Tarih bölümü yüksek lisansı

Merhaba arkadaşlar,

Benim durumum biraz ilginç. Bilgisayar mühendisliği mezunuyum, sektörde de çalışıyorum. Fakat tarihi tutku seviyesinde seviyorum; bu nedenle de daha disiplinli ve kaliteli biçimde eğitim almak istiyorum.

Konuyla alakalı sormak istediğim birinci madde:
--- Cumhuriyet Tarihi,
--- Yakınçağ Tarihi

bunların kapsamı nedir acaba? Üniversitelere mail atmama, ders programlarına bakmama, etrafıma soruşturmama (tabii çoğu mühendis) rağmen ortak paydada buluşan bir yanıt alamadım.

İkinci madde, uzmanlaşmak istediğim alana istinaden okuyorum (takribi 1700 -1900), araştırıyorum. Şimdi alan dışı bir başvuru olduğu için de muhtemelen beni zorlarlar. Genel kapsamda bir soru yağmuru mu gelir, yoksa uzmanlaşmak istediğim alana yönelik mi?

Valla yanıt verebilen olursa çok minnettar kalacağım.

Saygılar, sevgiler.

A

Akademik Forum

Guest
merhaba
bende fen bilgisi öğretmeniyim ve sizin gibi tarihi sevdiğim için tarihten yüksek lisans yapıyorum, tez aşamasındayım.
öncelikle istediğiniz üniversitenin tarih bölümü yüksek lisans kontenjan şartlarına bakmalısınız. eğer şartlarda sadece "lisans mezunu olmak" şartı varsa yazılı sınava arkasından mülakata girip kendinizi ifade ederseniz şansınız olur. eğer kontenjan şartları sizin kabulünüze müsaade etmiyor ise bazı üniversitelerin "özel öğrenci" programları var. özel öğrenci olmak, kısaca ben bu bölümde kendimi geliştirmek istiyorum demektir ve aklınıza hangi bölüm geliyorsa bu bölümde özel öğrenci olabilirsiniz. tek şart hocaların dersime girebilir diye onay vermesidir. özel öğrenci olarak seneyi bitirdiğinizde hocalar isterlerse, sizin bu bölümü yapabileceğinize inanırlarsa kontenjan şartlarını sizin için değiştirirler ve sizi yüksek lisansa kabul ederler. özel öğrencilikte aldığınız derslerin bir kısmından muaf olursunuz. bir kaç ders daha alıp yüksek lisansın ders aşamasını bitirirsiniz. bunun için önce hangi üniversitede yapmak istiyorsanız bölüm hocalarıyla görüşüp kendinizi tanıtın ve ifade edin kafanızın çalıştığına inanırlarsa seve seve özel öğrenciliğinizi kabul edeceklerdir. umarım faydalı olmuştur kolay gelsin:)

halacoglu63

Öğrenci
Arkadaşım bırakında Tarih yüksek lisansı Tarih bölümü bitirenlerin olsun, Tarih bölümü bitirenlerin iş bulması zor bide Tarihi tutkuyla seviyorum diyerek yüksek lisans şansımızıda yok etmeyin Bilgisayar mühendisliği okumuşsunuz sayısalcısınız ne işiniz var Tarih te ne anlarsınız?sorsanız adam yerine koymazsınız ama yüksek lisans olunca herkesin gözü sözel bölümlerde

VSP355g cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

fedailer

Öğrenci
Merhaba arkadaşlar,

Benim durumum biraz ilginç. Bilgisayar mühendisliği mezunuyum, sektörde de çalışıyorum. Fakat tarihi tutku seviyesinde seviyorum; bu nedenle de daha disiplinli ve kaliteli biçimde eğitim almak istiyorum.

Konuyla alakalı sormak istediğim birinci madde:
--- Cumhuriyet Tarihi,
--- Yakınçağ Tarihi

bunların kapsamı nedir acaba? Üniversitelere mail atmama, ders programlarına bakmama, etrafıma soruşturmama (tabii çoğu mühendis) rağmen ortak paydada buluşan bir yanıt alamadım.

İkinci madde, uzmanlaşmak istediğim alana istinaden okuyorum (takribi 1700 -1900), araştırıyorum. Şimdi alan dışı bir başvuru olduğu için de muhtemelen beni zorlarlar. Genel kapsamda bir soru yağmuru mu gelir, yoksa uzmanlaşmak istediğim alana yönelik mi?

Valla yanıt verebilen olursa çok minnettar kalacağım.

Saygılar, sevgiler.
Öncelikle neden tarih alanında çalışmak istiyorsunuz?
Çalışacağız konu tam olarak neleri kapsıyor konuya ne kadar hakimsiniz?
Lisans ta iken tarih - Sosyoloji - uluslararası siyaset gibi dersleri seçmeli aldiniz mi/evet ise notlariniz nasil bu sosyal ağırlıklı derslerden?
Genel lisans ortalamaniz 3.00 a ne kadar yakin/ne kadar üzerinde?
Alesten sözel puanıniz 80 üzeri mi?
Yds puanıniz 65 üzeri mi?
Hangi Üniversitede yapmak istiyorsunuz çalışmanız i ve ne den o Ünv?
.
.
.
Eğer hocam, bu sorulara nitelikli cevaplar verebiliyor iseniz şansınız çok yüksek alim için.
not. Bilgisayar mühendis i bir arkadaşım derece yaparak kazandığı bölümünden mezun olduktan sonra, history of Turkish military technique adli konuda yüksek lisans yapıyor 20. Yüzyıl üzerine.
Başarılar

Şimdi tarihte ne anlarsınız demeniz hiç şık değil. Yükseklisans için kontenjanlar açıklanır iken alan dışı kontenjanı farklı belirtilir. Yani alım kısmında hiçbir çelişen yan yok. Ikincisi de şu, akademik hayatta varlık göstermek istediği konuda okuyup araştırmak ve eser ortaya koymak herkesin hakkı. Burada çirkin sözler sarfedeceginize oturun çalışın

- - - Güncellendi - - -

Öncelikle neden tarih alanında çalışmak istiyorsunuz?
Çalışacağız konu tam olarak neleri kapsıyor konuya ne kadar hakimsiniz?
Lisans ta iken tarih - Sosyoloji - uluslararası siyaset gibi dersleri seçmeli aldiniz mi/evet ise notlariniz nasil bu sosyal ağırlıklı derslerden?
Genel lisans ortalamaniz 3.00 a ne kadar yakin/ne kadar üzerinde?
Alesten sözel puanıniz 80 üzeri mi?
Yds puanıniz 65 üzeri mi?
Hangi Üniversitede yapmak istiyorsunuz çalışmanız i ve ne den o Ünv?
.
.
.
Eğer hocam, bu sorulara nitelikli cevaplar verebiliyor iseniz şansınız çok yüksek alim için.
not. Bilgisayar mühendis i bir arkadaşım derece yaparak kazandığı bölümünden mezun olduktan sonra, history of Turkish military technique adli konuda yüksek lisans yapıyor 20. Yüzyıl üzerine.
Başarılar

Hocam çok sagolun aydınlatıcı oldu.

Esraa.k

Öğrenci
Arkadaşlar marmara üni buyıl tarih yl açmamış mı ben sosyal bilimler enstitüsünü seçiyorum başvuru için tarih bölümü yok:(

- - - Güncellendi - - -

Bilen biri varsa ve yardımcı olursa çok sevinirim..

- - - Güncellendi - - -

47

Moderator
Arkadaşlar marmara üni buyıl tarih yl açmamış mı ben sosyal bilimler enstitüsünü seçiyorum başvuru için tarih bölümü yok:(

- - - Güncellendi - - -

Eskiçağ'da Bülent İplikçioğlu'u orada iken nitelikli öğrenci gelmiyor diye kendi alanında yüksek lisans açmamıştı. Bu fikir bütün bölüme sirayet etmiş olabilir :)

Bazı bölümler çeşitli sebeplerden sonradan ilana çıkabiliyor.

A

Akademik Forum

Guest
Marmara Tarih Yüksek Lisans

Eskiçağ hariç diğer alanlar Türkiyat Araştırmalar Enstitüsüne bağlıdır. Türk Tarihi Anabilim Dalı diye. Genel Türk, Ortaçağ, Yeniçağ, Yakınçağ ve Cumhuriyet.