelik tanımak istiyorlar. Ondan sonra ise başka üniversite mezunu öğrencileri alıyorlar. Onlardan da sıra kalırsa alan dışı biri olarak dediğim gibi fark yaratacağınız bir özelliğiniz varsa kabul ediliyorsunuz. Marmara Üniversitesi'ne Uluslararası İlişkiler mezunu birinin tarihte yüksek lisansa kabul edildiğini duymuştum. Ama aday Tarih bölümü için son derece önemli olan İngilizce, Arapça ve Farsça'yı ileri derecede biliyormuş ve mülakatta da Osmanlı Türkçesi'nde Tarih mezunu adaylara fark atmış. Bu nedenle kabul etmişler. Sonrasında zaten bir sene de bilimsel hazırlık var.

Hocam merhabalar bende Tarih bölümü öğrencisiyim. Benim sorum sadece şu ;Öncelikle ben çocukluğumun hayali olan üniversite ve bölümü kazandım şükür. Şimdi Tarih bölümü öğrencisiyim. Hayalim hep akademisyen olmakti ve hala da öyle. Malesef ilk dönem ganom 1.71 geldi. Diğer dönemler ganomu 3.50-3.90 arası tutup. Aynı zamanda Ales ve dile hazirlanip akademisyen olma şansım var mı? Ilk dönem etkiler diyorlar. Inanin 2 haftadır uyuyamiyorum. Sürekli çalışmam lazımmış gibi geliyor. Lütfen bana fikir verir misiniz? Teşekürler

cnakademik

Öğrenci
Hocam merhabalar bende Tarih bölümü öğrencisiyim. Benim sorum sadece şu ;Öncelikle ben çocukluğumun hayali olan üniversite ve bölümü kazandım şükür. Şimdi Tarih bölümü öğrencisiyim. Hayalim hep akademisyen olmakti ve hala da öyle. Malesef ilk dönem ganom 1.71 geldi. Diğer dönemler ganomu 3.50-3.90 arası tutup. Aynı zamanda Ales ve dile hazirlanip akademisyen olma şansım var mı? Ilk dönem etkiler diyorlar. Inanin 2 haftadır uyuyamiyorum. Sürekli çalışmam lazımmış gibi geliyor. Lütfen bana fikir verir misiniz? Teşekürler

Kafana takma yahu. Altı üstü bir dönem. Önünde kaç dönem var daha. Onları yüksek tutarsın, olur biter. Ortalama evet önemli, fakat ALES ve yabancı dil de önemli.

Kendini iyi yetiştir, İngilizce'yi ve hatta yanına da bir doğu dilini ekleyerek çok iyi öğren, emin ol kendini ispatladıktan sonra en düşük ortalamayla bile hayallerine kavuşursun. Tarih bölümündeki hocalarımız nitelikli, hevesli, heyecanlı, daha lisanstayken dil öğrenen, literatür bilen iyi öğrenciye aç durumdalar. Böyle bir profil çizer, hocalarınıza kendinizi ispatlar, onların dibinden ayrılmaz, onların sohbetlerinden bile kendinize öğrenecek şeyler bulabilirseniz ortalamanız en son düşüneceğiniz şey olur.

Ben doktoramı bitirmek üzereyim. Tarih alanında ne öğrendiysem hocalarımın odalarındaki sohbetlerinde onlara tepsiyle çay götürüp, onları dinlediğimde öğrendim. Fakültedeki dersler önemli fakat, hocalarınızın yakasına, peşine takılarak alacaklarınız daha önemli.

Osmanlı Türkçesi'ni iyi öğrenin, şimdiden arşive bol bol gidin belge tarayın, kronikleri okuyun, Halil İnalcık, Ömer Lütfü Barkan vb. büyük hocalarımızın isimlerini, eserlerini, çalışma metodlarını kafanıza kazıyın, bu insanları iyi tanıyın, İslam Ansiklopedisi'ni her zaman kullanın, sözlük okuyun, edebiyattan uzak kalmayın (zira tarih ve edebiyat bütündür). Siz daha lisansta bu istikamete girerseniz akademik hayatın içine siz istemeseniz de dahil ederler.

Kafana takma yahu. Altı üstü bir dönem. Önünde kaç dönem var daha. Onları yüksek tutarsın, olur biter. Ortalama evet önemli, fakat ALES ve yabancı dil de önemli.

Kendini iyi yetiştir, İngilizce'yi ve hatta yanına da bir doğu dilini ekleyerek çok iyi öğren, emin ol kendini ispatladıktan sonra en düşük ortalamayla bile hayallerine kavuşursun. Tarih bölümündeki hocalarımız nitelikli, hevesli, heyecanlı, daha lisanstayken dil öğrenen, literatür bilen iyi öğrenciye aç durumdalar. Böyle bir profil çizer, hocalarınıza kendinizi ispatlar, onların dibinden ayrılmaz, onların sohbetlerinden bile kendinize öğrenecek şeyler bulabilirseniz ortalamanız en son düşüneceğiniz şey olur.

Ben doktoramı bitirmek üzereyim. Tarih alanında ne öğrendiysem hocalarımın odalarındaki sohbetlerinde onlara tepsiyle çay götürüp, onları dinlediğimde öğrendim. Fakültedeki dersler önemli fakat, hocalarınızın yakasına, peşine takılarak alacaklarınız daha önemli.

Osmanlı Türkçesi'ni iyi öğrenin, şimdiden arşive bol bol gidin belge tarayın, kronikleri okuyun, Halil İnalcık, Ömer Lütfü Barkan vb. büyük hocalarımızın isimlerini, eserlerini, çalışma metodlarını kafanıza kazıyın, bu insanları iyi tanıyın, İslam Ansiklopedisi'ni her zaman kullanın, sözlük okuyun, edebiyattan uzak kalmayın (zira tarih ve edebiyat bütündür). Siz daha lisansta bu istikamete girerseniz akademik hayatın içine siz istemeseniz de dahil ederler.

Çok çok sağolun hocam dualarınızı beklerim